ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Jak se Hanka ze Zábřehu stejně jako Jágr bála

Přinášíme článek z Šumperského a jesenického deníku o čerstvé mistryni světa, Hance Wiedermannové. Článek je publikován se svolením autora Jana Kastnera.

V šest ráno budíček, snídaně, pak odjezd z hotelu, o půl deváté na plac a za hodinu jste mistry světa. Tedy pokud to umíte s koulemi jako Hanka Wiedermannová ze Zábřehu. Ta poslední květnovou neděli více než suverénně zvítězila na mistrovství světa juniorek v kuželkách v jednotlivcích.

Zábřežské kuželky jsou v republice pojem. Klub má v nejvyšší soutěži dokonce dva ženské týmy, před časem se ten jeden radoval ze zisku mistrovského titulu coby vítěz ligy a už tehdy u toho byla Hanka.

Dnes ve dvaadvaceti je jednou z nejlepších českých žen, v juniorkách – jak už bylo řečeno – je nejlepší na světě. Kromě zlata v chorvatské Rijece získala i bronz v kombinaci, což je součet dvou kuželkářských disciplín: jednotlivců a družstev – v těch byla česká výprava čtvrtá, součet tak hodil třetí místo v kombinaci.

Ta poslední květnová neděle tak Česku přinesla dvě světová zlata: Hančino a pak to poněkud známější: hokejové. A obě se rodila coby thriller. Hanka totiž házela mezi prvními a pak trpěla, zda ji nějaká sokyně nepřekoná. „Na poslední hody soupeřek jsem neměla nervy, šla jsem pryč, nemohla jsem se na to dívat,“ vzpomíná Hanka Wiedermannová. Jaká to česká zlatá paralela: Hanka Wiedermannová otočené k drahám zády a o pár hodin později hokejový bůh Jágr s pohledem upřeným na podlahu střídačky. Také neměl nervy sledovat, jak dopadne boj o zlato. A zatímco hokejisté zlato získali opravdu o fous, Hanka nakonec pobila kuželek tolik, že její náskok na ostatní byl téměř fenomenální.

No, ale u toho podobnosti dvou světových titulů pro Česko končí. Hokejisti pak přijeli na Staroměstské náměstí, kde je vítaly davy, Hanka přijela nepovšimnuta dokonce i zábřežskou radnicí – jakoby tohle město chrlilo světové mistry více než padělatelská dílna falešné doláče. A ještě jeden rozdíl se nabízí: zatímco milovaní hokejisté jsou nejen nejlepší na světě, ale i jedni z nejbohatších lidí na světě, to Hanka coby správná kuželkářka tře tak trochu bídu s nouzí. „Studuji a obrážím brigády, abych si něco vydělala, kvůli tomu ani moc netrénuji,“ říká dvaadvacetiletá dívka, která se skoro pořád směje. „Až zjistím, že nejsem nejlepší, začnu trénovat více.“

Nicméně, už dvě sezony Hanka válí nejvyšší rakouskou soutěž, letos získala s Vídní třetí místo. Proč se trmácí každý víkend do Vídně je celkem jasné, tím spíš, že rakouská soutěž není kvalitnější než nejvyšší česká. „Je tam přeci jen o trochu více peněz,“ řekne Hanka a zase se rozesměje.

„Kuželkami se v Česku živit nedá, o profesionálech se dá mluvit snad jen v německé lize, která je nejlepší na světě. Ale není to tak jako třeba ve fotbale nebo hokeji, že skončíte kariéru a už jste zajištění,“ vysvětluje Luděk Keprt, trenér zábřežských žen i české ženské reprezentace. A tak se kuželkáři a kuželkářky v drtivé většině perou „jen“ o čest a slávu – ryze amatérský sport ale není paradoxně mezi těmi olympijskými.

Před Hankou je nyní další výzva, na podzim mají v Rakousku světový šampionát ženy. Ovšem zda se jako nejlepší juniorka světa objeví na tomto podniku, to je nejisté. „Je mezi nejlepšími ženami, ale uvidíme, jakou bude mít formu na podzim. Má tu pár konkurentek,“ řekne Keprt. Jednou z největších je její starší sestra Dana. Ale třeba to dopadne tak, že do tříčlenné české výpravy se dostanou obě sestry. A obě ukážou světu, jak to holky ze Zábřehu umí s koulemi. Co myslíte, byl by to pak důvod, aby kuželky vzala na vědomí i zábřežská radnice?

Hana Wiedermannová

  • Narozena 2. března 1988.
  • Je vysoká 180 cm – odborníci se dodnes přou, zda je v kuželkách vysoká postava výhodou, nebo ne.
  • Je levačka – tady fakta hovoří jasně, nejlepší kuželkáři světa jsou většinou leváci.
  • Je z kuželkářské rodiny – její starší sestra Dana i její maminka jsou také mistryně České republiky coby členky zábřežského týmu.
  • V Rijece získala zlato výkonem 615 poražených kuželek. Žádná jiná juniorka se na MS už přes šest stovek nedostala. Osobní rekord Hany je 640 kuželek.
  • Hází se 120 hodů koulí těžkou 2,82 kg.
  • Je členkou klubu KK Zábřeh, letos ale měla angažmá v rakouském klubu BBSV Wien, kde by měla pokračovat i v příští sezoně.
  • I kuželkáři musí čelit antidopingovým kontrolám, na ty se musí připravit i Hanka coby mistryně světa: kuželkáři mají zakázaný především alkohol.
  • Tři dny po zisku zlata složila závěrečné zkoušky na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra. Její závěrečná práce nesla název: I české kuželky mají své místo.
Hanka Wiedermannová (uprostřed) na stupních vítězů

Hanka Wiedermannová (uprostřed) na stupních vítězů

Datum: 7. 6. 2010 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Streubel