ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen 2011/12 – 17. kolo soutěže

Slavia Praha si po výhře nad Sokolem Husovice upevnila vedení. Spartak Přerov prohrál v Náchodě a ztrácí na druhém místě již čtyři body.

V sedmnáctém kole uhrály hostující celky dvě výhry. Venku se podařilo vyhrát shodou okolností poslednímu Sokolu Chýnov v Zábřehu a vedoucí celek tabulky pražská Slavia zvítězila po nevýrazném výkonu v Husovicích. Na čele tabulky je po tomto kole stále Slavia Praha, která po zaváhání Spartaku Přerov v Náchodě navýšila pět kol před koncem soutěže naskok již na čtyři body. Konec tabulky se začíná vyrovnávat. Sestupem je přímo ohroženo pět družstev a to naznačuje, že závěrečná kola buhou hodně zajímavá. Poslední Sokol Chýnov uhrál důležité body v Zábřehu a je na dostřel svým soupeřkám. Na předposlední TJ Valašské Meziříčí ztrácí bod a na desátý KK Šumperk body dva.

Šestistovka nepadla v tomto kole žádná. Nejblíže k ní měla Aneta Cvejnová z SKK Náchod, která porazila 587 kuželek. Vedení v pořadí jednotlivkyň stále drží hráčka Slavie Praha Kamila Barborová před dvojicí ČKD Blanska Zdeňkou Ševčíkovou a Lenkou Kalovou. Pořadí dle zisku bodů rovněž vede Kamila Barborová, která jako jediná drží i po tomto kole 100% úspěšnost.

SKK Náchod hostil v tomto kole Spartak Přerov, jehož hráčky mohly v případě výhry stále pomýšlet na příčky nejvyšší. To se nestalo a sen o titulu se pomalu začíná rozplývat. Dramatické a vyrovnané utkání začaly lépe hostující hráčky, které zásluhou výhry Gabriely Helisové držely s domácím celkem krok. Spartak Přerov vedl po úvodu při rovnosti bodů o 25 kuželek. Přerovské hráčky pokračovaly dobře i ve střední části, kde ještě na druhé dráze navýšily náskok až na 61 kuželek. Pak nastal zlom. Přerov začal postupně ztrácet a v závěru Anerta Cvejnová nejlepším výkonem v utkání zajistila domácímu celku dostatečný náskok, který znamenal těsnou výhru.

Kandidát na medailový post v soutěži, TJ ČKD Blansko, hostil sestupem ohrožené TJ Valašské Meziříčí. Hostující celek se v Blansku snažil, ale na zisk bodů nedosáhl. Domácí hráčky vyhrály jasně první polovinu utkání, když všechny tři duely vyhrály a do plusu si připsaly 45 kuželek. Ve druhé části zahrála domácí Lenka Kalová nejlepší výkon v utkání, když porazila 570 kuželek. Ani tento výkon za zisk bodu nestačil. Její soupeřka Lucie Pavelková sice porazila o sedm kuželek méně, ale na pomocné body zvítězila. Rovněž zbývající duely byly hodně vyrovnané, ale při slabších výkonech všech zúčastněných. Nakonec zbytek bodů braly po velmi těsných výhrách domácí hráčky a pečetily jasnou výhru, která je pro hostující celek hodně krutá.

Vedoucí družstvo tabulky, Slavia Praha, zajiždělo k dalšímu utkání do Husovic. V utkání, ve kterém nijak neoslnilo, si nakonec připsalo na svoje konto oba body a upevnilo si vedoucí pozici v tabulce. Domácí hráčky ho dost potrápily. Slavia držela od úvodních hodů mírný náskok v poražených kuželekách. Hostující celek vyhrál úvod 2:0. Husovice uhrály ve střední části bod a začaly postupně ukrajovat z náskoku hostujícího celku. Ten byl po druhé dráze ve střední části již 105 kuželek. Domácí hráčky bojovaly a dotáhly se až na závěrečný rozdíl 22 kuželek, ktery znamenal, že oba body putují do Prahy.

KK Šumperk v Duchcově bojoval, ale na body nakonec nedosáhl. Hostující celek měl lepší vstup do utkání, když Andrea Tatoušková uhrála bod a Šumperk vedl o čtyři kuželky. Ve střední části utkání braly oba body domácí hráčky. Nutno dodat, že hostující Veronice Štáblové v duelu podprůměrných výkonu mnoho k zisku bodu nechybělo. Zavěr utkání si již domácí hráčky pohlídaly. Hostující Lenka Kubová sice brala bod po nejlepším výkonu v utkání, když porazila 556 kuželek, ale to na otočení vývoje nestačilo. Sokol Duchcov drží po této výhře střed tabulky. KK Šumperk je  na tom podstatně hůře. Družstvo je na desátém místě s náskokem jediného bodu na první sestupovou příčku.

KK Zábřeh zahrál v tomto kole doma hodně špatně a toho Sokol Chýnov náležitě využil. Hostující hráčky zahrály třetí nejlepší výkon družstva na kuželně v Zábřehu v letošním ročníku soutěže, zcela po zásluze zvítězily a nakročily nejlepším možným způsobem k záchraně v soutěži. Chýnovu nevyšel úvod utkání, kde propadla Hana Peroutková, a díky tomu měl Zábřeh nahráno 64 kuželek. To otočila ve střední části Jana Račková, která po nejlepším výkonu v utkání 575 přehrála Romanu Švubovou o 71 kuželek, a posunula Chýnov do vedení v poražených kuželkách. Na body byl stav utkání vyrovnaný. Závěr zápasu se domácím hráčkám vůbec nevyvedl. Alena Kovandová navázala na výkon Jany Račkové. Porazila jen o dvě kuželky méně a připsala na konto hostujícího celku bod. Druhý zajistila Věra Navarová po výhře nad špatně hrající Lenkou Horňákovou.

Konstruktiva sehrála v Jičíně vyrovnanou partii a mnoho nechybělo, aby si odvezla oba body. Ty nakonec zůstaly doma díky 10 kuželkám, o které nahrály jičínské hráčky víc jak jejich soupeřky. V utkání nevýrazných výkonů, kde nejlepší z domácích Petra Abelová porazila 521 kuželek, tentokrát nerozhodly nejlepší výkony, ale ty nejhorší. Na svém kontě jich měly méně domácí hráčky. Na kontě Konstruktivy byly tři výkony pod 490 a to rozhodlo. Na tom již nemohl v závěru nic změnit ani nejlepší výkon v utkání, který zahrála Veronika Plasová, která porazila 545 kuželek.

Datum: 4. 3. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa