ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Náchod – Evropský pohár 2009

Ve dnech 30. 9. – 3. 10. se uskutečnil v makedonském městě Skopje Evropský pohár družstev v kuželkách pro rok 2009. Za účasti dvanácti mužstev z dvanácti různých zemí se zde bojovalo nejen o mistra starého kontinentu, ale i o účast v Lize mistrů.

České barvy zde zastupoval stříbrný medailista I. KLM ze soutěžního ročníku 2008/09, družstvo SKK Primátor Náchod. Cílem Východočechů byl postup do Ligy mistrů, což zajišťovala nejhůře šestá příčka v pořadí. Ve „skrytu duše“ ale všichni tajně věřili v postup do finálové čtyřky.

Turnaj se odehrával přímo v centru Skopje, na okraji obřího nákupního centra. Hrací materiál byl značky FUNK s kuželkami Syndur diamant. Na první pohled velice krásná osmidráhová kuželna. Kdo čekal vysokou padavost, a tím i výkony za hranici šest set poražených kuželek, byl zklamán. Dráhy vyžadovaly spíše ostřejší hody, ale hlavně s rotací do kuželky. Opačná hra „ovoce“ nepřinášela a bylo z toho hodně sestav typu „lavór“ a „lukeš“.

Po středečním slavnostním zahájení a představení všech družstev se o den později naplno rozběhla kvalifikace. Jako první zde náchodské barvy hájil Ondra Sobčák. Začíná velice slušně a po třech drahách (441) to vypadá při troše štěstí na šestistovku. Ondra ale neudržel emoce na uzdě a při opakovaném motání kuželek vypadl z koncentrace na hru. Jaká škoda. Celkový výkon 567 není špatný, ale po průběhu hry to bylo trošku zklamání. Jako druhý se publiku představil Roman Straka. Ten vstoupil do soutěžního ročníku ve velice slibné formě stejně tak zahájil i svůj start (144). Na druhé dráze se Romanovi přestává dařit, a když se ani třetí dráha nevydaří, začíná to vypadat špatně. Na poslední dráze Roman zabojuje a je z toho solidních 557. Odpolední program a jako první Martin Kovář. Tomu se ale hra vůbec nedaří a „nedařba“ graduje na druhé dráze újezdem na „exi“. Ve druhé polovině svého startu Martin zabere a doslova vydře 557. První hrací den uzavře Petr Holý. Tomu se nedařila hra v dorážce (189) ale celkových 575 udělalo radost.

Druhý hrací den nezačal šťastně. Slávek Beránek na první dráze 135, pak se ale ozvalo zranění stehenního svalu a Sláva musel v polovině hry vystřídat. Jirku Němce čekal nelehký úkol. Zahrát druhou šedesátku minimálně co nejblíže hranici 300 poražených kuželek. To se bohužel nepovedlo, družstvo spadlo na 8. místo a nabralo na šestou příčku ztrátu 45 kuželek. Vše mohl zachránit poslední hráč sestavy Jaroslav Hažva. Porazil skvělých 627 kuželek, což byl druhý nejvyšší nához z celé kvalifikace. Jarda přehrál přímé konkurenty v boji o Ligu mistrů a Náchod byl rázem v top 6. Celkový součet 3391 nakonec stačil na vytoužené šesté místo, ale finálová čtyřka byla pouze o 28 kuželek výše… Škoda.

Nejcennější kov a Evropský pohár získali hráči Zalaegerszegu. Druhý skončil KK Konikom Osijek a bronz KK Niš-Put Niš (Srbsko).

Další mezinárodní účast čeká Východočechy na přelomu listopadu a prosince, kde v prvním kole Ligy mistrů změří síly s německým kuželkářským kolosem Victorii Bamberg. Rohu zdar.

Za SKK Primátor Náchod, Jaroslav Hažva

Datum: 16. 10. 2009 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Jaroslav Hažva