ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Play-Off v dorostenecké lize

STK ČKA na základě zkušeností z právě skončeného soutěžního ročníku a také s ohledem na názory účastníků soutěží navrhla zavést v prvoligových soutěžích dorostu v závěru soutěže Play-Off. VV ČKA tento návrh akceptoval a po diskusi o detailech systému nakonec návrh schválil.

Následuje citace příslušné pasáže Rozpisu KL, která popisuje 1. KLD a 1. KLDD.

Šestnáct družstev 1. KLD hraje ve dvou osmičlenných skupinách systémem každý s každým dvoukolově. Po odehrání základní části následuje Play-Off. V 1. kole hrají proti sobě křížem družstva ze skupiny A a skupiny B, vždy nejlépe umístěný v jedné skupině proti nejhůře umístěnému z druhé skupiny (A1–B8 až A8–B1). Pro další nasazení družstev se po skončení základní části přidělí každému družstvu číslo od 1 do 16 na základě umístění v základních skupinách takovým způsobem, že vítězové budou mít č. 1 a 2, druzí č. 3 a 4 atd. Nižší číslo dostane družstvo s vyšším počtem bodů, dalšími kritérii jsou rozdíl skóre, průměr z průměrů kuželen družstva a případně los.

Hraje se na dvě utkání, první utkání se hraje na kuželně družstva s vyšším číslem. Do dalšího kola postoupí družstvo, které získá více tabulkových bodů. Při rovnosti tabulkových bodů rozhodne o postupujícím vyšší počet bodů, které hráči získali pro družstvo dle čl. 17 odst. 2) a 3) SŘ v obou zápasech dohromady. Pokud by i ten byl shodný, rozhodne o postupujícím vyšší počet dílčích bodů, které hráči získali dle čl. 17 odst. 1) SŘ opět z obou zápasů. V případě i této shody rozhoduje vyšší počet poražených kuželek v obou utkáních dohromady. Pokud stále nelze určit postupujícího, následuje rozhoz posledních 2 nebo 4 hráčů v duchu ustanovení SŘ čl. 22, odst. 4 d). Ve finále a souboji o 3. místo by při shodě rozhodlo třetí utkání na neutrální kuželně, kterou určí STK ČKA.    
 Vítězové z 1. kola se v dalších třech kolech vždy střetnou dle přidělených čísel tak, že družstvo s nejnižším číslem hraje proti družstvu s nejvyšším číslem atd. Vítězové 2. kola (čtvrtfinále) hrají 3. kolo (semifinále) a nakonec 4. kolo (finále a souboj o 3. místo). Pro čtyři poražená družstva ve 2. kole (čtvrtfinále) soutěž končí a umístí se na 5.–8. místě.

Všichni poražení z 1. kola hrají o další pořadí na 9.–16. místě podle stejného systému další dvě kola o dělená pořadí 9.–10.; 11.–12.; 13.–14. a 15.–16. Družstva na 11.–12. a 13.–14. místě sestupují s právem účasti v kvalifikaci o 1. KLD. Družstva na 15.–16. místě sestupují.

Dvanáct družstev 1. KLDD hraje ve dvou šestičlenných skupinách systémem každý s každým dvoukolově. Po odehrání základní části následuje nadstavbová část. Tabulky obou skupin se rozdělí na poloviny a vytvoří se dvě skupiny – o 1.–6. místo a o 7.–12. místo. V této části hrají družstva dvoukolově proti soupeřům z druhé skupiny, výsledky vzájemných utkání ze základní části se započítávají. Po odehrání nadstavbové části se družstvům přidělí čísla odpovídající pořadí a následuje Play-Off a Play-Out.

Hraje se na dvě utkání dle stejných zásad jako v 1. KLD (Kap. 8 d) druhý odstavec).

Do Play-Off postupuje prvních 8 družstev. V 1. kole (čtvrtfinále) se družstva střetnou dle čísel tak, že družstvo s nejnižším číslem hraje proti družstvu s nejvyšším číslem atd. (1–8, 2–7, 3–6, 4–5). Vítězové z 1. kola se v dalších dvou kolech vždy střetnou dle čísel tak, že družstvo s nejnižším číslem hraje proti družstvu s nejvyšším číslem atd. Vítězové 2. kola (semifinále) hrají 3. kolo (finále a souboj o 3. místo). Pro čtyři poražená družstva v 1. kole (čtvrtfinále) soutěž končí a umístí se na 5.–8. místě.

V Play-Out hrají družstva na 9.–12. místě stejným systémem (9–12, 10–11). Vítězové 1. kola si zachovají ligovou příslušnost a soutěž pro ně končí. Poražení z 1. kola se střetnou ve 2. kole o 11. a 12. místo. Družstvo na 11. místě sestupuje s právem účasti v kvalifikaci o 1. KLDD, družstvo na 12. místě sestupuje.

VV ČKA i STK ČKA věří, že Play-Off přinese do závěru nejvyšších dorosteneckých soutěží větší zajímavost a zejména motivaci. Téměř všechna družstva si až do vyřazovací části zachovají šance na nejvyšší příčky. Především se, doufejme, odbourají některá nepříliš zajímavá utkání z nadstavbové části a stále bude o co hrát.

Pevně věřím, že účastníci soutěží tuto novinku uvítají.

Hanuš Slavík
Předseda STK ČKA

Datum: 11. 5. 2010 | Sekce: Mládež | Autor: Hanuš Slavík