ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohár NBC patří Blansku

Devátá sezóna strávená v nejvyšší soutěži žen skončila pro blanenské družstvo již počtvrté ziskem bronzových medailí. Jako blesk z čistého nebe pak dorazila do Blanska zpráva o změnách podmínek pro účast na Poháru NBC. Dostali jsme šanci zahrát si ho.

Družstvo ovšem už na začátku léta doznalo výrazných změn. Po třinácti letech ukončila své působení v Blansku českotřebovská Alena Holcová. Na cestu do Srbska nemohla pomýšlet ani Helena Daňková, čeká totiž přírůstek do rodiny. Oddíl tedy stál před problémem, zda se akce vůbec zúčastní. Nakonec však na nabídku působení v Blansku kývla Soňa Lahodová, tím došlo k potřebné stabilizaci týmu a přípravy na Pohár NBC mohly být zahájeny.

V úterý 29. září brzy ráno se blanenská výprava vydala na 650 km dlouhou cestu, jejímž cílem bylo srbské město Apatin, které se stalo hostitelem této akce. Po klidné cestě a rozkoukání se v areálu lázní strávilo družstvo zbytek dne pokojně.

Zkušená Zdeňka Ševčíková rozjíždí mistrovské zápasy blanenského týmu téměř pravidelně, a proto bylo i v Apatinu její jméno na prvním místě v sestavě. Zdeňka předváděla vyrovnanou hru. Přestože ji to trochu šidilo, podala na začátek velmi slušný výkon 564. Dana Musilová na druhé pozici byla na podobné akci úplně poprvé, není tedy divu, že byla před startem trochu nervózní. Po zahájení z ní však strach opadl a na její hru byl i přes vyšší počet min pěkný pohled. Celkem porazila 540 kuželek. Poslední středeční hráčkou našeho týmu byla Zuzka Musilová. Letos svými výkony zatím příliš neoslnila, čehož si byla vědoma, a tak i ona nastupovala s obavami. Svou hrou však ohlásila návrat formy. Předvedla parádních 576.

Čtvrteční ráno si nachystalo pro tým příjemné překvapení. Blansko drželo 1. příčku. Ovšem jen s malým náskokem. Vedení výpravy se však tento fakt rozhodlo před hráčkami, které měly svůj start teprve před sebou, utajit, což se nakonec ukázalo jako dobrý tah. Soňa Lahodová, ještě vloni hráčka Židenic, nastoupila dle svého přání brzy ráno. Předvedla velmi vyrovnanou a kvalitní hru. Na konto Blanska připsala dalších 552 kuželek. Výkonnostního vrcholu se blanenská výprava dočkala s nástupem Lenky Kalové, jejíž 590 kuželek nás stále drželo v čele.

Kamila Šmerdová v roli koncové hráčky neměla lehkou úlohu. Navíc už tušila, že nám jde o hodně. Za bouřlivé atmosféry musela náš tým udržet mezi čtveřicí postupujících, což se jí vydřeným výkonem 545 nakonec podařilo. Blansko postoupilo z druhého místa. První pozici po nás převzal slovinský celek KK ETA Kamnik, dalšími postupujícími se pak staly Rakušanky DS Kegeltreff Schlaining a Rumunky CS Conpet Petrolul Ploiesti.

Podle stanoveného klíče čekalo v pátek odpoledne náš tým semifinálové utkání se Schlainingem. O rozjezd se postaraly Zdeňka Ševčíková s Danou Musilovou. Zatímco Dana (557) si bod nad rakouskou dorosteneckou reprezentantkou Martinou Vegerbauer zajistila už po třech drahách, Zdeňka (574) to měla o poznání náročnější. Své výborně hrající soupeřky maďarského jména Andrei Bogoly se dlouho držela, nakonec však jejímu perfektnímu výkonu 596 podlehla. Ve druhé várce se z blanenských představila Soňa Lahodová a netradičně Kamila Šmerdová. Věřili jsme totiž, že Kamči hra v klidnějším středu prospěje více, než v závěru. A měli jsme pravdu (584). Se svou soupeřkou si hravě poradila. Rovněž Soňa (538) dlouho vypadala na vítězství. V dramatickém závěru ale zapracovaly nervy a pouhé dva kolky rozhodly o vítězství rakouské hráčky.

Závěrečná runda to rozjela ve velkém stylu. Další Maďarka v týmu Schlainingu Gabriella Juhasz svou první dráhou 163 nebezpečně naznačila, že její tým ještě neřekl poslední slovo. Zuzka Musilová (588) ji ovšem dokázala udržet drahou 160 a na dalších dvou se už dostala do vedení. Na vedlejších drahách probíhající souboj pak měla jasně pod kontrolou Lenka Kalová (573). Výkon našich holek vystoupal nahoru. Konečných 3411 jim stačilo na výhru 6:2 o 120 kuželek.

V druhém semifinálovém zápase byly úspěšnější hráčky rumunské Ploiesti, když porazily slovinský Kamnik. Ploiesti čekala hráčky Blanska ve finále. Jistota medaile a poměrně slabý výkon Rumunek v semifinále (3241) však udržely v týmu pohodovou náladu.

Sestava byla opět mírně upravena, a to hlavně díky tomu, že se zápas hrál na rozdíl od toho semifinálového na šesti drahách. Zdeňka Ševčíková (593) s Kamilou Šmerdovou (594) do něj vlétly skvělými výkony těsně pod hranicí 600 bodů a obě své soupeřky převálcovaly 4:0. Soňa (532) opět trošku podlehla bouřlivé atmosféře a těsně prohrála. Druhá várka tak měla dobrou výchozí pozici. Když první tři dráhy ve druhé várce vyhrály blanenské ženy, zdálo se být jasno. Ale nebylo. Po výměně drah soupeřky zabraly a náš tučný náskok se zmenšil takřka na polovinu. Pak ale přišla chvíle, na kterou náš tým dlouho čekal. Zuzka Musilová na drahách 1–2 předváděla malý zázrak a třicítkami 174 a 171 zadupala poslední šanci Rumunek na zvrat (629!). Přestože její spoluhráčky Lenka Kalová (542) s Danou Musilovou (524) prohrály, stačily našemu týmu 3 body a 102 kuželek do plusu na vítězství 5:3. Senzace byla na světě. Finálový výkon 3414 byl dle sdělení rozhodčích rekordem apatinských drah a zároveň nejvyšším ženský výkon v osmileté historii pořádání Poháru NBC vůbec. To samé platí o vynikajícím výkonu Zuzky Musilové.

Tento skvělý úspěch blanenských žen ještě znásobuje fakt, že se mezinárodního poháru účastnily úplně poprvé. Večer nás čekalo vyhlášení vítězů, při kterém se kuželnou rozezněla česká hymna. Poté už následovala jen malá oslava s ohledem na zpáteční cestu a v neděli spokojený návrat domů.

Datum: 16. 10. 2009 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Lukáš Hlavinka