ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM – deváté kolo soutěže

Stejně jako v minulém kole dokázaly hostující týmy zvítězit ve třech utkáních. KK PSJ Jihlava po výborném výkonu v Brně na Moravské, kdy domácím na zisk bodů nestačil ani jejich nejlepší výkon podzimu. KK PSJ Jihlava dosáhla výkonu 3644 kuželek.

V souboji družstev z konce tabulky přehrála v dramatickém utkání Konstruktiva Praha Jiskru Kovářskou. V souboji o první příčku tabulky zvítězili hráči Slavoje Praha v Luhačovicích, když domácím nedali nejmenší šancí na úspěch. Celkově porazili 3603 kuželek. Vynikající výkon a rekord dráhy zaznamenali před početnou návštěvou hráči Centropenu Dačice. Ti konečně protrhli domácí smůlu, když porazili 3637 kuželek.

Jednotlivci se v tomto kole činili. V devátém kole bylo dosaženo celkem osmnáct výkonů nad šest set. V Brně na Moravské Slavii dosáhla tohoto výkonu plná polovina hráčů, v Luhačovicích pět a v Dačicích čtyři. Na nejvyšší výkon kola tentokrát dosáhl Michal Markus v Luhačovicích, kde ani jeho 655 poražených kuželek domácím nepomohlo k zisku bodů. Za hosty byl nejlepší Zdeněk Gartus 633. V Brně zahrál nejlépe domácí Miroslav Milan, když porazil 635 kuželek, za Jihlavu pak Robin Parkan 629 a Pavel Petrů 628. V Dačicích byl nejlepší Jiří Němec výkonem 629 kuželek.

V pořadí jednotlivců se na čelních místech nic nezměnilo. Vedení i po tomto kole v obou kategoriích drží stále Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová, který v Husovicích na šestistovku nedosáhl a tak si pouze mírně pohoršil v celkovém průměru. Neporazitelnost a 100% zisk bodů ale udržel. Na dalších místech za ním je již dost velká tlačenice. Michal Markus ze Sokola Luhačovice druhou příčku udržel, ale na třetí se po tomto kole posunul před Zdeňka Vymazala ze Sokola Husovice Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha. 100% úspěšnost v zisku bodů drží ještě Martin Kovář z SKK Primátoru Náchod. Ten má při detailnějším pohledu nejvyšší úspěšnost v zisku pomocných bodů. Vynikajících 82 %. Na pátou příčku v pořadí ho odsouvá pouze skutečnost, že má odehrány o dvě utkání méně než jeho soupeři.

Vyrovnanější a zkušenější družstvo Slavoje odehrálo velmi kvalitní utkání, po zásluze zvítězilo a odváží si z Luhačovic body. V domácím družstvu snese přísnější měřítko jenom výkon a hra Michala Markuse, Františka Svobody, a i když nebodoval, tak i Pavla Kubálka. V ostatní duelech se projevila větší hráčská zkušenost hostujícího družstva v rozhodujících momentech utkání, hlavně v dorážce. Skvělou formu si do Luhačovic přivezli Jarda Procházka se Zdeňkem Gartusem, ten nedovolil Jirkovi Staňkovi ani pomyslet na případný obrat v utkání, když na třetí dráze porazil fantastických 195 kuželek. Ani velmi kvalitní výkon 655 domácího Michala Markuse už nemohl přispět ke zvratu v utkání, jenom zmírnil dost krutou porážku domácích.

SKK Primátor Náchod hostil v tomto kole Spartak Přerov. V průměrném utkání nepotřebovali domácí hráči podat nijak zázračný výkon k zisku bodů. K vidění byly nevyrovnané výkony jednotlivců v obou týmech. Náchod, rozptyl mezi nejlepším a nejhorším 96 kuželek, hosté 69 kuželek. Nejlépe zahrál v utkání domácí Ondřej Sobčák výkonem 604 poražených kuželek.

V souboji družstev z konce tabulky byli úspěšnější hráči hostujícího celku Konstruktivy Praha. Jiskra Kovářská měla výborný vstup do utkání zásluhou Milana Hroudy a Vlastimila Zemana ml. Oba jasně vyhráli a vypadalo to pro domácí nadějně. V dalším průběhu ale získali navrch hosté. Ve střední části srovnali stav a po dramatické koncovce berou oba body. V závěru utkání to bylo jak na houpačce. Hosté nakonec uhráli o 11 kuželek víc.

Moravská Slavia Brno hostila KK PSJ Jihlavu a již před utkáním si byla vědoma, že bude muset zahrát hodně dobrý výkon, aby mohla pomýšlet na případný úspěch. Domácí v utkání zahráli nejlepší výkon podzimu, ale i to nestačilo. Jihlava porazila ještě o 95 kuželek víc. Na obou stranách dosáhli hráči tři šestistovky. Rozhodovaly výkony zbytku. Nejhorší z hostujícího celku porazil 592 kuželek a u domácích to bylo 551 a to nakonec rozhodlo.

Družstvo Centropenu Dačice protrhlo v devátém kole domácí smůlu. Před početnou návštěvou 87 diváků se domácí hráči vytáhli. Pokořili rekord kuželny, když celkově porazili 3637 kuželek a hostujícímu celku nedali žádnou šanci na případný úspěch. Hráči Valašského Meziříčí drželi krok s domácími pouze v úvodu utkání, kde jediný bod hostů uhrál Radim Metelka skvělým výkonem 611. V dalším průběhu zápasu již hosté na domácí nestačili. Postupně ztráceli až na konečných 202 kuželek. Výhru domácích pečetil vynikajícím výkonem Jiří Němec, který porazil k radosti početného publika 629 kuželek.

Souboj družstev ze středu tabulky mezi Sokolem Husovice a Lokomotivou Českou Třebovou byl hodně vyrovnaný a dramatický. Domácí celek žil po celou dobu zápasu z výkonů hráčů v úvodu utkání, kde Zdeněk Vymazal a Libor Škoula získali plný počet bodů a nahráli do plusu 57 kuželek, a tento náskok drželi až do konce. Hosté sice na poslední dráze hodně z náskoku umazali, ale na zisk alespoň jednoho bodu to již nestačilo.

Datum: 21. 11. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa