ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. kolo ligových soutěží

První kolo 1. KLM přineslo tři výhry na konto domácích družstev, ve dvou případech získali body hosté a jedno utkání skončilo nerozhodně. V 1. KLZ čtyři výhry pro domácí celky, dvakrát odvážejí body hosté a utkání v Českých Velenicích skončilo nerozhodně.

1. KLM

První kolo soutěže přineslo tři výhry na konto domácích družstev, ve dvou případech získaly body hostující týmy a jedno utkání skončilo nerozhodně. Šestistovek bylo v tomto kole pokořeno 11, když vůbec nejvíce kuželek porazil Pavel Palián v Brně, kde dosáhl výkonu 648.

Tahákem kola bylo utkání v Náchodě. Domácí družstvo hostilo druhý tým v pořadí z minulého ročníku ligy – pražský Slavoj. SKK Náchod nezopakoval výkon z minulého týdne, nahrál v celkovém součtu o necelých 100 kuželek méně a to stačilo hostům, aby uhráli cenný bod. Úvod utkání vyšel Slavoji, Anton Stašák zahrál výborně. Výkonem 614 přehrál domácího Ondřeje Sobčáka, který se sice proti minulému víkendu zlepšil o 18 kuželek, ale ani to na výhru nestačilo. Druhý náchodský hráč zůstal hluboko za svým výkonem z předehrávky a přenechal bod hostujícímu hráči. Střední část utkání měla pro domácí podstatně příznivější průběh. Výborně zahrál domácí Martin Mrázek, když porazil 624 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. Jeho spoluhráč Ladislav Beránek rovněž zvítězil a tak byl stav po dvou třetinách utkání vyrovnaný 2:2 při náskoku domácích o 65 kuželek. Závěr zápasu domácí hráči nezvládli. Po třech dráhách oba prohrávali 2:1 a na poslední museli své soupeře přehrát, Petr Holý o 32 a Jaroslav Hažva o 14 kuželek a pokud nechtěli prohrát museli udržet 19 kuželek. Hráči Slavoje Praha již nezaváhali a uhráli remízu, když na výhru potřebovali porazit ještě o 8 kuželek více.

Třetí z pořadí v minulém ročníku KK PSJ Jihlava hostila KK Hagemann Opavu. Hosté drželi s domácími krok plné dvě třetiny utkání. Závěr však vyzněl jasně pro domácí celek. Robin Parkan to měl v souboji s Martinem Vaňkem o poznání horší. Při rovnosti setových bodů rozhodovaly o výhře kuželky a těch měl na svém kontě více domácí hráč. Ten žil hlavně z náskoku, který si vytvořil na první dráze, kterou vyhrál o 17 kuželek. Standa Partl nenechal nic náhodě a svého soupeře jasně přehrál. Nejlepší výkon v utkání podal Jan Kotyza, který jako jediný pokořil šestistovkovou hranici výkonem 622.

Asi největší překvapení kola se zrodilo v Dačicích, kde staronový účastník ligové soutěže, domácí Centropen hostil Spartak Přerov. Dačice od úvodních hodů ztrácely. Milan Blecha zahrál hluboko pod své možnosti a přenechal body Romanovi Goldemundovi. Druhý domácí hráč Milan Kabelka sice svého soupeře na kuželky přehrál, ale na body to bylo 3:1 ve prospěch hostujícího hráče. Střední část utkání kopírovala tu první, pouze s tím rozdílem, že hosté tentokrát své duely jasně vyhráli. Před závěrem byl stav utkání 4:0 při náskoku 66 kuželek ve prospěch Spartaku Přerov. Závěr zápasu již byl vyrovnaný. Jirka Němec získal pro domácí čestný bod po jasné výhře nad Vladimírem Mánkem. Nejdramatičtejším úsekem utkání byl asi nakonec souboj Pavla Kabelky s Daliborem Matyášem, který hostující hráč získal ve svůj prospěch díky výhře o jedinou kuželku.

V Brně nastoupila k utkání Morenda proti Sokolu Luhačovice ve vyvážené sestavě tří mladíků a tří veteránů. Pavel Palián zahájil novou sezónu ve velkém stylu. Po 170 na úvodní dráze naznačil, jakým směrem se bude duel ubírat. Nakonec z toho byla jasná výhra 4:0 a nejlepší výkon v utkání 648. Druhý souboj byl podstatně vyrovnanější. Nakonec z něho vyšel vítězně hostující hráč. Domácí hráči v dalším průběhu již nic nenechali náhodě. Výkonu nad šest set postupně dosáhli Pavel Dvořák 616, Milan Milan 601 a Petr Mika 611 a rozdíl v poražených kuželkách postupně narostl až na konečných 175 kuželek. Nejlepší výkon z hostujícího celku dosáhl Michal Markus. Výkonem 600 získal druhý bod pro Luhačovice po výhře nad Jardou Slabákem.

V České Třebové v souboji dvou Lokomotiv nenechali domácí hráči nic náhodě. Od úvodních hodů postupně zvyšovali svůj náskok a zcela po zásluze jasně zvítězili. Domácí šli po úvodní části do vedení 2:0, když Pavel Vymazal po nejlepším výkonu v utkání 607 jasně přehrál Milana Míku. Ve druhé dvojici sice hostující Jaroslav Mihál přehrál svého soupeře o dvě kuželky, na body to skončilo ve prospěch domácího hráče 3:1. Střední část byla vyrovnanější. Obě družstva získala po bodu, ale rozdíl 97 kuželek již jihočechům nedával velkou naději na případný úspěch. V závěru se dařilo hostujícímu Davidovi Káškovi, který dosáhl nejlepšího výkonu hostujího týmu. Porazil 603 kuželek a získal druhý bod pro Tábor. Ve druhém duelu přehrál domácí Pavel Jiroušek jasně svého soupeře a završil tak jasnou výhru Lokomotivy České Třebové.

Sokol Husovice, ve svém premierovém mistrovském utkání na nové kuželně, hosté nepříjemně překvapili. Nováček soutěže Jiskra Kovářská se svého soupeře nezalekl a překvapivě zvítězil. Domácí ještě úvod utkání vyhráli 2:0 a vypadalo to pro ně dobře. Střední část zápasu již byla v režii hostujících hráčů. Ti srovnali stav zápasu na 2:2 při nulovém rozdílu v poražených kuželkách. V závěru se dařilo hostujícímu Arnoštu Werschallovi, který jako jediný pokořil šestistovku výkonem 603 a výrazným rozdílem přehrál Zdeňka Vymazala a to při výhře domácího Jiřího Radila o 10 kuželek nad Vlastimilem Zemanem st. znamenalo překvapivou, ale zcela zaslouženou výhru pro hostující celek.

1. KLZ

Po úvodních předehrávkách minulý týden se soutěž rozběhla na plné obrátky. Bilance prvního kola je následující. Čtyři výhry pro domácí celky. Dvakrát body pro hosty a utkání v Českých Velenicích skončilo nerozhodně.

Ženy SKK Primátor Náchod ve svém prvním utkání hostily velmi těžkého soupeře, hráčky Slavie Praha. Trenér Dyntera to měl ještě ztížené tím, že mu v základním kádru chyběly z důvodu nemoci dvě hráčky. I když pražské hráčky nezahrály to co v loňském roce, přesto domácím nadělily „kanára“. Vynikající výkony předvedly v utkání „oldieshráčky“ Slavie Daniela Žďárková 593 s Růženou Smrčkovou 591.

Překvapení na konto domácích se zrodilo v Blansku, kde domácí celek hostil SKK Jičín. V dramatickém a hodně vyrovnaném utkání šly po první části zápasu do vedení jičínské hráčky 2:1 při náskoku 14 kuželek. Ve druhé části byly úspěšnější hostující hráčky, které druhou půli rovněž vyhrály 2:1. Domácí pouze stačily umazat z jejich náskoku dvě kuželky na konečný rozdíl 12 kuželek, které dělily Blansko od zisku alespoň bodu. Nejlepší výkony v utkání zaznamenaly za Blansko Zuzana Musilová a Jičín Petra Abelová, když shodně porazily 558 kuželek.

Béčku KK Zábřeh se v Praze příliš nedařilo. V utkání, kde jak se píše v zápisu, dost zlobily automaty podlehly po nevyrovnaném výkonu družstva Konstruktivě 7:1. Úvod utkání byl ve znamení nástupu domácích hráček, které jej vyhrály 2:0 při vedení o 97 kuželek. Druhá část kopírovala tu první. Domácí hráčky vyhrály oba duely a navýšily náskok na 134 kuželek. V závěru zápasu, kde domácí hráčky značně polevily získala čestný bod pro hostující celek Lenka Horňáková po nejlepším výkonu v utkání 557.

Nováček soutěže Lokomotiva České Velenice ve svém premiérovém prvoligovém utkání hostil čtvrtý celek v pořadí minulého ligového ročníku Spartak Přerov. Domácí hráčky se svého zkušenějšího soupeře nezalekly a sehrály s ním vyrovnanou partii. Po vyrovnané první části zápasu, kde získala obě družstva po bodu na tom byly hostující hráčky na poražené kuželky o 17 lépe, domácí uhrály ve střední části zápasu dva body a zásluhou výborného výkonu Renáty Navrkalové 579 měly navrch i v celkově poražených kuželkách o 20. Závěr utkání byl hodně zajímavý. Oběma hostujícím hráčkám vyšla na jedničku první dráha a hned na ní smazaly náskok domácích v poražených kuželkách o 60 na +40. Naštěstí pro domácí celek pak Kateřina Fajdeková nezopakovala výkon z první dráhy. Domácí Yveta Štarková na zbývajících dráhách zvítězila a uhrála tak pro domácí bod, který nakonec znamenal cennou remízu. Michaela Sedláčková pokračovala dál ve výborném výkonu, který měl v konečném účtování hodnotu 579 a to znamenalo, že přerovské hráčky udržely náskok v poražených kuželkách a zápas tak skončil spravedlivou dělbou bodů.

Druhý nováček soutěže Jiskra Rýmařov zajížděla ke svému prvnímu utkání do Šumperku. Hráčky Rýmařova zůstaly hluboko za svými druholigovými výkony ve stovkové soutěži a odešly poraženy. Domácí hráčky si tak spravily náladu po prohře z minulého týdne. Hostující tým překopal sestavu a na špici nasadil úspěšné koncové hráčky. Nevyšlo to, domácí hráčky Kateřina Bezdíčková s Nikolou Tatouškovou v obou duelech jasně zvítězily. Vedení 2:0 a +115 kuželek naznačilo jakým směrem se bude utkání vyvíjet. Ve střední části utkání hostující Monika Maňurová uhrála bod, ale to na vývoji utkání nic nezměnilo. Závěr utkání se hrál v režii domácích hráček, které při nevýrazných výkonech soupeřek nepotřebovaly zázračné výkony na výhry. Nejlepší výkon v utkání zahrála domácí Kateřina Bezdíčková 561.

Druhý celek v tabulce uplynulého ročníku KK Zábřeh A hostil Slovan Jirkov a v tomto utkání potvrdil roli favorita. Domácí hráčky v úvodu zápasu nahrály hlavně zásluhou výborného výkonu Dany Wiedermannové ml. 589 podstatný náskok, který v dalším průběhu utkání postupně navyšovaly. V závěru utkání si již mohla Helena Sobčáková prohrát se svoji soupeřkou Janou Hrouzovou 4:0 a ani tento výsledek již nemohl nic změnit na jasné výhře domácích. Nejlepší výkon za Jirkov zaznamenala Jitka Jindrová 551.

Datum: 21. 9. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa