ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohár ČKA – 1. kolo nadstavby

Známe už všech osm osmifinálových dvojic. Přes první nadstavbové kolo se podařilo přejít sedmi nenasazeným družstvům, která si účast v nadstavbě musela vybojovat v základní části. To znamená, že hned v prvním kole vypadl stejný počet družstev nasazených.

Ale popořadě. Do osmifinále postoupila všechna čtyři družstva, která v minulém ročníku hrála finálový turnaj. Všechna však nepostoupila zcela bez problémů. Zcela hladce prošel obhájce titulu, KK PSJ Jihlava, přes Jiskru Nová Bystřice a ten, který v loňském ročníku získal „bramborovou“ medaili, KK Slavoj Praha, kterému bylo soupeřem béčko Startu Rychnov nad Kněžnou. O štěstí může hovořit loňský finalista a účastník Poháru NBC Centropen Dačice. V sestavě, trochu podceňující soupeře, jen střídající Jiří Němec zachránil Dačice v Rosicích od kanára a to nakonec rozhodlo. V domácí odvetě, už v nejsilnější sestavě, se potřebná výhra 6:0 Dačicím sice podařila, ale nerodila se lehce. Václav Zajíc až v samotném závěru duelu uplatnil své zkušenosti proti Jaromíru Šulovi a ani výhra Karla Nováka nad Jiřím Axmanem nebyla zcela přesvědčivá. Podobně jako Dačice musel o postup bojovat další favorit, bronzový medailista Přerov „A“. I ten si odvezl z prvního utkání na kuželně soupeře, TJ Horní Benešov, prohru 1:5 a o postup musel doma bojovat ze všech sil. Oba první hráči Přerova v odvetě získali bod až na poslední dráze. Druhá polovina utkání už se hrála v režii domácích.

A co loňští poražení čtvrtfinalisté? Jediný neprvoligový čtvrtfinalista minulého ročníku, KK Konstruktiva Praha „A“, svá utkání v 1. kole nadstavby nezvládl a zcela hladce byl přehrán Šluknovem. Základy neúspěchu postavila Konstruktiva už v prvním utkání ve Šluknově. V odvetě prohrála i doma. Co neuhrála Konstruktiva „A“, to uhrála Konstruktiva „C“. Postarala se o největší překvapení kola, když přehrála největšího aspiranta na titul Mistr ligy a mnohonásobného mistra ČR, SKK Primátor Náchod, když ho přehrála v obou utkáních. Zbývající dva loňští čtvrtfinalisté prošli do osmifinále bez problémů. I když „kuželkářský trpaslík“ Újezd sv. Kříže, nadělal prvoligové Kovářské větší problémy, než by se dalo očekávat. V prvním utkání na domácí kuželně Újezdu vždy musela Kovářská dotahovat bodový náskok domácích. Nakonec se jí podařilo zvítězit. Odveta v Chomutově se už hrála zcela v režii prvoligistů. Otrokovice překvapivě postoupily do nadstavby, zde však už na prvoligovou Moravskou Slavii nestačily. Obě utkání probíhala v podobném duchu jako utkání Kovářské s Újezdem.

A jak si vedlo osm nasazených družstev na základě výsledků v loňských ligových soutěžích? Jedinému prvoligovému zástupci v této části pavouka přiřkl los „C“ družstvo Přerova. A zde se asi zrodilo druhé největší překvapení prvního kola. V přerovském utkání domácí družstvo přehrálo hosty, hrající asi v nejsilnější sestavě 5:1 (10:6). V odvetě stejným poměrem vyhrála Česká Třebová a rozhodovala „náhlá smrt“. Ta znamenala pro outsidera postup do osmifinále. Aspirant na postup do nejvyšší soutěže, vedoucí celek druhé ligy, Sokol Duchcov, prohrál na domácí kuželně Slavie Karlovy Vary, nehrající žádnou ligovou soutěž 0:6 a v domácím prostředí už se mu prohru nepodařilo smazat. I v dalším utkání byl favorit zcela zřejmý, lídr druhé skupiny druhé ligy TJ Valašské Meziříčí, byl podstatně úspěšnější než Sokol Duchcov. Podle role favorita se v obou utkáních choval a Ostravu nenechal o postupu ani chvíli přemýšlet. V utkání KK Hvězda Trnovany – SK Škoda VS Plzeň se favorit hledal těžko. Střetla se družstva, která k sobě mají bodově ve druhé lize blízko. Plzeňské utkání tomu ale neodpovídalo a Trnovany si odvezly kanára. V odvetě žila naděje na postup pro Trnovany jenom do poloviny utkání. Favoritem duelu mezi SKK Jičín a Kovohutěmi Příbram byl druholigový Jičín. Třetiligové Příbrami se dávaly šance menší. Předpoklady vždy nevycházejí a Příbram dokázala soupeře přehrát nejen doma, ale i v odvetě venku. Druholigový Start Rychnov nad Kněžnou „A“ musel v odvetě vynaložit velké úsilí, aby vyřadil vedoucí celek 3. ligy, Sokol Kolín, když na jeho domácí kuželně prohrál v prvním utkání 1:5. To samé se nepodařilo druholigovému Táboru. Vedoucí celek jiné skupiny 3. ligy, BOPO Třebíč, byl nad jejich síly. Dva druholigoví soupeři, SKK Rokycany a KK SDS Sadská. Favorit nebyl zcela zřejmý. Rokycany potvrdily lepší postavení v druholigové tabulce. V prvním utkání na domácí kuželně Sadské v Kutné Hoře uhrály Rokycany důležitý bod a domácí utkání nakonec dotáhly do vítězného konce, když už prohrávaly 0:2.

Termín pro odehrání osmifinále je 11. dubna 2010. Nezapomeňte nahlásit termíny zápasů hned, jak je mezi sebou dohodnete. Rozlosování najdete na konci zpravodaje.

Všechno, co přečtete v dnešním zpravodaji najdete i denně aktualizováno na webu www.poharcka.wz.cz.

Příjem zpravodajů je třeba si zajistit na webu ČKA. Zpravodaj je možné si stáhnout také z výše uvedené adresy.

Datum: 1. 3. 2010 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Jindřich Svoboda