ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Světový pohár družstev – semifinále

Dnes jsou na programu souboje o postup do finále.

Semifinále ženy

Už je dohráno první semifinále žen. Německý Bamberg zdolal domácí Elöre 5:3 3393:3377. Naďa Dobešová střídala Ioanu Vaidahazan. Dohromady hodily 534. Nejlépe zahrála Gabriela Drajkó (612). Teď následuje zápas Celje s Targu Mures.

Právě probíhající druhý semifinálový zápas mezi rumunským Targu Mures a slovinským Celje je vyrovnaný. Po prvních třech hráčkách vedly Slovinky 2:1 na body, ale šest kuželek v celkové součtu ztrácely. Nyní po polovině druhého náhozu je rozdíl pořád několik málo kuželek. Nada Savic hraje se soupeřkou 1:1 a vede přibližně o 20 kuželek. I druhá dvojice hraje 1:1, ale o pár kuželek vede pro změnu Rumunka. A ve třetí dvojici vede Slovinka Anja Kozmus 1,5 ku 0,5, ale na kuželky hraje se soupeřkou zcela vyrovnaně.

Do finále nakonec postupují Slovinky z KK Lanteks Celje. Díky lepšímu závěru porazily Rumunky z Targu Mures poměrem 7:1 a na kuželky 3434:3398. Výsledek je to pro rumunské družstvo celkem krutý, vzhledem k tomu, že ještě deset hodů před koncem bojovaly stále o vítězství v zápase.

Zítra se tedy o bronz utkají domácí Maďarky s Rumunkami a ve finále proti sobě nastoupí německý Bamberg s naší Naďou Dobešovou a slovinský celek Celje.

Semifinále muži

Nyní následuje pauza a po té pokračují v programu muži. V prvním zápase se představí srbský KK Beograd a německý SKV Rot-Weiß Zerbst. V druhém utkání se pak střetnou rakouský BSV Voith St. Pölten s naším Radkem Holakovským a domácí maďarské družstvo Szegedi TE.

První šestice hráčů předvádí strhující souboje. Němci první dráhu všichni prohráli. Postupně však začali přidávat a srovnali krok. Třetí dráhu zahrál famózně Ivan Čech – 182. A to si ještě dovolil nestihnout na čas poslední hod. Už před dorážkou ztrácel téměř minutu. Ke konci začal zrychlovat a vysloužil si i žlutou kartu za hod před zelenou. Nyní již vede 2:1 a o 20 kuželek, čili by již měl zvítězit. Vedlejší souboje jsou stále otevřené – Gerdau hraje 1,5 ku 1,5 a tahá se se soupeřem o každou kuželku. Třetí souboj se rovněž rozhodne až v závěrečných hodech.

Němec Marcus Gerdau sice prohrál na kuželky 606:611, ale zvítězil 2,5:1,5 na dráhy. Ivan Čech shodil 644 a soupeře porazil o 26 kuželek (2:2). Torsten Reiser prohrál 626:628 (1:3). Německý Zerbst tak prozatím vede 2:1 a na kuželky je stav celkem vyrovnaný 1876:1857. Nyní nastupuje druhá šestice hráčů.

Zápas se vyvíjí dost zajímavě. Jeden ze Srbů nyní předvedl dráhu 189 a půlku točí 348 a soupeře poráží o 38. Boris Benedik se soupeřem bojuje – aktuální stav 1:1 a prohrává 7 kuželek. A třetí z Němců Thomas Schneider na dráhy rovněž 1:1 a o 30 kuželek vede. Celkově Srbové prohrávají již jenom 10 kuželek, bude to boj až do konce.

Německý tým nakonec po napínavém souboji vítězí 6:2, když porazil 3738 kuželek. Srbové byli o pouhých 16 horší. Nejlepší výkon utkání zahrál srbský Nikola Matijasevic 661. Na straně Zerbstu pak Thomas Schneider 654.

A zápas mezi rakouským týmem St. Pölten a maďarským Szegedi již odstartoval. Po polovině prvních náhozů je stav vyrovnaný, všechny zápasy jsou 1:1 a Maďaři mají celkově navrch 6 kuželek. Maďaři dotáhli do vítězného konce dva své souboje, Rakušané jen jeden. Stav je tedy v polovině zápasu 2:1 a 48 kuželek rozdíl ve prospěch maďarského družstva. Nyní se již rozehrála druhá šestice, ve které nastoupil za rakouský tým i český hráč Radek Holakovský.

Radek hraje skvěle. Druhou dráhu 173, po půlce točí 339 a soupeře Norberta Kisse poráží o 48 kuželek. Nedaří se Lukasi Huberovi, který točí jen 263 a prohrává 31 kuželek. Třetí rakouský hráč Thomas Löscher prohrává o 28 kuželek. Celkově tak Maďaři vedou o 60 kuželek.

Radek Holakovský skončil skvělým výkonem 636 kuželek a vítězstvím nad soupeřem. Huber v druhé půlce zabral a porazil 333 kuželek. To mu ale nestačilo a prohrál 596:604. Třetí souboj mezi Löscher a Karsaiem skončil dělbou bodů za výkony 644:644. Celkově vyhrálo maďarské družstvo Szeged 6,5:1,5 těsně o 18 kuželek 3700:3682.

Dnešní den nabídl strhující podívanou, zápasy byly vyrovnané až do samého konce. I když nakonec do finále postoupili papíroví favorité, na svá vítězství se dost nadřeli a nechybělo mnoho k překvapením.

Zítra program zakončí souboji o medaile. Nejdříve o bronz a vše pak vyvrcholí zápasy o zlato.

Datum: 2. 10. 2009 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Petr Streubel