ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Zábřeh – Evropský pohár

Účast na Evropském poháru, který se konal v makedonském hlavním městě Skopje, si vybojoval v loňské sezóně KK Zábřeh. Zábřežská výprava odjížděla na místo dějiště s dobrou náladou a nechtěla si připouštět dalekou cestu, která je čekala.

KK Zábřeh odjížděl reprezentovat svůj klub i ČR v této sestavě: řidič Horňák Vladimír, druhý řidič Jiří Flídr. Hráčky: Horňáková Lenka, Horňáková Silvie, Ollingerová Olga, Sobčáková Helena, Švubová Romana, Wiedermannová Dana ml., Wiedermannová Dana st.

Tato sestava se vypravila na cestu v pondělí večer, aby do místa dějiště EP dojela den předem, z důvodu aklimatizace celé výpravy. Cesta probíhala bez větších komplikací. Na hranicích nebyl žádný problém, a tak jsme přijeli úspěšně do hlavního města Skopje. Hned na první pohled bylo znát, že je to město jiné, než na co jsme asi všichni zvyklí. Je to chaotické, neuspořádané a rozestavěné město. Lidé jsou tam nerovnoměrní, jsou i vidět společenské rozdíly nejen na lidech, ale i na různých částech města. Hotel jsme našli po menším bloudění. Byl krásně zastrčený a umístěný mimo dopravní špičku. To se nám líbilo, jelikož jsme měli klid a neslyšeli jsme místní dopravu. Na kuželnu jsme chodili od hotelu pěšky. Vyjet transitem ke kuželně by bylo neuvěřitelné a navíc bychom přišli o parkovací místo. Dokonce autem to bylo delší než pěšky. Autem bychom tam jeli přes půl hodiny a pěšky jsme to chodili zhruba 10 minut.

Po dnu aklimatizace přišlo na řadu zařizování, které souviselo s EP. Akreditace měla probíhat dle rozpisu mezi 10. a 14. hodinou. Bohužel realita byla jiná. Naše družstvo se bylo akreditovat v deset hodin, ve dvanáct a ve dvě a pak nám bylo teprve řečeno, že akreditace a technická porada budou zároveň. To už nám začalo pomalu naznačovat, že komunikace bude asi malinko váznout. Technická porada proběhla v pořádku. Časový plán se nezměnil, naše hráčky nastupovaly na dráhy dle rozpisu. Kuželna byla pěkná, vybavená firmou FUNK. Hlediště bylo malé, očekávali jsme, že vzduch tam bude hrozný a nebude tam k vydržení pro hráče i diváky. Otázka, která visela nad hlavami, byla jen ta, kdo bude hrát a v kolik nastoupí na jakou dráhu. Tento oříšek měla rozlousknout Dana ml. Rozhodla se postavit do bojů a dát důvěru těmto hráčkám: Wiedermannová Dana ml., Švubová Romana, Horňáková Silvie, Sobčáková Helena, Horňáková Lenka, v pátek Wiedermanová Dana st., náhradnicí byla určena Ollingerová Olga.

Přejděme tedy k samotnému vystoupení našich hráček. Rozjezd a nastartování měla na svých bedrech zkušená hráčka Dana Wiedermannová ml. Dana rozehrála svůj start dobře. Předvedla výkon, který se od ní očekával. Po první hře bylo znát, že kuželna nedá nikomu nic zadarmo. Špagáty na kuželkách netahaly. Pokud si člověk myslel, že mu něco připadne, byl na omylu. Naše družstvo bylo spokojené. Její výkon měla potvrdit druhá hráčka Romana Švubová. Romana se rozjížděla pomalu, ale jistě. Po první dráze se naše hráčka otrkala a začala hrát svoji hru, na kterou jsme zvyklí. Po vyrovnaných drahách dosáhla výkonu 540. Po dvou hráčkách byl Zábřeh na postupových příčkách mezi čtyřmi nejlepšími. Všechny jsme ale věděly, že je to teprve začátek a musíme zůstat nohami na zemi. Na dráze už byl nepříjemný vzduch a bylo to znát na každé hráčce. Hráčka se potila víc, než je zvyklá. V této situaci na dráhu nastupovala nejmladší členka našeho družstva, Horňáková Silvie, která začala dobře. Vypadalo to na další číslo přes 500. Nakonec se ale naše představy o dosažení této hranice neuskutečnily. Silvě nevyšly plné a v dorážce se to těžko dohánělo. Na poslední dráze ještě zabojovala a do 500 jí chybělo 7 kuželek. Řekly jsme si, že to není zase tak špatný výsledek, jelikož i soupeřky v rundě na tom byly stejně.

I po třech hráčkách jsme zůstávaly na postupových pozicích. Jako čtvrtá v pořadí nastoupila Sobčáková Helena. Hela nezačala moc optimálně. Bylo to asi zapříčiněno nervozitou z premiéry. Prvních pár hodů nebylo z jejího repertoáru. Pak se o to víc opřela, a hned to bylo znát. Všechny tři dráhy byly vyrovnané. Pak přišla poslední dráha, a tam přišlo zaváhání v podobě 4 chyb v dorážce, tzn. dlouhý kříž. Nakonec z toho uhrála ještě poměrně slušný výsledek 508. Zábřeh stále držel postupovou příčku. Na drahách už byl špatný vzduch a zapříčinilo to i 30 minutové zpoždění za celý den, když na desku nastupovala naše poslední hráčka dne Horňáková Lenka. Lenka začala první šedesátku skvěle. Držela se soupeřek, které nasadily na páté příčky své, řekla bych, nejlepší hráčky. Za německé družstvo Kostner, za rakouské Wrabel. Lenka se jich držela a soupeřky udržovaly rovněž krok. Po změně drah do druhé půlky startu se Lence nedařilo. Snažila se hrát a vydat se sebe to nejlepší, ale ruka neposlouchala a dělala si, co chtěla. Toho využily naše soupeřky v boji o postup. Lenka nakonec vydřela 495. Po pátých hráčkách a slabších výkonech jsme spadly na 7. místo a na postup jsme ztrácely 50 kuželek. Ve družstvu panovala smíšená nálada, zklamání, ale zároveň i naděje. Přeci i ostatní družstva si mohou vybrat smůlu a my můžeme mít štěstíčko. Přeci nikdo není dokonalý. Abychom postoupily, potřebovaly jsme stáhnout 50 kuželek na srbské družstvo a 23 kuželek na chorvatské.

Jako poslední naděje nastupovala na dráhu Wiedermannová Dana st. Dana začala dobře, ale obě naše hlavní soupeřky o postupující příčku začaly rovněž tak. Dana na rozdíl od srbské kolegyně ve vyrovnaném výkonu pokračovala. Chorvatská hráčka ale taky. Po dvou drahách jsme stáhly na Srbsko 29 kuželek a chorvatské 10 kuželek. Po výměně Dana pokračovala v nastoleném trendu, ale chybělo snad štěstíčko, protože neměla ani jednu hodovku v dorážce, oproti našim hlavním soupeřkám. Dana ze hry bez hodovky zahrála výkon 534. V konečném součtu to bohužel nestačilo. Družstvo Zábřehu bylo zklamáno, jelikož vědělo, že na postup mělo. Taky se všichni shodli, že tři výpadky ve družstvu si nemůžou dovolit. Zároveň doplatilo na špatnou dorážku. Jakmile někdo otevřel brand a nespravil to rychlým křížem nebo hodovkou, už kuželky chyběly. Nakonec jsme se umístily na 6. místě. Na pátou pozici jsme ztratily 10 kuželek a na postup, tedy na 4. místo, pouze 13 kuželek.

Datum: 16. 10. 2009 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Dana Wiedermannová