ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Malá cena Rakouska 2011

Vedoucí výpravy hodnotí tento prestižní turnaj, který každoročně pořádá Rakouský kuželkářský svaz. Letos se hrálo na kuželně ve Wiener Neustadt a česká hráčka Zuzka Musilová skončila na bronzovém stupínku. Čeští reprezentanti Michal Pytlík a Jan Endršt se umístili na pátém a šestém místě.

1. Hodnocení organizace a systém turnaje

Jednoznačně lze konstatovat, že organizátoři odvedli velmi dobrou práci. Byl dobře připravený systém hry, kdy byli k nasazeným hráčům – Starman (SLO), Hennebichler (AUT), Ostrom (HUN) a Dvorak (AUT) u juniorů a Musilová (CZE), Laibacher (AUT), Sass (HUN) a Hocevar (SLO) u juniorek – přilosováni ostatní zúčastnění a turnaj mohl být zahájen.

Jednoduše popsáno, jde o vyřazovací systém sprintu na 2×30 HS, kdy každá vítězná dráha je hodnocena 1 bodem. V případě rovnosti bodů rozhoduje o vítězi Sudden Victory na 3 hody do plných. Vítěz pak postupuje do dalšího kola. Systém je zpestřen o možnost, že i v případě porážky v 1. kole se určí pořadí poražených hráčů podle dosažených výsledků a první 4 hráči a 2 hráčky se utkají v opravném kole nazvaném pořadateli „Lucky Looser“ o dvě, respektive jedno volné místo v pavouku druhého kola.

Počet hráčů na tomto turnaji je pevně stanoven na 28 juniorů a 14 juniorek dle pozvání pořadatelů. V tomto ročníku se sešlo 15 domácích Rakušanů, 6 Maďarů, 3 Slovinci, 2 Slováci a  2 Češi, u děvčat 4 Rakušanky, 4 Maďarky, 3 Slovinky, 2 Slovenky a česká reprezentantka Zuzka Musilová, která obhajovala loňské prvenství ve své kategorii. Obhájce v juniorech Rakušan Rathmayer se omluvil z účasti ze zdravotních důvodů.

2. Hodnocení sportovních výsledků – junioři

Vzhledem ke zúčastněným týmům, v nichž byli mezinárodně ostřílení reprezentanti svých zemí, a kvalitě našich zkušených hráčů Michala Pytlíka a Jana Endršta, jsme očekávali velmi vyrovnaný a těžký boj. Vždyť ve sprintu, byť na 30 HS, je možné vše a i padavá kuželna ve Wiener Neustadtu, kde „hodovka“ nebyla problémem, dala tušit dramatické souboje.

Do turnaje vstoupil jako první Michal Pytlík a zahájil famózně – výkonem 159 na 1. dráze doslova deklasoval svého soupeře Rakušana Potschera. Ovšem jak dokáže být tato disciplína ošidná se přesvědčil na 2. dráze, kdy průměrným výkonem 130 na soupeře nestačil a za stavu 1:1 došlo na Sudden Victory. V něm Michal prohrál 15:22, ovšem jeho výkon 289 dával naději na postup do Lucky Loosera a možnost dalšího postupu. Což se nakonec podařilo, ovšem s tím, že také velký favorit Slovinec Starman ve svém 1. startu překvapivě prohrál a se stejným výkonem jako Michal narazili v opravách na sebe. Tam Michal osvědčil pevnější nervy, zvítězil 2:0 a zajistil si na úkor favorita postup do dalšího kola. V něm narazil na Slovince Jurančiče a po velmi vyrovnaném souboji zvítězil v SV 21:19 a postoupil do nedělního osmifinále.

Druhý z našich, Honza Endršt, narazil v 1. kole rovněž na jednoho z favoritů, rakouského reprezentanta Patricka Dvoraka, s nímž se znal z nedávného MS v Sarajevu, kde při vzájemném souboji dvojic byl úspěšnější náš reprezentant. Možná i tato skutečnost tento duel ovlivnila a Honza vyhrál s přehledem 2:0. Honza v dalším kole narazil na dalšího z Rakušanů Schwarzera a rovněž velmi vyrovnaný boj se štěstím na SV v poměru 20:16 proměnil v postup do nedělního osmifinále.

Bohužel v neděli se od našich štěstíčko odvrátilo a i přes velmi dobré výkony obou našich hráčů oba prohráli se svými soupeři – Michal s Maďarem Ostromem (19:23) a Honza s Rakušanem Swatoschem (16:21) na Sudden Victory a skončili v pořadí na 5. (Michal) a 6. (Honza) místě celkové tabulky. I přesto je umístění a výkon naši juniorů velkým příslibem pro další prezentaci na mezinárodní úrovni.

3. Hodnocení sportovních výsledků – juniorky

Jako jediná naše reprezentantka nastoupila mezinárodně ostřílená obhájkyně prvenství z loňského roku Zuzka Musilová nasazená jako č. 1. Ta od začátku potvrzovala roli favoritky, když jak v 1., tak i ve 2. kole narazila na velmi kvalitní maďarské soupeřky Soros (2:0) a Domjan (2:0) a bez problémů postoupila do semifinále.

Tam narazila na zkušenou Slovenskou reprezentantku Tranovou. Zpočátku se zdálo, že přejít do finále by neměl být problém, ale nevyšel závěr 1. dráhy. Tranová měla již dohráno (140), Zuzka dorazila existenci „levý páreček“ a šla do posledního hodu do plných. Na vítězství na dráze stačilo 5 kuželek. Velmi nepovedeným hodem však vyrazila čistý „branďák“ a prohrála o 1 kuželku. Na druhé dráze Zuzka předvedla zodpovědnou hru a jasně zvítězila – stav 1:1. Pak se ovšem ukázalo jak nevyzpytatelné je Sudden Victory – soupeřka 2×7, jednou 6, Zuzka 3×5 a bylo rozhodnuto, že budeme bojovat pouze o bronz.

Tam už Zuzka proti unavené Slovince Gorjanc opět excelovala a zodpovědnými výkony na obou drahách nedala soupeřce šanci. Zvítězila 2:0 a odváží z letošní Malé ceny Rakouska bronzovou medaili.

4. Celkové hodnocení výpravy

Z hlediska podaných výkonů i umístění je bronzová medaile i bodované „olympijské“ umístění na 5. a 6. místě v těžké konkurenci výborné. Podle vyjádření pořadatelů česká reprezentace výrazně přispívá ke kvalitě turnaje a na příští ročník budeme opět oslovení k účasti na tomto jedním z nejkvalitnějších turnajů v této kategorii do 21 let.

5. Závěrem…

Jak již bylo výše řečeno – z hlediska výkonů i umístění musí vládnout určitě spokojenost. I z hlediska perspektivy se ukazuje, že na máme pro juniorskou kategorii velmi kvalitní hráče, kteří jsou schopni nahradit úspěšné starší juniory odcházející do kategorie dospělých a budeme nadále schopni i v juniorské kategorií držet krok se světovou špičkou.

Ladislav Musil,
vedoucí výpravy

Datum: 16. 6. 2011 | Sekce: Reprezentace | Autor: Ladislav Musil