ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 7. kolo

Sedmé kolo soutěže přineslo čtyři výhry domácích celků, dvakrát se ze zisku bodů radovali hosté. Hráči KK PSJ Jihlava a Slavoje Praha jasně převálcovali domácí družstva shodně 7:1.

V kole, kde by se čekala dle skladby soupeřů vyrovnaná a dramatická utkání s těsnými výsledky, byl opak pravdou. Vedoucí příčku v tabulce i po tomto kole stále drží SKK Primátor Náchod. Na dalších třech místech však mají družstva odložená utkání k dobru. Na poslední příčku tabulky se po tomto kole propadli hráči nováčka soutěže Spartaku Vrchlabí. Moravská Slavia Brno získala první výhru v soutěži a posunula se na předposlední místo v tabulce a získala zatím stejný počet bodů jako Sokol Husovice na desátém místě.

V utkání o první příčku hostil celek SKK Primátor Náchod družstvo TJ Lokomotivy Česká Třebová. Očekávané východočeské derby skončilo až překvapivě jednoznačně. Hosté přitom vstoupili do ročníku skvěle a vyzkoušeli si již i vedení v tabulce. Konečný výsledek 8:0 nečekal ani největší optimista.

Komentář k utkání: „Domácí celek mírně překopal sestavu a jako první se představil Jirka Němec. Ten se začíná aklimatizovat v družstvu domácích a 575 je toho důkazem. Snad jen škoda poslední dorážky (33), výkon to mohl být ještě hodnotnější. Jeho soupeř Pavel Vymazal neměl svůj den a s celkovým výkonem 546 nebyl spokojený. Karel Zubalík měl parádní úvod (166) a hned nahrál na Romana Straku 35 kolků. Zbývající tři dráhy ale domácí hráč vyhrává a nakonec vítězí i na celkové číslo (563:559). Prostřední runda patřila domácím. Ondra Sobčák pokazil první plné, ale pak už nedal hostujícímu Jirkovi Kmoníčkovi žádnou šanci a bezpečně zvítězil 3:1 o 41 kolků. Také Láďa Beránek, navrátivší se po zranění, odehrál slušné kuželky a jasně zvítězil nad tápajícím Miloslavem Hýblem (507). Utkání bylo v ten moment prakticky rozhodnuté, domácí vedli 4:0 o 127 kuželek. Závěrečné dvojice dotahováků předvedly divákům očekávanou podívanou plnou výborných kuželek. Pavel Jiroušek první řádek fantastických 80, Jaroslav Hažva druhou šedesátku vynikajících 340! Petr Holý parádní hru a dorážku 247, Jirka Hetych pompézních 422 do plných! Hra se přelévala z jedné strany na druhou, aby nakonec zvítězili oba domácí hráči. Petr Holý výborných 639, proti Jirka Hetych 612. Jarda Hažva 618, proti Pavel Jiroušek 603. Potlesk ale zaslouží všichni čtyři respondenti, nabídli divákům strhující podívanou. Náchoďáci potvrdili dvě výhry z venkovních kuželen a bezpečně vítězí vysoko 8:0 (3533:3363). Hodu zdar.“ (Za SKK Primátor Náchod Jaroslav Hažva)

KK PSJ Jihlava hrála v Zábřehu a po prohře a nevýrazném výkonu v minulém kole doma se dalo očekávat vyrovnané utkání. To byla pravda pouze v úvodní části zápasu. V dalším průběhu získali iniciativu hosté a domácí tým jasně převálcovali. Vynikající výkon předvedl jihlavský Jan Kotyza, který porazil 661 kuželek a to je na kuželnu v Zábřehu ctihodný výkon rovnající se novému rekordu kuželny.

V Dačicích domácí Centropen hostil aspiranta na čelní příčky v tabulce Slavoj Praha, který jak se zdá hraje v tomto ročníku ve velké pohodě. Předpoklad o vyrovnaném utkání se nevyplnil. Slavoj převálcoval dačický tým jako parní válec a o zahnání kanára se postaral teprve až v závěru Jirka Němec. Pražskému týmu chybělo 15 kuželek do rekordu družstev, který drží již přes rok a půl družstvo Přemyslovic.

Družstvo Sokola Husovice, které se pohybuje na chvostu tabulky zajíždělo v tomto kole do Luhačovic a tam nemohli hosté moc kalkulovat se ziskem bodů. To také průběh utkání potvrdil. Domácí hráči šli v tomto zápase 3× hrubo přes šestistovku a na to nebyli hostující hráči schopni odpovědět. Jediný čestný bod pro Husovice nakonec získal Zdeněk Vymazal po výkonu 618. Nejlépe zahrál v utkání domácí Michal Markus se 637 poraženými kuželkami. Jiří Kudláček 625 a Pavel Kubálek 622. Sokol Luhačovice tak stále drží kontakt se špicí tabulky a má utkání v Dačicích k dobru.

Dalšímu družstvu z chvostu tabulky Spartaku Vrchlabí se proti Jiskře Kovářské vůbec nedařilo a propadlo se po tomto kole na poslední příčku v tabulce a to jim úvod utkání nad očekávání vyšel. Ve střední části úplně propadli a bylo rozhodnuto. Domácí Jiskra se tak po dvou výhrách za sebou posunula na šestou příčku v tabulce.

Moravská Slavia Brno hostila v tomto kole Spartak Přerov. Domácí hráči doposud doma nevyhráli, získali pouze bod po remíze s SKK Primátorem Náchod. Moravská Slavia měla v úvodu utkání velkou kliku. Po hodně vyrovnaných duelech získali domácí hráči nakonec dva body a plus čtyři kuželky. Nikdo by se nemohl divit, kdyby úvodní duely skončily naopak. Poprvé se áčku Morendy v této sezóně představil Jan Bernatík a zahrál dobře. Výkonem 605 spolu s Miroslavem Milanem, nejlepší v utkání 637, přehráli hostující hráče a to již vypadalo pro domácí dobře. V závěru již hosté bojovali pouze o to, aby z Brna neodjeli s kanárem. To se jim nakonec zásluhou Vlastimila Bělíčka podařilo. Porazil sice o 16 kuželek méně než jeho soupeř Štěpán Večerka, ale na body přesto zvítězil.

Po tomto kole zůstávají v pořadí jednotlivců dle dosaženého průměru z průměrů s výkonem nad šest set stále čtyři hráči. Hodně si polepšil výkonem 661 v Zábřehu Jan Kotyza, který se díky tomu posunul na vedoucí příčku s průměrem 617 kuželek. Druhý Miroslav Milan z Moravské Slavie Brno má průměr 610. V zisku bodů drží stále 100% úspěšnost tři hráči. Vede Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice, který odehrál sedm utkání bez ztráty bodu. Druhý Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava odehrál šest utkání bez ztráty bodu.

Datum: 1. 11. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa