ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Okénko do zahraničí 2020/21 – č. 1

Pohledy do zahraničních soutěží budou v této sezóně obstarávat tři autoři – z Rakouska bude informovat Renáta Babická, z Německa Marie Říhová a zbylé zajímavé soutěže a utkání představí Vít Jírovec. Martině Janyškové, která tvořila Okénko do zahraničí od ročníku 2018/19, děkujeme za její práci. Update 30. 9. – doplněno Německo.

Pro začátek máme první pohled do Rakouska od Renáty. Jakmile budeme mít další materiály, tak je zde doplníme.

Rakousko

S pravidelným okénkem do zahraničí začínáme v tomto roce s mírným zpožděním. Proto se nejprve ohlédneme, jaké změny nám tento ročník přichystal a jak si naši hráči vedli v prvních dvou kolech. Zápasy jsou pro tentokrát bez komentáře, ale od příště se jednotlivým zápasům budeme již podrobněji věnovat.

Zajímavé přestupy už byly sice zmíněné v Kuželkářských listech, ale my si připomeneme změny, které se týkají rakouské soutěže. V superlize mužů došlo ke změně v teamu Orthu, který opouští Jiří Veselý (odchází do teamu Podbrezové) a nahrazuje ho Jan Mecerod. Neunkirchen opouští Radovan Vlajkov a nahrazuje ho Bojan Vlakevski, který přichází z chorvatského teamu Zaprešič. U Neunkirchenu ještě zůstaneme, ale zabrousíme do ženského teamu. Tam přichází Slovinka Patricija Bizjak a utvoří tak silné duo spolu s Evou Sajko. Neunkirchen bude v ženské i mužské kategorii patřit k aspirantům na titul. Do Pöltenu se po delší odmlce vrací Lisa Vsetecka z BBSV Wien a dále přichází Lisa Schwinger z Leobenu, team naopak opouští srbská reprezentantka Zorica Barac. V ženské superlize bude letos chybět team Schneegatternu, který se ze soutěže odhlásil.

Mezi nováčky soutěže se zařadili Lukáš Dúška a Jan Škrampal, které budeme vídat v 1. Bundeslize OST a budou hájit barvy St. Pöltenu. Jen pro zajímavost věkový průměr tohoto teamu je 19 let! Do teamu Polizei SV Welz přichází Jan Novák, který bude nastupovat po boku zkušeného Jiřího Dvořáka. Dres změnila i Nikol Plačková, která posiluje team SV Schwarzach.

Renáta Babická

Německo

Vítám vás v novém ročníku německé bundesligy 2020/2021. Hned z kraje si pojďme společně představit největší změny, které v Bundeslize z pohledu účasti českých hráčů nastaly. Robin Parkan odchází z TSV Breitengüssbach, aby podpořil svůj domácí klub KK PSJ Jihlava v boji v Interlize. Jiří Vícha přechází z SC Luhe – Wildenau do TJ Sokol Plzně. Jeho odchod následuje Ivan Boško, který rozšíří ašský tým. 2. Bundesligu opouští David Junek, který směřuje do TJ Baník Stříbro.

Marie Říhová

Datum: 29. 9. 2020 | Sekce: Zahraniční soutěže | Autor: Petr Streubel