ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen 2013/14 – 19. kolo soutěže

Pražská Slavia po vítězství v Blansku míří za dalším titulem.

V neúplném 19. kole mají domácí celky na svém kontě tři vítězství, hosté dvě. V klíčovém utkání kola zvítězila Slavia Praha v Blansku a hráčky Sokola Spořice přenechaly důležité body hráčkám SKK Jičín. V nedělní předehrávce zvítězily hráčky KC Zlín poměrně hladce nad Sokolem Duchcov.

Pražská Slavia v utkání v Blansku přesvědčivě vykročila za obhajobou titulu. Zvítězila 5:3, ale průběh hlavně první části byl jednoznačný. Slavia hraje v závěrečné fázi soutěže dvě utkání doma a jedno venku. V příštím kole ji čeká na domácí dráze SKK Náchod, zajíždí na pražskou Konstruktivu a soutěž končí doma s KK Zábřeh. Druhý kandidát na titul TJ Valašské Meziříčí má odložené utkání k dobru a ztrátu tří bodů. V příštím kole hraje doma s Konstruktivou, v neděli má dohrávku v Náchodě. V předposledním kole hraje venku v Zábřehu a soutěž končí doma se Spartakem Přerov. V pásmu sestupu již mají hráčky Sokola Spořice po prohře doma s Jičínem svůj osud zpečetěn. Záchrana je již jen v poloze teorie. O druhou sestupovou příčku bude s největší pravděpodobnosti velký boj. SKK Jičín ztrácí z předposledního místa dva body na Sokol Husovice, tři na Konstruktivu a čtyři na dvojici Sokol Duchcov, SKK Náchod, který má jedno domácí utkání k dobru. SKK Jičín hraje v závěru soutěže dvě utkání doma a jedno venku. Doma hostí KK Blansko, venku hraje v Náchodě a soutěž končí doma s Konstruktivou a to může být při pohledu na tabulku a soupeře jednotlivých týmů souboj o sestup. Konstruktiva zajíždí v příštím kole do Valašského Meziříčí. Pokud zůstane bez bodu, může se dostat do problémů, protože v dalším kole hostí doma Slavii Praha a k zápasu posledního kola zajíždí právě do Jičína. Sokol Husovice jsou v tabulce za Konstruktivou, ale los mají příznivější. V příštím kole hrají doma s KK Zábřeh pak, jedou do Přerova a soutěž končí doma s KC Zlín.

Šestistovka v tomto kole nepadla, a tak prim hraje výkon Jany Račkové ze Slavie Praha v Blansku, kde porazila 598 kuželek a přispěla velkou měrou k výhře svého celku. Druhý nejlepší výkon kola zaznamenala hráčka Spartaku Přerov Michaela Sedláčková, která na domácí dráze porazila 591 kuželek. Rovných 590 kuželek zdolala Lenka Kalová z KK Blansko. Vedoucí hráčka pořadí jednotlivkyň Naďa Dobešová nezahrála v Blansku zcela podle svých představ, ani slabší výkon nijak neovlivnil její suverénní vedení v soutěži. V pořadí jednotlivkyň dle získaných bodů pro družstvo se rovněž nic nezměnilo. Obě vedoucí hráčky uhrály výhry, a tak pořadí stále vede Zdeňka Ševčíková z KK Blansko před Bohdanou Jankových z KC Zlín. Obě mají na svém kontě tři prohry.

Každá část utkání v Blansku měla odlišný průběh. Úvodní část zápasu vyšla na 100 % hráčkám Slavie Praha. Braly všechny body a získaly náskok 128 kuželek. Dařilo se Šárce Markové, která po výpadku v minulém kole doma zabojovala a výkonem 591 jasně přehrála svoji soupeřku. Jana Račková  zahrála svoje letošní maximum a rovněž jasně bodovala. Náskok 3:0 a plus 128 kuželek nakonec stačil. V druhé částí se karta obrátila. Navrch měly domácí hráčky. Slavistky polevily a domácí začaly stahovat. Získaly všechny tři body. Ztrátu z poražených kuželek se jim smazat nepodařilo a to znamenalo, že cenné body si odvážejí hostující hráčky.

Spartak Přerov hostil Sokol Duchcov. Hostující hráčky nijak neoslnily, a tak se utkání stalo snadnou kořistí pro domácí. Ty své soupeřky nijak nešetřily a nadělily jim kanára. Duchcovské hráčky se musely spokojit se ziskem pouhých 6,5 pomocných bodů.

KK Zábřeh získal další povinné domácí body. Hostující hráčky ze Zlína držely krok s domácím celkem až do závěrečné části. Závěr utkání se hrál plně v režii hráček KK Zábřeh, kde získaly plný počet bodů a na konečném kontě v poražených kuželkách měly plus 66.

Důležité utkání v boji o záchranu se hrálo na pražské Konstruktivě, kde domácí hráčky hostily Sokol Husovice. Hostující hráčky byly hodně nepříjemný soupeř a dlouho domácí trápily. V závěru zápasu se domácí hráčky podstatně zlepšily a v hodině dvanácté dovedly utkání do vítězného konce.

Hráčky Sokola Spořice mohly jedině v případě výhry nad SKK Jičínem pomýšlet na záchranu v soutěži. Domácí utkání se jim nevyvedlo. Jejich podprůměrný výkon znamenal, že od prvních hodů měly navrch jičínské hráčky, které ani na vteřinu nepochybovaly o svém vítězství. Všechny výkony domácích hráček zůstaly v červených číslech a na to se vyhrávat nedá.

Datum: 23. 3. 2014 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa