ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

15. kolo ligových soutěží

Kolo nepřineslo v 1. KLM podstatné změny v tabulce, pouze odskok Jiskry Kovářské na desátém místě se zvýšil na předposlední Hagemann Opavu na pět bodů a o sestupujících začíná být pomalu jasno. V 1. KLZ se na pořadí v tabulce se nic podstatného nezměnilo. Oba vedoucí celky hrály doma a shodně získaly body.

1. KLM

Toto kolo přineslo celkem pět výher domácích týmů. Jediné vítězství hostujícího celku zaznamenala KK PSJ Jihlava v Dačicích. Vynikající výkon předvedl v Brně Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová. Celkově porazil 676 kuželek a díky tomuto výkonu se posunul na druhou příčku v celkovém pořadí jednotlivců. Za zmínku stojí i skutečnost, že Pavel Jiroušek drží po tomto kole maximum již na třech kuželnách.

Kolo nepřineslo podstatné změny v tabulce, pouze odskok Jiskry Kovářské na desátém místě se zvýšil na předposlední Hagemann Opavu na pět bodů a o sestupujících začíná být pomalu jasno.

Vedoucí celek tabulky, KK PSJ Jihlava, zajížděl do Dačic. Družstvo Centropenu Dačice podává v poslední době slušné výkony a to slibovalo zajímavý a dramatický zápas. Hrálo se před početnou návštěvou. Po vyrovnané úvodní části utkání, ve které padly dvě šestistovky zásluhou domácího Milana Blechy 604 a hostujícího Filipa Dejdy 606, vyšla střední část utkání hostujícímu celku na jedničku. Bratři Standa a Jirka Partlové atakovali šestistovku a jasně přehráli své soupeře. Jihlava vedla 3:1 při náskoku 109 kuželek a jen zázrak mohl domácím přinést obrat v utkání a výhru. To se nestalo, Jan Kotyza zahrál nejlepší výkon zápasu 608 a jasně přehrál svého soupeře a bylo rozhodnuto. Výhra domácího Jirky Němce již jen kosmeticky upravila celkový výsledek, ale na zisku bodů pro PSJ již nemohla nic změnit.

Druhý z kandidátů na mistrovský titul SKK Náchod hostil Spartak Přerov. Náchod po svém druhém nejlepším domácím výkonu v této sezóně jasně zvítězil a v tabulce je v těsném závěsu za vedoucí Jihlavou. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal domácí Martin Kovář, který porazil 625 kuželek. Blíže k utkání ve výstižném komentáři Jaroslava Hažvy u výsledků.

Třetí celek v pořadí, Sokol Luhačovice, zajížděl ke svému dalšímu utkání do přažského Edenu, kde je čekal těžký soupeř v podobě Slavoje Praha. V utkání byla vyrovnaná pouze úvodní část utkání a to hlavně zásluhou nejlepšího výkonu v utkání, o který se postaral Theodor Marančák. Porazil 601 kuželek a to bylo o 4 kuželky víc jak nejlepší z celku Slavoje Anton Stašák. Střední část utkání ovládli domácí hráči. Před závěrečnou částí tak vedli 3:1 při náskoku 49 kuželek. V závěru uhrál bod pro Luhačovice Michal Markus po těsné výhře o dvě kuželky nad Petrem Pavlíkem. Tato výhra již nemohla nic změnit na celkové výhře Slavoje, protože Igor Búrik jasně přehrál Petra Kudláčka a pečetil tak výhru a zisk bodů pro Slavoj.

Hráči Hagemannu Opava, pro které je každé utkání existenční zajížděli do Brna, kde se utkali se Sokolem Husovice. Pro domácí by to v případě prohry nebylo příliš růžové a toho si jistě byli všichni hráči vědomi. Průběh utkání to potvrdil. Drama do posledních hodů se šťastnějším koncem pro domácí. Úvod utkání vyzněl zcela jasně pro domácí družstvo, když Zdeněk Vymazal a Tomáš Baranyi své soupeře přehráli, když oba opavští hráči nezvládli koncovku a na poslední dráze prohráli 41 kuželek. Husovice tak vedli 2:0 při náskoku 43 kuželek. Ve střední části zápasu se karta obrátila. Jiří Hendrych po nejlepším výkonu v utkání 580 poražených kuželek a jeho spoluhráč Jiří Vícha dokázali své soupeře porazit a před závěrem stanovili stav utkání na 2:2 a plus 6 kuželek pro Opavu. Závěr utkání byl hodně daramatický. V souboji Davida Plška s Radimem Markem bylo rozhodnuto již po třetí dráze. Průběh duelu, ale nebyl vůbec jasný. David Plšek vyhrál druhou dráhu o kolek a na třetí porazili oba soupeři shodně 131 kuželek. Na vedlejších dráhách měl hostující pavel Skopalík po tři dráhy navrch a rozhodovalo se až v samotném závěru a ten hostující hráč opět neustál. Jirka Radil po výborných plných 99 uhrál i dorážku a bylo rozhodnuto.

Moravská Slavia Brno hostila na chemickou alchymií upravené kuželně Lokomotivu Českou Třebovou. Na výsledcích to bylo hodně znát. Nejlepší výkon v utkání tentokrát nezaznamenal domácí hráč, ale zástupce hostujícího týmu Pavel Jiroušek, který porazil 676 kuželek. Nejhorší dráha 160 a nejlepší 186. Nejlepší z domácícho celku Pavel Palián porazil 647 kuželek. Hosté tentokrát drželi s domácími krok po celé utkání a měli stejně jako minule Přerov našlápnuto na remízu. Vše bylo nakonec jinak. Moravská rozhodla o svém vítězství až v samotném závěru. Pavel Dvořák uhrál bod nad Pavlem Vymazalem, který nahrál celkově o 10 kuželek víc a Jaroslav Slabák smazal výkonem 603 náskok hostů v celkově poražených kuželkách a bylo rozhodnuto.

Lokomotiva Tábor ztratila s největší pravděpodobností v utkání proti Jiskře Kovářské poslední naději na udržení se v soutěži. Ztráta sedm bodů na první nesestupovou příčku je již asi příliš veliká. Domácí se naopak od sestupových pozic vzdálili na pět bodů.


1. KLZ

V dalším neúplném kole byly úspěšnější domácí celky, které zvítězily ve čtyřech utkáních. Body z venku tentokrát přiváží hráčky Spartaku Přerov, které dokázaly zvítězit v Náchodě. Na pořadí v tabulce se nic podstatného nezměnilo. Oba vedoucí celky hrály doma a shodně získaly body. Na konci tabulky v boji o sestup zaváhaly v domácím prostředí hráčky SKK Náchod, které přenechaly oba body svým soupeřkám z Přerova a toho mohou využít hráčky Lokomotivy České Velenice, které se mohou v případě výhry v dohrávce s Konstruktivou Praha posunout právě před družstvo SKK Náchoda.

Vedoucí Slavia Praha hostila poslední Jiskru Rýmařov a postavení celku v tabulce bylo na průběhu celého utkání znát. Slavia navíc zahrála nejlepší výkon sezóny na domácí hráze a o to byl rozdíl ještě propastnější. Nemohlo z toho být nic jiného než, že hostující hráčky odjížděly z Prahy s kanárem po prohře 8:0. Prim v utkání zahrála opět domácí Daniela Žďárková, která porazila 594 kuželek a drží tak na kuželně čtyři nejlepší výkony této sezóny.

Derby v Zábřehu mezi áčkem a béčkem mělo do ligových výkonů hodně daleko. Pět výkonů skončilo hluboko pod hranicí pětiset poražených kuželek. Z průměrných a podprůměrných výkonů vystupuje pouze nához nejlepší hráčky v pořadí jednotlivkyň Dany Wiedermannové ml., která porazila 551 kuželek. Áčko získalo v průběhu prvních dvou částí utkání výrazný náskok a závěr zcela vypustilo a tak béčko mohlo korigovat stav utkání na přijatelnou prohru 5:3.

Družstvo SKK Náchod hostilo Spartak Přerov a mohlo po tomto kole v případě vítězství odskočit svým největším soupeřkám v boji o sestup na tři body. Nestalo se tak a domácí budou muset ve zbývajících utkáních hodně přidat. Zápas byl hodně vyrovnaný. Domácí hráčky měly minimálně opět na remízu. Nezvládly však závěr. Vítr z plachet vzala domácím přerovská Michaela Sedláčková, která po nejlepším výkonu v utkání 577 získala pro svůj tým vedení v poražených kuželkách a po těsné výhře druhé hostující hráčky Kristýny Strouhalové nad Janou Majerovou zůstaly náchodským hráčkám jen oči pro pláč.

Slovan Jirkov hostil v tomto kole třetí celek tabulky SKK Jičín. Domácí hráčky získaly v úvodu utkání dvě těsné výhry a v tomto duchu se vyvíjel i zbytek utkání. Ne jediný bod pro SKK Jičín dosáhla ve střední části utkání Petra Ábelová, která byla výkonem 539 nejlepší z hostujícího celku. Před závěrem vedl Jirkov 3:1 při náskoku 24 kuželek a na to se ještě dalo z pohledu hostujícího celku hrát. Domácí hráčky však závěr utkání zvládly a nedaly soupeřkám žádnou šanci na případný zvrat v utkání.

KK Šumperk přivítal na své kuželně v tomto kole družstvo ČKD Blanska, které na tom bylo před tímto zápasem v tabulce o jednu příčku a dva body lépe. Ve vyrovnaném utkání na tom byly nakonec lépe domácí hráčky, které těsně zvítězily díky vyrovnanějším výkonům. Hráčky Blanska dokázaly v průběhu utkání eliminovat nejlepší výkony domácích, když Alena Holcová přehrála po nejlepším výkonu v utkání s 590 poraženými kuželkami domácí Markétu Strakovou. Ta byla nejlepší z domácích výkonem 577 kuželek. Zdeňka Ševčíková porazila druhou nejlepší šumperskou hráčku Kateřinu Bezdíčkovou. Domácí mohou hovořit o štěstí, že se tak nedařilo zbytku hostujícího celku. Hostující hráčky díky nevyrovnanosti výkonů ztratily rozhodující kuželky ve střední části utkání. V na body vyrovnaném utkání získal Šumperk náskok 71 kuželek a ten jeho hráčky v závěru uhájily. Domácí hráčky se tak bodově dotáhly v tabulce na své soupeřky. Pouze horší skóre setových bodů je neposunulo výše.

Datum: 15. 2. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa