ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ligoví nováčci – boj o záchranu nebo černí koně soutěže?

Každý nový ligový ročník s sebou přináší i velkou neznámou a tou je bezesporu síla nováčků. Nejinak tomu bude i letos, kdy se mezi ligovou elitu probojovalo družstvo žen Neratovice a Zábřeha B a družstvo mužů Husovic a Rokycan.

Na základě oslovení nováčků s žádostí o příspěvek do Kuželkářských listů se podařilo získat spoustu zajímavých informací, ale do časopisu se bohužel vešly jen v omezené podobě, proto je přinášíme čtenářům webu v nezkrácené podobě.

Neratovice

Neratovice

Historie kuželek v Neratovicích začala stavbou dvoudráhy v polovině padesátých let a již od počátku se tento sport těšil ve městě značné oblibě. Ženy začínají v klubu působit ve smíšených družstvech v sedmdesátých letech. V té době slavilo úspěchy především družstvo mužů v ligových soutěžích. Samostatné družstvo žen vzniká až mnohem později a stává se na mnoho let pravidelným účastníkem třetí ligy žen. Postup do druhé ligy se družstvu podařil až v sezoně 2005/2006. Cílem v soutěži byla především záchrana, o to větším překvapením pak byl samotný průběh sezony, završený dalším postupem – tentokrát už ovšem do první ligy. Družstvo vždycky sázelo na soudržnost a výborné vztahy a to bylo i základem úspěchu. K těm největším pak patří v minulosti i titul juniorské mistryně ČR Lucie Holubové (dříve Pelantové), která je oporou současného družstva. Novou tváří v klubu bude Renata Vystrčilová z Mladé Boleslavi. Tam (resp. v nedalekých Kosmonosech) také budou mít hráčky Neratovic v první lize svůj azyl, když domácí dvoudráha nevyhovuje potřebám naší nejvyšší soutěže. Klub má v současné době 5 družstev z toho tři mužská, jedno ženské a jedno dorostenecké. Oddíl se v poslední době zaměřuje také na práci s mládeží, kde dosahuje velmi dobrých výsledků, což je nadějí do budoucna.

KK Sulko Zábřeh B

Zábřeh B

Velmi nezvyklým, ale zaslouženým nováčkem v našich poměrech se stalo díky vítězství v I. MKLZ družstvo Zábřehu B. K historii Zábřehu není třeba příliš dodávat. Nejen, že se ženy mohou pyšnit titulem mistra republiky z loňského roku, ale především bohatou historií klubu, která sahá až do roku 1956. Nelze nepřipomenout jména, která tento klub proslavila nejen na domácí scéně. K nim bezesporu patří Soňa a Luděk Keprtovi, pro které se staly kuželky doslova životním posláním, dále pak medailisté ze světových akcí jako Ondra Sobčák či sestry Wiedermannovy a spousta dalších současných a minulých reprezentantů. Celkem oddíl získal 16 individuálních titulů mistra ČR a spoustu dalších individuálních i kolektivních ocenění. Pro B tým, který už několik sezon patřil ke špici MKLZ byl postup velkým úspěchem. Cílem bude především nabrat co nejvíce zkušeností z nové disciplíny a také poznat nové dráhy. K oporám by měly patřit především hráčky, které byly tahounkami již v loňské sezoně a to jak Lenka Horňáková, tak Romana Švubová, která překvapila v minulé sezoně třetím místem na MČR jednotlivkyň. K novým tvářím bude patřit Marie Vojtková, která přichází ze Šumperka. V současnosti má klub 10 družstev a je známý především dobrou prací s mládeží.

TJ Sokol Husovice

Husovice

Brněnské družstvo, jehož vznik se datuje do roku 1935, patří mezi vůbec nejstarší oddíly u nás. Po válce vzniká v Husovicích první asfaltová dvoudráha v Brně. Nejúspěšnější období v minulosti oddílu je spjato se jmény jako Miroslav Kočárek (dvojnásobný mistr světa) či Miroslav Hanák, která současně patří do klenotnice českých kuželek. Po výsledkově hubenějších letech přichází zlom až v devadesátých letech, kdy družstvo dostává dnešní název a po příchodu funkcionáře Josefa Bašného začíná značný výkonnostní růst. Po několika sezonách se daří vybojovat postupně třetí a druhou ligu. V minulé sezoně pak družstvo po dalším posílení nenachází konkurenci a suverénně postupuje do I. ligy. K oporám týmu budou jistě patřit hráči s bohatými zkušenostmi nejen z domácích, ale i zahraničních soutěží jako Vymazal, Pospíšilík, Škoula či Machálek. V současné době má klub 56 aktivních členů a 6 družstev.

SKK Rokycany

Klub z Rokycan oslavil v loňském roce 50. výročí svého založení. Největší úspěchy klubu se pak datují sezonami 2001/2002 a 2002/2003, kdy klub dosáhl historického úspěchu v podobě druhého místa v první lize mužů. Celkem klub působil klub v první lize tři sezony, přičemž kádr byl poznamenán odchody nejlepších hráčů do Německa. Cílem klubu po návratu do ligy je hlavně zachování ligové příslušnosti, přičemž jedinou posilou by měl být příchod Davida Braniše z Jirkova. Klub se může v novém ročníku pochlubit zcela rekonstruovanou kuželnou s novými segmentovými dráhami. Oporami týmu by měly být především nestárnoucí Josef Pauch a také Pave Honsa. Klub má celkem 8 družstev.

Na základě informací od jednotlivých družstev připravil Kamil Bednář

Datum: 18. 9. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Kamil Bednář