ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM – páté kolo soutěže

Ani po tomto kole nepoznaly celky Sokola Luhačovice a KK PSJ Jihlavy hořkost porážky a KK Moravská Slavia Brno si připsala na své konto první podzimní body. Domácí celky se v tomto kole příliš nevyznamenaly. Zaznamenaly dvě výhry a jednu remízu.

Výhodu domácího prostředí využil pouze celek Sokola Luhačovice, který převálcoval nováčka soutěže TJ Valašské Meziříčí a KK Moravská Slavia Brno, která zvítězila nad Centropenem Dačice. Remízu uhrála v Náchodě Lokomotiva Česká Třebová. Velmi dobrý výkon podali v Chomutově hráči Sokola Husovic a zcela zaslouženě si odvážejí oba body. Obě družstva z čela tabulky, Slavoj Praha a KK PSJ Jihlava venku nezaváhala. Slavoj v pražském derby uhrál dva body po těsné výhře na Konstruktivě a KK PSJ Jihlava zvítězila v Přerově. Vedení v soutěži drží i po tomto kole celek Sokola Luhačovice s náskokem dvou bodů na Slavoj Praha a KK PSJ Jihlavu.

V tomto kole padlo jedenáct šestistovek a výkonu přes 620 dosáhli čtyři hráči. Nejlepší výkon kola dosáhl Pavel Palián z Moravské Slavie Brno, když porazil 635 kuželek. Průměr přes šest set drží po tomto kole již jen tři hráči. Pořadí vévodí Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová, který vedení jistil výkonem 607 v Náchodě. V pořadí jednotlivců dle získaných bodů drží stále pět hráčů 100% úspěšnost. Vede Michal Markus ze Sokola Luhačovice díky nejlepší úspěšnosti v zisku setových bodů, kterou má 88%.

Luhačovice hostily v tomto kole nováčka soutěže TJ Valašské Meziříčí. Domácí nechtěli ani po tomto kole opustit první příčku tabulky, naopak hosté přijeli do Luhačovic s odhodláním získat konečně plný počet bodů v utkání. Od prvního hodu se ale hrálo podle not domácího družstva. Jirka Staněk podal očekávaný výkon a nedal Davidu Volkovi vůbec žádnou šanci pomýšlet na vyrovnaný zápas. Ve druhé dvojici čekali hosté vítězství Radima Metelky nad domácím Františkem Svobodou, svalové zranění ale nedovolilo Radimovi plný výkon a toho zkušený domácí hráč využil k zisku důležitého bodu a nasměrování domácích k jasnému vítězství v utkání, tomu nasvědčoval i stav 2:0 a plus 117 kuželek. V dalším duelu nedovolil Jirka Mrlík ani jeden setový bod Luboši Gassmannovi a tak velké drama sehráli Radek Polách s Milanem Janyškou. Váhavý  Radkův vstup do zápasu využil Milan k vítězství na prvních dvou drahách, další průběh už ale režíroval domácí hráč a postupně dotahoval ztrátu v poražených kuželkách. Rozhodující moment v utkání ale přinesly existy, kdy Radek dorazil pár a Milan minul zadní roh a tím i ztratil možnost získat první bod pro hostující družstvo. Závěrečné dvojice rozhodně nehrály z povinnosti, urputně se bojovalo až do posledních hodů a diváci si vychutnali vzrušující sportovní zážitek. Hlavně v duelu dvou seniorů Pavla Kubálka a Ladi Výrka byla divákům nabídnuta vrcholná podívaná v boji o každou kuželku. Pavel na poslední dráze mocně dotahoval výpadek z předchozí dráhy a tak i tento duel se rozhodoval až ve finále, když existem Pavel dorazil pravý roh a levou zadní dámu, padlo rozhodnutí až v posledních hodech. Po úžasné podívané se oba rozešli smírně a tento zisk půlbodu hosty zachránil od kanára. V poslední dvojici hostující Tomáš Cabák dokázal držet krok s Michalem Markusem pouze v plných, v dorážce Michal potvrdil letošní skvělou formu a jasně svého soupeře přehrál. (Vlasta Červenka)

Pražské derby mezi Konstruktivou a Slavojem přineslo pěkný dramatický zápas ozdobený třemi šestistovkami. Hráči Slavoje měli lepší nástup do utkání a zásluhou výher Zdeňka Gartuse a Igora Búrika šli do vedení 2:0. Ve střední části uhrál Zdeněk Zahrádka nad Martinem Kozlem bod pro domácí. Ve druhém duelu, který byl hodně vyrovnaný nakonec odešel domácí Jaroslav Pletich poražen 4:0, když jednotlivé dráhy prohrál o 1, 2, 1 a 3 kuželky. Po této fázi utkání měli hosté navrch. Závěr utkání byl hodně dramatický. Anton Stašák nezahrál svůj standard a ani střídající Standa Tichý se nechytl a domácí postupně díky výbornému výkonu Lukáše Doubravy začali dotahovat. Naštěstí pro Slavoj zahrál výborně Jaroslav Procházka, který nejlepším výkonem utkání 623 přehrál rovněž dobře hrajícího Štěpána Koblížka a pečetil tak těsnou výhru Slavoje.

KK PSJ Jihlava potvrdila výbornou formu po domácím utkání i v Přerově, kde nedala svým soupeřům žádnou šanci na případný úspěch. Přerovští nenavázali stejně jako v posledním domácím utkání proti České Třebové na výkon z prvního kola, kde porazili 3536 kuželek a prohráli doma podruhé za sebou. Vypadá to, že výkony těsně nad 3400 nebudou doma stačit. Po vyrovnané úvodní části utkání domácí vyhořeli ve střední části, kde Jakub Pleban prohrál o čtyři kuželky s Jiřím Dvořákem a Václav Mazur s Janem Kotyzou. Vytvořený náskok již hostující hráči nepustili. Přerovský Vlasta Bělíček sice v závěru těsně přehrál Daniela Brauna, ale Dalibor Matyáš  nezahrál svůj domácí standard a přenechal bod Martinovi Švorbovi. Hráči Jihlavy tak získali cennou výhru a drží třetí příčku tabulky.

Derby v Náchodě, kam zajížděli v tomto kole hráči Lokomotivy České Třebové bylo hodně vyrovnané a náchodští hráči vybojovali bod až v samotném závěru utkání, kdy využili herního výpadku hostujícího Miroslava Hýbla. Po celé utkání měli jinak navrch hostující hráči, kteří získali ze hry čtyři body. Domácí šli do vedení na kuželky až dvě dráhy před koncem a tento nepatrný náskok udrželi až do konce. Jedinou šestistovku v utkání pokořil hostující Pavel Jiroušek výkonem 607 poražených kuželek.

Hráči Moravské Slavie Brno hostili Centropen Dašice a byli si určitě vědomi toho, že každá ztráta na domácí dráze by se rovnala katastrofě. Domácí hráči ovládli úvod utkání, když získali dva body zásluhou výher Petra Miky a Pavla Paliána, který po nejlepším výkonu v utkání 632 přehrál nejlepšího z hostujícího celku Jirku Malínka. Ve střední části uhrál bod domácím Miroslav Milan a to vypadalo pro Moravskou dobře. V závěru získal další bod pro domácí Zdeněk Vránek a to stačilo na zisk prvních podzimních bodů v soutěži.

Jiskra Kovářská se po druhé v tomto ročníku představila doma a opět hostila brněnský celek. Tentokrát to byl po Moravské Slavii ve třetím kole celek Sokol Husovice. Zápas měl proti minulému jasnému vítězství domácích zcela opačný průběh. Kovářské nevyšla úplně dle představ střední část utkání. V této fázi zápasu ztratili její hráči oba body a 114 kuželek a to byla voda na mlýn hostujícího celku, který již v závěru nezaváhal. Domácím sice zahrál výborně na konci Vlastimil Zeman st., ale na otočení vývoje zápasu to nestačilo.

Datum: 17. 10. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa