ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen 2022/23 – 16. kolo

O sestupujících je dvě kola před koncem soutěže rozhodnuto. Nejvyšší soutěž opouští SKK Rokycany a SKK Jičín. Staronové mistryně republiky z Rosic ztratily první bod v soutěži po remíze v Jihlavě.

V šestnáctém koly byly úspěšnější hostující celky. Ve třech utkáních zvítězily a utkání v Jihlavě skončilo nerozhodně. Rovněž nedělní předehrávku posledního kola ve Valašském Meziříčí vyhrály hráčky hostujícího celku.  Dvě kola před koncem soutěže je již rozhodnuto jak o vítězi, tak o sestupujících družstvech. Kdo získá mistrovský titul o tom bylo rozhodnuto již po minulém kole. Výhra KK Vyškova potvrdila, že nejvyšší soutěž opouští celky SKK Rokycany a SKK Jičín. V závěrečných kolech se bude bojovat o medailové posty. Na ty aspirují stále čtyři celky.

V tomto kole padlo pět šestistovek. Nejlepší výkon kola zahrála Jana Braunová KK Jihlava, která se výkonem 630 velkou měrou podílela na remíze se Slovanem Rosice. Kateřina Majerové SKK Náchod porazila ve Valašském Meziříčí 626 kuželek a rovněž tento výkon hodně přispěl k celkové výhře SKK Náchod. Čelo pořadí jednotlivkyň nedoznalo ani po tomto kole změn. Nadále vede Natálie Topičové před Lucii Vaverkovou obě Slovan Rosice. Obě si svými výkony pohoršily v Jihlavě průměr. Po tomto kole nemá žádná hráčky průměr z průměrů vyšší jak šest set.

Staronové mistryně z Rosic se představily v Jihlavě a poprvé v tomto ročníku ztratily bod po remíze 4:4. Domácí celek nasadil do první dvojice Janu Braunovou a vyplatilo se. Ta porazila 630 kuželek a díky tomu měly domácí hráčky 47 kuželek do plusu. Rosické hráčky sice uhrály čtyři body ze hry, ale umazat náskok jihlavských hráček se jim nepodařilo. Na jejich kontě zůstalo po posledních hodech 18 kuželek, a to znamenalo konečnou remízu. Z hostujícího celku byla nejlepší Natálie Topičová, která porazila 577 kuželek.

Ve Valašském Meziříčí se bojovalo o naději na zisk některého z medailových postů. Hráčky SKK Náchod vybojovaly cennou výhru 5:3 a posunuly se třetí místo ligové tabulky a stále mají teoretickou naději na zisk druhého místa. Velký podíl na výhře SKK Náchod měla ve střední části utkání Kateřina Majerová, která po výkonu 626 jasně přehrála Kláru Tobolovou. Po třech výhrách na každé straně nakonec rozhodlo o celkové výhře ve prospěch SKK Náchod 58 kuželek o které nahrály víc jak domácí hráčky.

SKK Rokycany v souboji sestupujících celků uhrály doma druhou výhru v tomto soutěžním ročníku. Domácí hráčky byly o poznání lepší a zcela po zásluze zvítězily. Výborný výkon zahrála hned v úvodu utkání domácí hráčka Monika Kodousová, která po nejlepším výkonu porazila 606 kuželek. Z hostujícího celku byla nejlepší Helena Šamalová výkonem 566 poražených kuželek.

Spartak Přerov hostil Slavii Praha a neměl nejmenší šanci na případný úspěch. Slavia zvítězila 7:1 o 301 kuželek. Tomuto velkému rozdílu napomohlo zranění kolena domácí hráčky Kateřiny Pytlíkové, která nedohrála svůj nához. Jediný bod pro Přerov uhrála Michaela Beňová, která porazila 572 kuželek. Nejlepší výkon v utkání zahrála hráčka Slavie Praha Ivana Kaanová, která porazila 607 kuželek.

V nedělní předehrávce posledního kola hrála Slavie Praha ve Valašském Meziříčí, kde rovněž zvítězila 7:1 a vytvořila si tak velkou naději na zisk stříbrných medailí. K tomu ji stačí výhra v příštím kole doma s Jihlavou. Jediný bod pro domácí uhrála Klára Tobolová, která po nejlepším výkonu v utkání 602 přehrála Vladimíru Malinskou.

Datum: 26. 3. 2023 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa