ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

9. kolo ligových soutěží

V 1. KLM si KK PSJ Jihlava po výhře nad Jiskrou Kovářskou a v dohrávce nad Sokolem Husovice upevnila vedení v tabulce. Opava uhrála překvapivě bod v Přerově. Na kuželně v Luhačovicích padaly rekordy. Jednotlivci Pavel Jiroušek 667, Sokol Luhačovice 3691. V 1. KLZ se Blansko po výhře v dohrávce posunulo na druhou příčku v tabulce za vedoucí KK Zábřeh A.

1. KLM

Jedinou výhru hostujícího celku v tomto kole zaznamenali hráči KK PSJ Jihlavy v Chomutově, kde přehráli Jiskru Kovářskou poměrně hladce 7:1 a stále drží první příčku v tabulce. Hagemann Opava uhrál překvapivě remízu v Přerově a stále drží na předposledním místě bodově krok s celky, které bojují v dolní polovině tabulky o udržení se v soutěži. Poslední příčku v tabulce, stále bez zisku bodů, drží Lokomotiva Tábor, která v tomto kole prohrála v Brně se Sokolem Husovice. V pondělí 17. 11. 2008 se dohrávají odložená utkání 5. a 6. kola a ty mohou ještě promluvit do pořadí družstev v tabulce. Největším tahákem příštího kola bude jistě utkání KK PSJ Jihlava–Sokol Luhačovice, které se hraje na jihlavské kuželně v neděli od 14:00 a kde se s největší pravděpodovností rozhodne o tom, kdo přezimuje na čele tabulky. KK PSJ Jihlava hraje v sobotu 1. kolo Ligy mistrů a má za soupeře chorvatský Osijek.

Excelentní výkon předvedli na domácí dráze hráči Sokola Luhačovice, kteří hostili Lokomotivu Českou Třebovou. Na luhačovické dráze padl jak rekord jednotlivců, tak i družstev. O ten družstev se zasloužili domácí hráči, když porazili 3691 kuželek. Jako jediný z domácího družstva nedosáhl na šestistovku Theodor Marančák. Na překonání kýžené hranice mu chyběly pouhé tři kuželky. Vůbec nejlepší výkon v utkání zaznamenal hostující Pavel Jiroušek. Porazil 667 kuželek a rovněž překonal stávající rekord kuželny. Velký podíl na tomto rekordu má vynikající dorážka. Podrobněji viz obsáhlý komentář Jiřího Kudláčka u výsledků.

Třetí v pořadí SKK Náchod hostil v tomto kole Moravskou Slavii Brno a jeho hráči si potřebovali po dvou prohrách spravit renomé. To se jim na domácí dráze na 100 % podařilo. Po vyrovnaném výkonu celého družstva vyprovodili brněnský tým z kuželny s nulou. Bližší podrobnosti k utkání viz. vyčerpávající komentář k utkání Jaroslava Hažvy.

Družstvu KK PSJ Jihlava se letos venku daří. Jeho hráči o tom přesvědčili i v tomto kole, když přehráli Jiskru Kovářskou poměrně hladce 7:1 i přesto, že celé dvě třetiny utkání drželi domácí hráči s Jihlavou krok. Kovářská měla v úvodu trošku smůlu. Filip Dejda s Danielem Braunem uhráli těsné výhry. Daniel Braun dokonce získal bod při horším výkonu. Střední část utkání byla rovněž hodně vyrovnaná. Domácí měli na vyrovnání. Zabránil jim v tom výpadek Petra Dvořáka na poslední dráze, kterého Martin Švorba využil k zisku bodu. Závěr utkání se hrál zcela v režii hostů. Jan Kotyza (608) se Standou Partlem (571) převálcovali po výborných výkonech domácí dvojici a nenechali v hledišti nikoho na pochybách, kdo bude brát v tomto utkání body.

V souboji družstev z dolní poloviny tabulky zajíždělo družstvo Lokomotivy Tábor k dalšímu utkání do Brna, kde se jeho hráči utkali se Sokolem Husovice. Domácí, vědomi si toho, že již nemohou doma rozdávat body, uhráli úvod utkání ve svůj prospěch. Hosté měli v této fázi zápasu na to, aby získali bod. Milan Fořter, který zahrál nejlepší výkon hostů musel od úvodní dráhy dotahovat náskok domácího hráče – Libor Škoula na něj nahrál 175 a vedl o 33 kuželek. Ve střední části zahrál domácím Zdeněk Vymazal. Po nejlepším výkonu utkání 607 přinesl do řad domácího celku uklidňující náskok, který pak Husovice udržely i v závěru zápasu.

Družstvo Hagemannu Opava v tomto kole překvapilo, když uhrálo v Přerově bod po slušném výkonu celého družstva. Přerovu tentokrát nezahrála dvojice bývalých rosických hráčů. Zvláště Dalibor Matyáš zůstal hluboko za svými možnostmi, a tak se o výsledku rozhodovalo v závěru zápasu, kde domácí družstvo podržel vynikajícím výkonem Vlastimil Bělíček. Zahrál letošní nejlepší výkon v Přerově, když porazil 647 kuželek. O zisk bodu pro Opavu se zasloužil Martin Vaněk, který na poslední dráze přehrál Petra Maiera.

Slavoj Praha hostil v tomto kole Centropen Dačice. Domácí hráči podali svůj letošní nejlepší výkon a na ten hráči Dačic neměli i přesto, že ani oni nezahráli špatně. V případě, že by Slavoj podal svůj standardní výkon z minulých utkání na domácí dráze, asi by se jednalo o vyrovnaný zápas. Na dvě šestistovky na kontě domácích, o která se zasloužili Ivan Búrik s Jaroslavem Procházkou, oba shodili shodně 620 kuželek, nenašli Dačice odpověď.

1. KLZ

Hostující celky uhrály v tomto kole dvě výhry a jednu remízu. Konstruktiva bodovala v Chomutově proti Slovanu Jirkov a ČKD Blansko v Rýmařově. Bod si odváží Šumperk z Náchoda. Na čelo tabulky se posunul KK Zábřeh A, který má před dohrávkami 5. a 6. kola shodně bodů jako druhá Konstruktiva, třetí Slavia Praha a čtvrtý SKK Jičín.

V souboji o špici tabulky nastoupily na kuželně v Zábřehu proti domácímu celku hráčky SKK Jičín. Konečný výsledek je pro Jičín až příliš krutý. Průběh jednotlivých duelů byl podstatně vyrovnanější, viz. vyčerpávající komentář domácího celku k utkání.

Zápas v Náchodě, kde domácí hráčky hostily KK Šumperk, který stabilně hraje venku dobře, měl zajímavý průběh. SKK Náchod vydřel doma další remízu díky hodně nevyrovnanému výkonu hostujícího celku a jediné kuželce, o kterou nahrály hráčky KK Šumperk více. Závěr utkání jim vůbec nesedl. Jedna kuželka rovněž rozhodla i duel Dany Adamů s Markétou Strakovou. Tady to bylo naopak ve prospěch hráčky SKK Náchod. Vynikající výkon opět odvedla hráčka KK Šumperk Nikola Tatoušková, která porazila 587 kuželek a zbytek týmu tak mohl do konce zápasu z tohoto náskoku cejprat.

Slavia Praha to měla v tomto kole hodně ulehčené díky tomu, že hostující celek, Lokomotiva České Velenice, přijela do Prahy pouze v pěti. Pro hráčky Slavie z toho byl lepší trening. Nejlepší výkon v utkání uhrála Šárka Marková s 584 poraženými kuželkymi, o dvě kuželky méně nahrála Vladimíra Šťastná a 576 kuželek porazila Daniela Žďárková. Slavia zahrála v tomto zápase svůj druhý nejlepší výkon podzimu na domácí dráze.

Pražskou Konstruktivu čekal těžký zápas proti Slovanu Jirkov a hostující celek, pokud chce pomýšlet na medailové pozice musel zvítězit. Konstruktiva zahrála v Chomutově nejlepší výkon podzimu z hostujících družstev. Musím ale podotknout, že na této kuželně se zatím v průběhu podzimu představila družstva z druhé poloviny tabulky. Jirkov naopak zahrál v tomto utkání svůj letošní nejhorší výkon a to byla voda na mlýn pro hráčky Konstruktivy, které sice v úvodu utkání mírně ztrácely, ale vynikajícím závěrem dovedly utkání do vítězného konce.

Výkon Jiskry Rýmařov ani v tomto kole nevybočil z domácího průměru a tak ČKD Blansko mělo značně usnadněnou roli mírného favorita v utkání. To potvrdila hned úvodní dvojice hostujících hráček. Zdeňka Ševčíková po nejlepším výkonu v utkání 570 a Dana Musilová své soupeřky jasně přehrály. Domácí celek kontroloval ve střední části utkání. Romana Valová a Věra Tomanová srovnaly stav utkání na 2:2. Blansko mělo stále náskok 25 kuželek k dobru. V závěru zápasu se tentokrát koncové hráčky domácího celku nevyznamenaly. Marcela Bučková s Marcelou Tillerovou po průměrných výkonech přenechaly iniciativu hostujícím hráčkám a ty již poskytnutou šanci nezahodily. Nutno podotknout, že Blansko zahrálo v Rýmařově nejlepší výkon podzimu.

Spartak Přerov hostil béčko KK Zábřeh. Domácí celek vytěžil v úvodu maximální bodový zisk a náskok 52 kuželek a z toho žily domácí hráčky po celé utkání. V dalším průběhu mohl Zábřeh vyrovnat. Slabší poslední dorážka Olgy Ollingerové rozhodla o tom, že do závěru šel Přerov s vedením 3:1. V závěru utkání nezahrály hostující hráčky špatně, ale výborný výkon Kateřiny Fajdekové 562 nenechal nikoho na pochybách o tom, že Přerov si z tohoto utkání odnese dva body. Nejlepší výkon v utkání zahrála Kamila Katzerová s 567 poraženými kuželkami.

Datum: 16. 11. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa