ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen – 18. kolo

Tahákem kola bylo utkání vedoucích týmu tabulky Slavie Praha a ČKD Blanska. Zvítězila Slavia Praha a posunula se na čelo tabulky. Bilance kola je tentokrát jasně úspěšnější pro domácí celky.

Jedinou výhru hostujícího družstva si připisují na své konto po dramatické koncovce hráčky Konstruktivy Praha po výhře nad posledním celkem tabulky TJ Neratovicemi. V ostatních utkáních braly body po většinou jasných výhrách domácí celky.

V pořadí hráček dle dosažených průměrů se po tomto kole na čele nic nezměnilo. Vedoucí příčku v pořadí drží i po tomto kole Šárka Marková ze Slavie Praha před Danou Wiedermannovou ml. z KK Zábřeh „A“. Na třetí příčku se posunula Ilona Bezdíčková z KK Šumperk. Co se týká výkonu, v tomto kole několik hráček atakovalo hranici šest set poražených kuželek, ale ani jedna ji nakonec nepřekonala. Nejblíže k tomu měla Markéta Straková z KK Šumperk, která dosáhla výkonu 595 poražených kuželek. Daniela Žďárková ze Slavie Praha porazila 593 kuželek a Kateřina Fajdeková ze Spartaku Přerov 590 kuželek.

Tahákem kola bylo utkání vedoucích týmu tabulky Slavie Praha a ČKD Blanska. Úvod tohoto důležitého utkání vyšel lépe domácím, když Šárka Marková jasně přehrála po dobrém výkonu slabě hrající Danu Musilovou rozdílem třídy. Druhá hostující hráčka Zdeňka Ševčíková uhrála bod na Blanku Mizerovou. Slavie nahrála 53 kuželek do plusu. Ve střední části zápasu se utkání vyvíjelo jasně ve prospěch domácího celku. Slavie šla do vedení 3:1 a plus 106 ani ne tak zásluhou výkonu svých hráček jako spíš průměrných výkonů hráček Blanska. V závěru utkání již nemohly domácí hráčky o výhru přijít, protože Daniela Ždárková podala výborný výkon, když se 593 poraženými kuželkami pečetila jasnou výhru Slavie. Nic na tom nemohla změnit ani jasná výhra Lenky Kalové nad Vladimírou Šťastnou.

Důležité utkání čekalo TJ Neratovice. V případě výhry mohly ještě domácí hráčky pomýšlet na záchranu v soutěži. To se nestalo a tak s největší pravděpodobností nejvyšší soutěž po ročním působení opustí. Teoretická naděje stále žije. Závěr utkání byl hodně dramatický. Domácí hráčky stále živily naději na výhru. Nakonec vše dopadlo přesně naopak. Dva nižší výkony 109 a 117 v závěru přinesly dva body pro Konstruktivu  a díky shodnému výkonu v celkově poražených kuželkách nakonec brala oba body Konstruktiva. Bod měla na ruce při posledním hodu pravděpodobně domácí Zdeňka Černá, která končila poslední dorážku výkonem 51, ostatní končily uzavřenou devítkou.

V ostatních utkáních již v podstatě o nic nešlo. Ztráta ostatních celků na vedoucí duo je již příliš velká a rovněž ztráta TJ Neratovic šesti bodů na předposlední KC Zlín se zdá být konečnou.

KK Zábřeh „B“ se představil v Jičíně. Po neslaném a nemastném výkonu, kdy jediná hráčka hostujícího celku překonala pětistovku, z toho byla jasná prohra. Od kanára je zachránil právě pětistovkový výkon Romany Švubové. Spartak Přerov hostil KC Zlín a hostující hráčky si mohly v případě úspěchu definitivně pojistit ligovou příslušnost i pro příští soutěžní ročník. Přerovské hráčky jim však nedaly žádnou šanci na případný úspěch. Od kanára je zachránila Alena Kantnerová, která výkonem 553 přehrála Kamilu Katzerovou. Nejlepší výkon v utkání zahrála v závěru utkání Kateřina Fajdeková s 590 poraženými kuželkami. KK Šumperk stále bojuje o medailový post a tak si doma nemůže dovolit prohrávat. Proti SKK Primátoru Náchod domácí hráčky nezklamaly a po výborném výkonu zcela zaslouženě zvítězily 6:2 a naděje na zisk bronzové medaile stále žije. Domácí hráčky podaly vůbec svůj nejlepší výkon na domácí kuželně v letošním ročníku soutěže. Velký podíl na tomto skvělém výkonu mají výkony Markéty Starakové 593 a Jitky Horké 590. Ani hráčky SKK Primátoru Náchod nezůstaly pozadu. Skvělým výkonem se blýskla Aneta Cvejnová 586 a Michaela Divišová ml. 579.

Utkání prvních dvou celků z čela tabulky v závěrečných kolech. Domácí utkání jsou zvýrazněna tučně.

  19. kolo 20. kolo 21. kolo 22. kolo
KK Slavia Praha volno SKK Náchod KK Šumperk KK Zábřeh „A“
TJ ČKD Blansko TJ Sp. Přerov SKK  Jičín Konstruktiva KK Zábřeh „B“

V příštím kole mají hráčky ČKD Blanska velkou naději dotáhnout se bodově na vedoucí celek. Ani výhra 8:0 jim ale nezajistí vedoucí příčku v tabulce, protože Slavia Praha je na tom na skóre podstatně lépe. Měla by o čtyři body více. Je hodně pravděpodobné, že právě skóre bude rozhodovat o zisku titulu a tak ve zbývajících utkáních budou bojovat hráčky těchto týmů o každý bod, protože každá ztráta může mít nedozírné následky, ale nepředbíhejme. 

Datum: 7. 3. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa