ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pro-Tec Cup – Pohár ČKA: 2. předkolo mužů

„Krajská“ kola Pro-Tec Cupu – Poháru ČKA skončila. V závěrečném kole základní části vyrazí družstva, která si účast v tomto kole vybojovala, za hranice svého kraje.

Z 26 družstev, která v úvodním utkání 2. předkola  zavítala na kuželny soupeřů, si jich víc než polovina (15) odvezla výhru. 11 z nich (Červený Kostelec A, Konstruktiva C, Rokycany A, Chomutov, Jičín A, Rokycany B, Tábor A, Hazlov, Loko Ústí nad Labem, Slavia Karlovy Vary a Zábřeh) tuto výhru na domácí kuželně proměnilo ve zcela jasný postup. Postoupit dokázaly i Třebíč B a Rosice, i když výhru z kuželny soupeře na domácích drahách nezopakovaly. Bohumín A a Přelouč tuto výhodu v postup proměnit nedokázaly. Přelouč po výhře 5:1 v Ústí nad Orlicí nad Jiskrou Hylváty prohrála doma stejným poměrem, a na dílčí body byly úspěšnější Hylváty. O jejich postupu, v dramatické odvetě rozhodla až poslední dráha. Bohumín A, po výhře 4:2 na kuželně SKK Ostrava B, přenechal na domácí kuželně iniciativu i postup hostům. I zde, stejně jako v Přelouči, o postupu rozhodovaly až poslední dráhy.

Z předchozího odstavce je zřejmé, že domácí dráhy v úvodních utkáních 2. předkola dokázalo k vítězství z 26 družstev využít 11, ale jenom 3 z nich (Nová Bystřice A, Jičín B a Kdyně) to dokázala na kuželně soupeře proměnit v postup. Nová Bystřice A a Kdyně vyhrály i na kuželně v Českých Budějovicích, respektive v Plzni. Jičín B, po domácí výhře 6:0, si mohl dovolit v Hořicích i prohrát.

Zbývajících 8 využilo domácí odvety k otočení výsledku a k postupu. Zcela hladce se to podařilo hráčům Loučovic a Prostějova, když po prohře venku 2:4 zvítězili doma 6:0. Poněkud složitější to měla Rudná A po prohře 2:4 na Dopravních podnicích. V polovině odvety hosté vyrovnali. Třetí domácí hráč Pavel Kasal sice vyhrál už po třech drahách, ale Karel Hnátek poslední dráhou srovnal celkový stav utkání na kuželky. To znamenalo, že kdo vyhraje poslední duel, ten postoupí. S jednou výjimkou. Výhra 3:1 by domácím nestačila, kdyby i poslední hráč hostí vyhrál na kuželky. Stejným poměrem (2:4) prohrála i Ostrava A v Bohumíně. Když ale v odvetě vedlo domácí družstvo už 3:0, bylo téměř rozhodnuto. Poslední hráč Bohumína by musel vyhrát víc než o 100 kuželek a to se na 100 hs stává velmi zřídka.

Zvrátit prohru 1:5 je už poněkud složitější a podařilo se to ve čtyřech následujících utkáních. Nové Město přehrálo v odvetě jasně Kamenici A. Snad jen Michal Miko svůj bod zachránil až na poslední dráze. Blansko vyhrálo v prvním utkání 5:1 (11:5) a málo kdo předpokládal, že si nechá postup uniknout. Mezi těch málo patřili určitě všichni hráči Vyškova. Ani jeden z nich nedal soupeři téměř žádnou šanci. Snad jen při startu Petra Havíře domácím trochu zatrnulo. Prohra 1:5 v Tehovci nebyla pro Neratovice příjemná. Snad jen skóre dílčích bodů 8:8 dávalo určitou šanci. Navíc v odvetě hned první domácí hráč prohrál. Následující dva domácí hráči vyhráli rozdílem třídy a získali i dostatečný počet dílčích bodů, a tak stačilo jediné, aby poslední neratovický hráč Dušan Plocek jakýmkoliv způsobem zvítězil. Ono se to lehce řekne. Rozhodly poslední plné. Další drama už se ze zápisu vyčíst nedá.

To nejlepší jsem si nechal nakonec. V prvním utkání vítězí Ratíškovice 5:1 (10:6). Z první poloviny odvety je zřejmé, že to Moravská Slavia ještě nevzdala. Po polovině utkání vede 2:0(6:2). Ve druhé polovině nastoupil za Ratíškovice bývalý reprezentant a dlouholetý hráč Moravské Slavie Josef Něnička a výhrou pro Ratíškovice oživil naději. Stejným poměrem na sousedních drahách vyhrál domácí Michal Kellner a to znamená jediné, pokračování utkání náhlou smrtí. V tomto pokračování byla úspěšnější domácí Moravská Slavia B.

Výsledky utkání Pro-Tec Cupu – Poháru ČKA jsou denně aktualizovány (pokud je odehráno nějaké utkání a pokud dojde zápis) na webu poharcka.kuzelky.cz. Zde je oznámen i termín utkání.

Příjem zpravodajů je třeba si zajistit na tomto webu ČKA. Zpravodaj je možné si stáhnou také z výše uvedené adresy.

Datum: 7. 12. 2012 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Jindřich Svoboda