ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 21. kolo

Po odehrání předposledního kola má SKK Primátor Náchod velmi blízko k získání titulu. KK PSJ Jihlava potřebuje v posledním kole doma, kde se utká právě s Náchodem, zvítězit 8:0.

Jihlavským hráčům se podařilo v tomto soutěžním ročníku vyhrát doma s nulou pouze jednou a to v 15. kole, ve kterém přehráli Spartak Přerov. Slavoj Praha má třetí příčku jasnou a v případě klopýtnutí Jihlavy v posledním kole má stále naději na zisk stříbrných medailí.

Předposlední kolo rozhodlo o sestupujících. Stala se jimi družstva KK Zábřeh a Spartak Vrchlabí. Družstvo KK Zábřeh bojovalo v Brně o možnost zachování ligové příslušnosti i pro příští soutěžní ročník do posledního hodu. Nakonec jim k tomu chybělo pár kuželek. Uhrálo pouze remízu a ta jim na udržení se v soutěži nestačí. Poslední kolo již na tom nemůže nic změnit.

Bilance posledního kola je jasně příznivější pro domácí celky. V pěti utkáních dokázaly zvítězit. Pouze Moravská Slavia Brno ztratila doma po remíze bod.

V pořadí jednotlivců si drží i po tomto kole vedoucí příčku Jiří Hetych z Lokomotivy Česká Třebová. Jako jediný má průměr nad šest set. Druhou příčku po nevýrazném výkonu v Luhačovicích opustil Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava. Klesl na čtvrté místo a do pořadí na medailových místech již s největší pravděpodobností nezasáhne.

Klíčové zápasy, které mohly napovědět o tom, jak tento soutěžní ročník dopadne se hrála v Náchodě a v Luhačovicích a o sestup pak v Brně.

Hráči KK PSJ Jihlavy hráli předposlední kolo v Luhačovicích a v případě výhry si mohli vytvořit vynikající výchozí pozici k obhajobě titulu. V posledním kole hostí doma SKK Primátor Náchod a v tabulce by měli shodný počet bodů. To se však nestalo. Jihlava v úvodu a ve střední části zápasu držela s domácími krok a při shodném zisku bodů měla stále náskok v poražených kuželkách. O všem se rozhodovalo v závěru utkání. Domácí dvojice Pavel Kubálek s Michalem Markusem nezaváhala, po dvou výkonech přes šest set získala oba body a tím i celkové vítězství. Průběh však nebyl tak hladký, jak ukazuje výsledek. O všem rozhodla třetí dráha, na které jihlavský Jan Kotyza zaváhal. Po výkonu 120 šli domácí do vedení na poražené kuželky. Hosté se již do konce nevzpamatovali a na zisk alespoň jednoho bodu nedosáhli.

SKK Primátor Náchod hostil Spartak Přerov a nemohl si dovolit žádné zaváhání. Ztráta každého bodu by měla nedozírné následky. Spartak Přerov domácí hráče hodně potrápil. Hosté ještě v závěrečné části po první dráze drželi naději na výhru. Vedli o devět kuželek. Petr Holý jim, ale nedal vynikajícím závěrem žádnou šanci na případný úspěch.  Po jednotlivých výkonech 162, 171, 165 pečetil celkovým výkonem 647 těsnou výhru domácích, která jim dává velkou šanci na zisk mistrovského titulu. V družstvu Přerova podal výborný výkon Jiří Staněk, který  porazil 636 kuželek.

Třetí aspirant na zisk mistrovského titulu, Slavoj Praha, se představil v České Třebové. V případě výhry mohli hráči Slavoje stále pomýšlet na příčku nejvyšší. Domácí hráči jim však nedali nejmenší šanci. V utkání, kde padlo pět šestistovek zahrála Lokomotiva Česká Třebová nejvyšší výkon družstva v tomto soutěžním ročníku. Celkově hráči porazili vynikajících 3647 kuželek. Výborný výkon v utkání podal domácí Jiří Hetych, který porazil 635 kuželek. Z hostujícího celku byl nejlepší Jaroslav Procházka, který porazil 607 kuželek.

Hráči KK Zábřehu hráli v Brně existenční utkání. Jen výhra jim mohla zachovat naději na ligovou příslušnost pro příští soutěžní ročník. Hosté měli vynikající vstup do utkání, když Martin Sitta s Ondřejem Pospíšilem uhráli dva body a vedení o jedenáct kuželek. Ve střední části zápasu si připsala obě družstva na své konto po bodu a domácí vedli o devět kuželek. V dramatickém závěru se bojovalo o každou kuželku. Josef Sitta v souboji se Svaťou Krejčím uhrál bod, ale na kuželky díky vynikající poslední dráze, kde zvítězil o 26 kuželek, které nakonec rozhodly o tom, že Moravská uhrála remízu a tím si zachovala ligovou příslušnost i pro příští rok. Ve druhém duelu vyhrál Štěpán Večerka první dvě dráhy. Pak se dostal ke slovu Lukáš Horňák. Bodově se na svého soupeře dotáhl. Na kuželky nakonec o pět zvítězil domácí hráč, který tak pečetil cennou remízu.

Ve zbývajících utkáních se konečně dočkali výhry na domácí dráze hráči Centropenu Dačice. V předposledním kole poměrně hladce přehráli Jiskru Kovářskou 6:2. Teoretickou naději na záchranu měli stále ještě hráči Spartaku Vrchlabí. K tomu, aby si zachovali naději musel KK Zábřeh porazit Moravskou Slavii a oni vyhrát v Husovicích. Nic z toho se nestalo a tak Spartak Vrchlabí doprovází KK Zábřeh do nižší soutěže.

Datum: 11. 4. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa