ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM – 16. kolo soutěže

16. kolo soutěže bylo ve znamení vyrovnaných a dramatických utkání. Do čela soutěže se posunul Slavoj Praha. KK PSJ Jihlava má odložené utkání k dobru. Souboj o sestup se postupně zužuje na tři celky.

Bilance kola při jednom odloženém utkání je příznivější pro domácí celky. Ty se radovaly z vítězství ve třech utkáních. Z hostujících celků se podařilo venku zvítězit pouze Jiskře Kovářské v Husovicích a Sokolu Luhačovcice ve Valašském Meziříčí. V obou případech se jednalo o velmi těsné výhry. O vyrovnanosti utkání tohoto kola svědčí i další výsledky. Čtyři utkání skončily poměrem 5:3 při minimálních rozdílech v poražených kuželkách.

V tabulce se posunul do čela pražský Slavoj díky tomu, že KK PSJ Jihlava má své utkání odloženo z důvodu účasti Jana Kotyzy na SP jednotlivců v estonském Talinu. Na třetí místo se po prohře Sokola Husovice doma posunula Lokomotiva Česká Třebová. Na konci tabulky se situace pomalu vyjasňuje. O dvě sestupové příčky se s největší pravděpodobností poperou celky na posledních třech místech.

Šestistovek padlo proti minulým kolům, i když se nehrálo v Jihlavě, o poznání méně. Nejlepší výkon kola dosáhl Jiří Axman ze Sokola Husovice se 632 poraženými kuželkami. Ve stejném utkání porazil Radek Hejhal z Jiskry Kovářské výborných 626 kuželek.

V pražském derby hostil Slavoj Praha Konstruktivu a oběma družstvům šlo v utkání o mnoho. Domácí bojují o titul a hosté o záchranu v soutěži. Tomu odpovídal i průběh utkání. Domácím vyšel úvod zápasu, když zejména Zdeněk Gartus přinesl svým výkonem klid do řad Slavoje. Konstruktiva prohrávala po úvodu 2:0 o 64 kuželek. V dalším průběhu utkání již hrála se Slavojem vyrovnanou partii a ještě dráhu před koncem posilovala naději na úspěch. Oba hostující hráči vedli na body a v celkovém součtu ztráceli na soupeře 11 kuželek. Poslední dráha vyšla lépe domácím hráčům a ti se nakonec radovali z cenného těsného vítězství.

TJ Valašské Meziříčí, které bojuje o záchranu, hostilo Sokol Luhačovice. Domácí hráči, vědomi si svého postavení v tabulce, udělali pro zdar v utkání vše co se dalo, ale nakonec to na zkušenějšího soupeře nestačilo. Pět kuželek rozhodlo o šťastnmé výhře Luhačovic. V každé části utkání získala obě družstva po bodu, a tak rozhodovaly poražené kuželky. Utkání se lámalo v samotném závěru. Domácí vedli před poslední dráhou o 48 kuželek. Na závěrečné dráze musel pro zranění odstoupit Vladimír Výrek a toho hosté dokonale využili k tomu aby otočili stav ve svůj prospěch.

Podobný průběh jako utkání ve Valašském Meziříčí měl i zápas v České Třebové, kde domácí hostili SKK Primátor Náchod. Rozdíl byl pouze v tom, že v závěru otočili utkání na kuželky ve svůj prospěch domácí hráči. Roman Straka z SKK Primátoru Náchod zahrál v úvodu výborných 625 a získal bod. Za Lokomotivu bodoval v úvodu Pavel Vymazal. Náchod měl po úvodu o čtyři poražené kuželky více. Střední část utkání vyzněla lépe pro hosty. Ondřej Sobčák výkonem 606 a Martin Kovář uhráli oba body a pro náchodské hráče při složení závěrečných dvojic to vypadalo nadějně. Ještě dvě úvodní dráhy živili hosté naději. Zlom přišel na třetí dráze, kde hosté museli vystřídat Michala Jirouše, ztratili náskok a domácí hráči si již hozenou rukavici nenechali vzít.

Stejně jako dva předešlé zápasy i utkání v Husovicích se vyznačovalo velkou vyrovnaností. V každé fázi utkání získala obě družstva po bodu, a tak rozhodovaly poražené kuželky. V konečném účtování jich měli na konci o 11 víc hráčí hostující Jiskry Kovářská. Hosté měli díky dvěma šestistovkám, které nahráli v úvodu Vlastimil Zeman ml. 610 a Hadek Hejhal 626 při stavu 1:1 k dobru 46 kuželek. V této fázi zahrál naštěstí pro domácí výborně Jiří Axman, který dosáhl nejlepšího výkonu v utkání, kdyř porazil 632 kuželek. Před závěrem utkání vedli hosté při nerozhodném stavu na body stále na poražené kuželky o 60 a vypadalo to na poklidný závěr. Opak byl pravdou. Domácí stáhli po třetí dráze náskok hostujícího celku, vedli o dvě kuželky a oba domácí hráči vedli rovněž na body. V dramatickém závěru domácí nevydrželi. Miroslav Jelínek výhrou na poslední dráze strhl vítězství na svou stranu. Střídající hostující hráč Jaroslav Tejml přehrál na poslední dráze svého soupeře o tři kuželky a bylo rozhodnuto. Hosté vydřeli důležité body a s největší pravděpodobností se vymanili z množiny družstev ohrožených sestupem.

Dačice hostily v dalším domácím utkání poslední celek tabulky Moravskou Slavii Brno. 69 diváku vidělo tentokrát jasnou výhru domácích po výborném výkonu celého družstva. Od úvodních hodů bylo jasné, jak utkání dopadne. Hostům zahrál pouze Miroslav Milan, který výkonem 602 získal pro Moravskou Slavii jediný bod. Druhou šestistovku v utkání zaznamenal domácí Jiří Němec, který porazil 609 kuželek.

Příští týden mají ligové soutěže volno. V termínovém kalendáři je tento týden vyhrazem pro konání mistrovstvví jednotlivců okresů. Soutěž pokračuje 17. kolem v sobotu 26. 2. 2011.

Datum: 13. 2. 2011 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa