ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ženská liga odehrála první kolo

I ženy po několika předehrávkách z minulého týdne odehrály tento víkend v nejvyšší soutěži kompletní první kolo.

Předehrávky 3. kola

Stejně jako loni i letos začíná soutěžní ligový maraton předehrávkami utkání 3. kola. Důvodem je účast našich družstev v SP, EP, PNBC v termínu 29. 9.–3. 10. 2009. SP se hraje v Nyiergyhaza (HUN), pořádáním EP + PNBC byla pověřena Skopje (MKD).

Vůbec první hody nového ligového ročníku byly provedeny na kuželnách v Blansku a v Jičíně, kde utkání začínala v 10:00 hod. V předehrávkách utkání 3. kola měly žně hostující týmy, které vyhrály tři utkání ze čtyř. Pouze hráčky ČKD Blansko ze radovaly z výhry v domácím prostředí, ale ani v tomto utkání nemělo domácí družstvo na růžích ustláno.

Mistrovský celek Slavia Praha se představil na drahách v Jičíně. Ve vyrovnaném utkání, o čemž svědčí minimální rozdíly v poražených kuželkách po jednotlivých položkách (od 3 do -19 z pohledu domácích hráček), nakonec ukořistil body hostující celek. Jičín dokonce na setové body vyhrál 13,5:10,5.

Druhý v pořadí v loňském ročníku KK Zábřeh A sehrál úvodní utkání nového soutěžního ročníku na pražské Konstruktivě. Hostující hráčky jasně vyhrály úvodní část utkání, ve které podala nejlepší výkon Dana Wiedermannová ml. Jejích 570 poražených kuželek byl i nejlepší výkon v utkání. Střední část zápasu měla podobný průběh jako ta úvodní. KK Zábřeh vedl před závěrečnou fází utkání 4:0 při náskoku 203 kuželek. V závěru utkání tak domácí hráčky díky dvěma výhrám korigovaly výsledek na konečných 2:6. Nejlepší výkon z domácích podala Edita Jungvirtová s 545 poraženými kuželkami.

Místní derby na kuželně v Zábřehu mezi KK Zábřeh B a KK Šumperk bylo napínavé až do posledních hodů. Domácí hráčky měly zásluhou výkonu Evy Sedlákové, která porazila výborných 570 kuželek, lepší vstup do utkání. Po úvodu nerozhodný stav a +50 kuželek pro domácí. Střed utkání měl podobný průběh pouze s tím rozdílem, že hostující hráčky umazaly z náskoku domácích hráček 37 kuželek. V závěru nervozita hráček dostoupila vrcholu a tomu odpovídají i výkony. Zábřeh dlouho držel naději na výhru, kterou by jim přineslo jedině to, že porazí víc kuželek než jejich soupeřky. Hostující Andrea Tatoušková měla bod jistý již před poslední dráhou. Ještě po plných to pro domácí vypadalo dobře – domácí hráčky vedly o 24 kuželek. V závěrečné dorážce nahrály hráčky KK
Šumperk 26 kuželek a to znamenalo v celkovém součku +2 pro hostující celek a tím i zisk prvních mistrovských bodů.

ČKD Blansko hostilo v předehrávce 3.kola Slovan Jirkov. Domácím hráčkám vyšel úvod utkání na jedničku. Vedení 3:0 a náskok 58 kuželek po první polovině utkání dával domácím velkou naději na konečný úspěch. Ve druhé části hráčky Slovanu Jirkov uhrály dva body, umazaly z náskoku domácích na konečných 14 kuželek, ale na otočení vývoje utkání to nestačilo. Vynikající výkon podala v závěru utkání hostující Jana Hrouzová, která porazila 570 kuželek.

1. kolo

Po úvodních předehrávkách nového ročníku, které se hrály minulý týden, se soutěž rozběhla naplno. Hrálo se kompletní první kolo. Bilance utkání domácí-hosté na úvod soutěže skončila lépe pro domácí celky. Ty si připsaly na své konto čtyři výhry. Body z venkovních dráh si přivážejí hráčky KK Zábřeh A a ČKD Blanska. První kolo soutěže bylo ve znamení slabších výkonů. Přes 3200 poražených kuželek se dostala pouze obě pražská družstva. Slavia Praha porazila 3304 a Konstruktiva 3210 kuželek. Z jednotlivkyň se zatím žádné z hráček nepodařilo pokořit hranici šesti set poražených kuželek. Nejlépe na tom je zatím Kamila Barborová výkonem 593.

Loňský přeborník KK Slavia Praha hostila na svých drahách nováčka soutěže TJ Neratovice. Od úvodních hodů bylo jasné, kdo je na kuželně pánem. Domácí hráčky postupně získávaly bod za bodem a utkání završily s náskokem 256 kuželek. Čestný bod na konto Neratovic připsala až v závěru utkání Eva Dvorská, která přehrála výkonem 547 kuželek Danielu Žďárkovou. Vynikající
výkon předvedla pohárová posila Kamila Barborová, která porazila vynikajících 593 kuželek.

Druhý nováček KC Zlín hostil ČKD Blansko a v infarktovém utkání nakonec rozhodly o zisku bodů poražené kuželky a těch měly na svém kontě o dvě víc hostující hráčky. Vyrovnané utkání od prvního do posledního hodu. Při zisku tří bodů ze hry na každé straně rozhodovaly o zisku bodů poražené kuželky a těch měly nakonec o dvě víc hostující hráčky. Velký podíl na tom má Kamila Šmerdová, která po nejlepším výkonu v utkání 559 předčila všechny zůčastněné. Nejlepší z domácího celku v utkání byla Věra Skoumalová 535.

Spartak Přerov hostil druhého v pořadí z minulého ročníku KK Zábřeh A. Po vyrovnaném úvodu utkání si vytvořily hostující hráčky ve střední části zápasu dostatečný náskok na to, aby jej v závěru uhájily. Přerov v závěru dotahoval, ale Kateřina Fajdeková přestože prohrála se svou soupeřkou těsně o tři kolky na výhru neměla. Jitka Killarová ztratila na předposlední dráze po výkonu 116. Na ostatních dráhách svou soupeřku jasně přehrávala. V celkově poražených kuželkách stáhl Přerov v závěru až na konečných 25 a to na případnou remízu nestačilo.

Hráčky KK Šumperk se po těsné výhře v předehrávce v Zábřehu představily na kuželně v Jičíně. Po neslaném nemastném výkonu hostujícího celku to měly domácí hráčky v tomto utkání hodně usnadněné. Šumperk držel s domácími hráčkami krok pouze v úvodní části utkání, kde Kateřina Bezdíčková získala pro Šumperk čestný bod. Pak to šlo s hostujícím celkem z kopce. Výkony hluboko pod pět set nemohly domácí celek v jeho cestě za ziskem bodů vůbec ohrozit. Nejlépe v utkání zahrála domácí Martina Hrdinová výkonem 547 poražených kuželek.

Konstruktiva Praha hostila v prvním kole SKK Primátor Náchod. Hostující celek se představil v dobrém světle. Úvod utkání vyzněl lépe pro domácí. Po dvou třetinách utkání hostující hráčky srovnaly na 2:2 při náskoku 66 kuželek. Konstruktiva měla impozantní závěr. Náchodské hráčky dokázaly držet v koncovce krok s domácími pouze na první dráze. Pak začaly ztrácet a nakonec z toho byla jasná výhra pro domácí. Veronika Plasová nejlepším výkonem utkání 571 a Lenka Nová 565 dovedly utkání do vítězného konce.

Béčko KK Zábřeh po těsné prohře v předehrávce s KK Šumperk nastoupilo v prvním kole proti Slovanu Jirkov. Hned v úvodní části utkání se Majka Vojtková oroti minulému utkání podstatně zlepšila. Nahrála nejlepší výkon domácích 546 a svou soupeřku přehrála 4:0 o 92 kuželek. Její spoluhráčce Evě Sedlákové se již tolik nedařilo. Na body prohrála, ale ztratila jen čtyři kuželky a to znamenalo po úvodu stav 2:2 a náskok pro domácí 88 kuželek. Ve střední části zápasu utkání se tentokrát přiklonila štěstěna na stranu domácí Hany Jáňové. Ta zvítězila díky jediné kuželce o kterou nahrála víc než její soupeřka. Ze hry získaly obě po dvou pomocných bodech. Ve druhé dvojici přehrála jasně Lucie Tauerová Romanu Švubovou a to znamenalo, že KK Zábřeh B vedl před závěrem 3:1 při náskoku 49 kuželek. V závěru utkání byly k vidění dva vyrovnané duely. Hráčky si příliš neublížily. Každé družstvo získalo po bodu. Na kontě domácích zůstalo +52 kuželek a to znamenalo že oba body zůstávají v Zábřehu.

Datum: 20. 9. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa