ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

2. kolo ligových soutěží

Výborný výkon Sokola Luhačovice v 1. KLM. Nový rekord kuželny má hodnotu 3665. V 1. KLZ prohra pražské Slavie v Jičíně 6:2 a první šestistovka v soutěži. Marie Vojtková v Zábřehu rovných 600.

1. KLM

V tomto kole byla ve dvou případech úspěšnější hostující družstva. Domácí týmy si připsaly na své konto čtyři výhry. Venku v obou případech vyhráli velcí kandidáti na přední umístění v tabulce. SKK Náchod přehrál nováčka soutěže Jiskru Kovářskou a Slavoj Praha Lokomotivu Tábor. Na šestistovky bylo toto kolo podstatně chudší než to první. Hráčům se podařilo tuto hranici překonat 6x. Z jednotlivců zahrál nejlepší výkon luhačovický Theodor Marančák, který v utkání proti Sokolu Husovice porazil 646 kuželek.

V tabulce jsou zatím bez prohry pouze družstva Slavoj Praha, SKK Náchod, Spartak Přerov a Lokomotiva Česká Třebová. Jak chutná vítězství zatím nepoznaly týmy Centropenu Dačice, Lokomotivy Tábor a Sokola Husovice. Pořadí v tabulce stále zkreslují předehraná utkání třetího kola.

V Luhačovicích to domácím proti Sokolu Husovice sedlo. Hráči Sokola Luhačovice zahráli vynikající výkon, který okořenili čtyřmi výkony přes šest set. Výsledek 3665 znamená nový rekord kuželny. Mnoho nechybělo a nad se dostali všichni domácí, Pavlovi Kubálkovi chyběl kolek a Frantovi Svobodovi, který byl čulda s 591, devět kuželek. Na tento výkon hosté nestačili a odváží si kanára po prohře 8:0. Po úvodní části, která byla nejvyrovnanější začal rozdíl narůstat až na propastných 276 kuželek. Hosté uhráli pouhých pět setových bodů.

Jeden z kandidátů na posty nejvyšší, Slavoj Praha, se představil v tomto kole v Táboře. Utkání, kde měly jednotlivé duely dramatický průběh, na setové body skončilo 12:12, jasně vyhráli hosté 7:1. V úvodu zápasu domácí Milan Míka po nevyrovnaných výkonech na jednotlivých drahách prohrál s Igorem Búrikem. Druhý hráč lokomotivy Jaroslav Mihál po prvních dvou vyhraných drahách stav neudržel a rovněž prohrál. V dalším utkání již domácí pro ně nepříznivý stav nedokázali otočit ve svůj prospěch. Ve střední části měl Tábor opět lepší úvodní dráhy, ale domácí hráči opět v dalším průběhu neudrželi výsledek a přenechali body soupeři. V závěru pak David Kášek uhrál pro domácí bod, ale to bylo ze strany domácích vše.

SKK Náchod zajížděl do Chomutova, kde měl za soupeře nováčka soutěže družstvo Jiskry Kovářská. Zápas měl hodně dramatický průběh. Hosté vyhráli úvodní část utkání 2:0 při 46 kuželkách k dobru. Ve druhé části zápasu udržel Náchod svůj náskok, když vedl 3:1 a + 39. Bod pro domácí získal Vlastimil Zeman ml. Závěr utkání pak byl hodně dramatický a divácky zajímavý. Kovářská smazala na prvních dvou drahách náskok Náchoda a hrála o remízu popřípadě o výhru. Hráči Náchoda však zahráli závěr na jedničku. Petr Holý v nejhodnotnějším duelu zápasu, kde oba hráči dosáhli nejlepší výkony svých družstev, svého soupeře přehrál a získal bod. Druhý náchodský hráč sice svého soupeře nepřehrál, ale na třetí důležité dráze po výkonu 163 zvýšil náskok Náchoda a to do závěru stačilo.

V Přerově, který v minulém kole dovezl body z Dačic hrála Moravská Slavia Brno. Hráči Spartaku Přerov začali utkání neslaně nemastně a hosté měli mírně navrch. Úvod zápasu tak skončil nerozhodně, když bod pro domácí získal Roman Goldemund až zlepšeným závěrem. Ve střední části zahrál výborně Vlastimil Bělíček, který zaznamenal nejlepší výkon v utkání 612 a zcela jasně přehrál svého soupeře. Díky tomuto výkonu měli domácí před závěrem za stavu 2:2 náskok v poražených kuželkách 66. V závěru předváděl skvělou hru prvních 60 hodů Jarda Slabák a jeho 302 proti Milanu Kandovi, který vystřídal již v první třicítce zraněného Vaška Mazura, znamenalo vedení 2:0 o 25 kuželek a přestože Dalibor Matyáš přes dobrý výkon 588 prohrál na body s Petrem Mikou, vypadalo to na plichtu. Jenže Milan Kanda po se štěstím vyhrané třetí dráze o 1 kuželku začal svůj koncert a Jarda Slabák najednou neměl šanci. Přerov tak vyhrál 5:3 a je bez porážky.

Hagemann Opava hostil v tomto kole Centropen Dačice. Dvě třetiny mělo utkání vyrovnaný průběh, ve kterém získala obě družstva po dvou bodech a domácí si vypracovali mírný 46 kolkový náskok. Závěr zápasu vyzněl jasně pro domácí, když hostující hráči dosáhli na třech drahách podprůměrné výkony. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal dačický Milan Blecha výkonem 573. Na druhé straně hostující hráči nepřehráli ve dvou případech pětistovku a to nemůže venku na výhru stačit.

Dobrou úrověň, pěkné výkony i dramatičnost nepostrádalo utkání v České Třebové, kde domácí hostili KK PSJ Jihlavu. Domácí využili domácího prostředí a stále v celém průběhu utkání měli mírně navrch. Hostům vždy chyběl pomyslný chloupek na to, aby dokázali otočit vývoj utkání. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal domácí Pavel Jiroušek 602 za jihlavské byl nejlepší Jan Kotyza 597.

1. KLZ

Ve druhém kole soutěže získala hostující družstva dvě vítězství, čtyřikrát byly úspěšnější domácí týmy. Loňský přeborník KK Slavia Praha prohrála v Jičíně a Lokomotiva České Velenice si odváží body ze Zábřehu, kde přehrála místní béčko. Blansko načapalo Konstruktivu na hruškách a nadělilo jí kanára. První šestistovku v soutěži zaznamenala Marie Vojtková v Zábřehu. Gratuluji.

V Jičíně se zrodilo překvapení kola. SKK Jičín navázal na minulé vítězství z Blanska a překvapivě porazil mistrovskou Slavii Praha. Po úvodní rundě byl stav 1:1 a 8 kuželek do plusu pro hostující hráčky, když Martina Hrdinová zahrála výborně 549 kuželek a porazila Šárku Markovou, naopak Maruška Kvasničková podlehla výborně hrající Daně Žďárkové. V další rundě se představila Helena Gruszková proti Daně Vikové, která na první dráze výrazně podlehla. Na všech dalších však zabojovala a ještě dokázala nahrát 11 kuželek do plusu. Na vedlejších drahách kralovala Maruška Kolářová, která si nadělila krásný dárek k narozeninám v podobě osobního rekordu na domácích drahách (555 kuželek). Stav utkání se vyvíjel příznivě pro domácí 3:1 a +31 kuželek. Lenka Hrdinová (569) výrazně porazila Vlaďku Šťastnou a zároveň si zlepšila na domácích drahách osobní maximum. Petra Abelová jistila výhru celého týmu, když těsně podlehla Unce Smrčkové.

KK Slovan Jirkov využil domácího prostředí a v dramatickém utkání po velkém boji přehrál v závěru SKK Náchod. Úvodní část utkání skončila nerozhodně, když hostující Karolína Stránská těsně o 4 kuželky prohrála s domácí Lucií Tauerovou. Střední část zápasu vyzněla jasně pro hostující celek, který vedl před závěrem 3:1 při náskoku 41 kuželek. V závěru utkání domácí hráčky na drahách dominovaly. Postupně umazávaly z náskoku Náchoda. Náchod mohl ještě pomýšlet na zisk bodu, ale závěrečná dráha Evě Majerové vůbec nevyšla a bylo po naději. Nejlepší výkon v utkání podala domácí Jitka Jindrová, když porazila 558 kuželek.

Béčko KK Zábřeh hostilo nováčka soutěže Lokomotivu České Velenice. Domácí hráčky vstoupily do utkání na jedničku. Majka Vojtková zraje jak víno. Po dobrých výkonech v minulých kolech zahájila zápas vynikajícím náhozem, když porazila 600 kuželek. Je to vůbec první šestistovka v letošním ročníku soutěže. Poslední dráha stála za to – 97 plné, 72 dorážka. Své spoluhráčky svým výkonem asi tak šokovala, že se z toho nemohly vzpamatovat a všechny v dalším průběhu zápasu nepřekonaly pětistovku. Až v závěru zápasu trošku popravila reputaci domácích Lenka Horňáková. To ale již bylo pozdě. České Velenice z náskoku domácích po úvodní části utkání postupně umazávaly až na konečných +10 ve svůj prospěch a získaly cennou výhru.

TJ ČKD Blansko si potřebovalo po nepříjemné sprše z minulého týdna, kdy domácí družstvo podlehlo Jičínu, spravit náladu a to se jeho hráčkám v tomto kole povedlo dokonale. Konstruktiva Praha neměla v utkání nejmenší šanci na výhru. Hostující hráčky 3x padly pod pětistovku a s tím se nedá pomýšlet na dobrý výsledek. Nejlepší výkon v utkání zahrála domácí Zuzana Musilová, která porazila 562 kuželek.

Nováček soutěže Jiskra Rýmařov nevyužil domácího prostředí a přenechal body áčku KK Zábřeh. Utkání se pro domácí celek vyvíjelo nadějně, ale závěr jim nevyšel. Rýmařov tak stále čeká na loňskou formu, kde právě výborným závěrem vyhrával utkání. V utkání potvrdila vynikající formu Dana Wiedermannová ml., která zahrála nejlepší výkon v utkání 590 a zařadila se na vedoucí příčku v pořadí jednotlivkyň.

Datum: 28. 9. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa