ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Mistrovství ČR 2009 – žáci

Dne 1. 5. 2009 od 12.00 hod proběhlo na kuželně v Teplé, mistrovství České republiky – kategorie žáci.

Po úvodní registraci a seznámení hráčů s představou rozhodčích, jak by mělo mistrovství probíhat, došlo k rozlosování startu. Hned při rozlosování došlo k první zajímavé věci. Hned do první čtveřice se vylosovali dva z největších favoritů a to Karlovarský Ladislav Urban (vítěz letošního ročníku mladých nadějí České republiky) a loňský vítěz mistrovství republiky Marek Frydrych, reprezentující TJ Odry. Spolu s nimi startovali hned na začátku Adam Rychtařík z Kamenice nad Lipou a Patrik Palm z Hořic.

MČR žáků 2009

Od počátku bylo jasné, že první čtveřice udá mistrovství na velmi padavé kuželně v Teplé zajímavý a velmi napínavý ráz. Hned od začátku se ukazovalo, že hlavní favorité chtějí vyhrát a dokazovali to i jejich výkony. První polovinu vyhrál Marek Frydrych výkonem 234 shozených kuželek, následován Rychtaříkem 231, Palm 234 a Urban 215. Zvláště Urban působil velice nervózním dojmem. To se však změnilo v druhé půli, kde od počátku dokazoval, že roli favorita chce splnit. Svým výkonem v druhé půli 237 dosáhl celkově 452, ale hlavně dokázal celých 100 hs odehrát bez jediného újezdu a jak se později ukázalo, byl to jediný hráč bez újezdu. Obhájce trofeje Frydrych dosáhl celkem 465 a dostal se do čela průběžného pořadí. Palm 442 a Rychtařík 430. Měl sice z první čtveřice nejmenší číslo, ale nakonec měl nejlepší dorážku mistrovství a to 158 kuželek. Hned po první čtveřici bylo jasné, že na dobrý výsledek bude zapotřebí shodit velmi mnoho kuželek, jelikož Frydrychových 465 je novým českým rekordem mistrovství této kategorie.

Ve druhé čtveřici se představili Dominik Král z České Lípy, Jakub Ouhel z Kamenice nad Lipou, Martin Sedlář ze Šumperka a František Kráčmar z SKK Hořice. Kráčmar byl zároveň i nejmladším účastníkem mistrovství. Nejvíce se dařilo Ouhelovi, který skolil také 452 kuželek jako Urban, ale vinou horší dorážky se zařadil za něj. Sedlář 432 , Kráčmar414, Král 345.

Další hráči Petr Válek z Jiskry Hazlov, Martin Chmura Rychnov nad Kněžnou, Tadeáš Bartoň z Dačic a Michal Wszniovski také z Dačic. Mimo Bartoně se hráčům moc nedařilo a tak nezamíchali s pořadím v popředí. Bartoň 428,Chmura 407, Válek 405, Waszniovski 381.

MČR žáků 2009

Dále startovali Adam Bělaška ze Zábřehu, Jakub Brhlík Start Jihlava, Tomáš Bendl ze Šluknova a Petr Cahlík z Valašského Meziříčí. V této čtveřici byl zajímavý hlavně start Cahlíka, který až do posledních hodů sahal po průběžném vítězství, ale nervozita v závěru ho připravila nejen o první místo, ale nakonec i o medaili, jelikož posledním hodem ujel a na medaili mu nakonec scházela jediná kuželka. Ukázalo se, že v této věkové kategorii hráči ještě nejsou plně vyzrálí psychicky a to rozhodlo. Nic to však nemění na tom, že Cahlík předvedl velice dobrý výkon a je velikým příslibem do budoucna. Cahlík 451, Bělaška 406, Bendl 390, Brhlík 367.

Dále startovali Pavel Repčík ml. z Jiskry Hazlov, Božetěch Zdražil z Ratíškovic, Petr Dobeš z Třebíče a Michal Vejda ze Sokola Rybník. Hned od prvního hodu bylo zřejmé, že se sešla velmi dobrá čtveřice. Nejvíce udivoval mladý Dobeš svým velmi vytříbeným stylem. Ukazovalo se, že jablko nepadlo daleko od stromu, jelikož jeho matkou je vynikající česká reprezentantka Naďa Dobešová. Mladý Dobeš nejprve velice chtěl a nedařilo se mu a první dráhu zahrál jen 201, ale na druhou dráhu se již uklidnil a výkonem 175 kuželek do plných a 80 dorážky, tj. 255 vytvořil nejvyšší nához dne na jedné dráze. Zdatně mu sekundoval i mladý Repčík z Hazlova, který zahrál jednu ze životních her. Jelikož shodil 332 kuželek do plných, což byl nejvyšší nához dne do plných a celkově shodil 447 kuželek. Zdražil shodil 437 a Vejda 424.

Dále nastoupili Jakub Svoboda z Čejkovic, Ivan Boško z domácího Sokola Teplá, Martin Zavacký z Jeseníku a Jan Vacikár z Baníku Stříbro. Nejvíce se dařilo mladému domácímu hráči, i když ze všech účastníků měl asi nejméně zkušeností s takto důležitými zápasy. Boško shodil 416, Vacikár 400, Svoboda 385 a Zavacký 376.

V poslední čtveřici nastoupili Karel Valeš z Chomutova, David Láčík z TJ Horní Benešov a Michal Kolář z Přemyslovic. Měl nastoupit i Ondřej Novotný z TJ Bohemia Poděbrady. Ten se však bez omluvy nedostavil a tím zabral místo někomu jinému, který by si rád zahrál ale nemohl. Je otázkou jak postupovat v příštím roce, ale je asi na snadě otázka, jestli na příští rok nesebrat účastnické místo tomuto regionu a dát ho tam, kde o něj mají zájem a chtějí svůj kraj reprezentovat. Místo nedostavšího se Novotného startoval mimo soutěž domácí Jiří Tauber, který s kuželkami začíná. V poslední rundě přehodili všichni hráči 400 a to s výsledky David Láčík 423, Valeš 408 a Kolář 404.

MČR žáků 2009

Konečné pořadí tedy na stupních vítězů vypadalo takto – 1. Marek Fydrych TJ Odry 465, 2. Petr Dobeš TJ Třebíč, 3. Ladislav Urban SKK Karlovy Vary. Všem gratulujeme.

Závěrem se sluší poděkovat organizátorům akce. Takto důležitá akce se v Teplé nikdy nekonala a nakonec i podle slov delegáta ČKA pana Dobeše dopadla velmi dobře. A poděkování patří též trojici rozhodčích, která dohlížela na hladký a bezproblémový průběh a tou byla: hlavní rozhodčí Jaroslav Dobiáš a dráhoví rozhodčí Ladislav Černohous a Luboš Charvát.

Nezbývá, než se rozloučit kuželkářským hodu zdar a ať to padá našim nejmladším i v příštích letech a ať se koná více takto podařených akcí.

Datum: 3. 5. 2009 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Luboš Charvát