ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

NBC stále zasahuje do suverenity členských svazů

V pondělí 11. 10. 2010 obdržel sekretariát ČKA rozhodnutí NBC, ve kterém nám bylo sděleno, že dva hráči, kteří byli uvedeni na naší přihlášce k nadcházejícímu MS jednotlivců, nesplňují podmínky startu na MS.

Toto rozhodnutí se odvolávalo na ustanovení bodu 6, písm. b Podmínek pro konání MS (německý originál tohoto předpisu lze najít na webu NBC).

Proti tomuto rozhodnutí podal prezident ČKA důrazný protest, ve kterém se ohradil vůči nepřijatelnému zasahování NBC do svrchované pravomoci ČKA, která si plní veškeré povinnosti členského svazu NBC. Ve svém vyjádření upozornil, že zmiňované ustanovení vylučuje z účasti na MS velké množství sportovců. Jen někteří hrají dlouhodobou soutěž družstev podle mezinárodních předpisů. Hlavně v nižších věkových kategoriích se může stát, že členský svaz nominuje k MS hráče, který startuje v nižších národních soutěžích, které se hrají např. v disciplíně 100 hs. Zmiňované ustanovení dokonce z účasti vylučuje i hráče, kteří se z různých důvodů neúčastní žádných mistrovských soutěží (např. po zranění či ženy po návratu z mateřské…) a tak ani oni nesplní podmínku uvedenou ve zmíněném ustanovení.

Ve středu 13. 10. 2010 se v Praze uskutečnilo řádné zasedání VV ČKA, který postup prezidenta schválilo a doporučilo informovat naši sportovní veřejnost o tomto případu. Prezident ČKA se dne 26. 10. 2010 setká v dějišti MS s prezidentem NBC na plánované schůzce. Vedle uvedeného případu budou projednány také další snahy NBC, které zbytečně komplikují činnost národních svazů, např. velká byrokracie spojená s antidopingovou chartou, finančně náročný model mezinárodních soutěží…

O výsledcích jednání bude naše členská základna informována.

Datum: 14. 10. 2010 | Sekce: Ostatní | Autor: ČKA