ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Rozhovor na přání – Milan Svoboda

Ještě před prvním zápasem jsem si vzal na kobereček dalšího nováčka v týmu.

Milan Svoboda

Ahoj Milane, na úvod něco lehčího. Máme dopoledne před vaším prvním zápasem ve skupině. Jak to vidíš z pozice nováčka v týmu? Nějaká očekávání, budeš hrát?
No hrát budu, trenér nám řekl sestavu už na včerejší poradě. Budu hrát v prostřední dvojici. A těším se moc! A taky doufám, že budu lehce nervózní, to mi pomáhá k lepšímu výkonu.

A jak tipuješ výsledek zápasu?
Věřím, že vyhrajeme! A já osobně budu spokojen za 650.

Tak to si ale nedáváš malých cílů na to, že to bude tvůj debut v nároďáku!
Já mám vždycky velké cíle. Pokaždé, když nastoupím, tak chci vyhrát. Přijel jsem s cílem prosadit se do sestavy. A myslím si, že medaile není nedosažitelná.

A máš také nějaké dlouhodobější? Na jakou trofej by sis rád někdy sáhnul?
Já chtěl být vždycky mistrem republiky v jednotlivcích, to je můj sen. Zatím to byly spíš 3., 4. místa, letos se už povedlo stříbro. Je dobře, že to jde pomalu nahoru, pořád cítím, že se sezonu od sezony zlepšuji.

Podívejme se na ty sezony blíže. Jak vypadá tvůj kuželkářský životopis?
Pocházím z Čejkovic na Moravě, kde jsem v 16 poprvé přišel ke kuželkám. Po vojně jsem se jel podívat do Bratislavy na MS a viděl tenkrát Kocha na dráze. Poprvé v životě jsem viděl spadnout v dorážce obě patnáctky najednou. V létě jsem potom přestoupil na Morendu do Brna, kde jsem hned po třech zápasech v B týmu skočil do áčka. Když jsem poprvé nastoupil ve druhé lize, spoluhráči ani pořádně nevěděli, jak se jmenuju. A nakonec jsme spolu udělali dva tituly! No a v 1998 jsem šel do Německa, kde jsem hrál celá léta dvoustovkovou soutěž, takže pro mě byla reprezentace uzavřena.

A v Německu jsi hrál jen za Raindorf?
Začínal jsem ve Straubingu. Nejprve s Romanem Pytlíkem, pak tam hrával Igor Búrik a nakonec Pavel Košťál. Po pěti letech mě stáhl Martin Fürst do Hirshau, tam jsem vydržel asi čtyři roky a pak, protože jsem už nechtěl tolik cestovat, mi domluvil Mathi Webber místo tady v Raindorfu. Je to skvělý klub plný zapálených hráčů a fanoušků, tady už asi dožiju, přece jen nejsem nejmladší.

Kolikátou sezonu tedy hraješ?
Začínal jsem v roce 1987, takže teď to bude již skoro 30 let.

A jedna na závěr – chtěl bys něco vzkázat našim fanouškům?
No určitě ať nám fandí a drží palce, a kdyby to náhodou nevyšlo, ať nad námi nelámou hůl.

Tak mě napadla ještě jedna otázka. Sleduješ slavné české kuželkářské open fórum? Říkají ti něco jména jako Krákora nebo Jirka Sedlák?
Fórum vůbec nesleduji, ani nevím, o co jde. Ale znám se osobně s Jirkou Sedlákem. Stalo se mi, že jsem proti němu hrál a ani mi nepodal po zápase ruku a utekl z dráhy.

A jak se to přihodilo? Cos mu provedl?
Já tenkrát jako neznámý hráč v Morendě jsem ho na Slávce v Praze prostě porazil. Jestli si dobře pamatuji, tak sice celou dobu vedl, ale na konci jsem zabral a on tu prohru nerozdýchal. Ale jinak proti němu nic nemám, beru ho jako dobrého hráče.

To je dobře. Tak děkuji moc za rozhovor a přeji hodně štěstí na dráze!

Datum: 19. 5. 2015 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jan Kotyza