ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM – 14. kolo soutěže

Slavoj Praha se po výhře doma nad KK PSJ Jihlava bodově dotáhl na vedoucí celek. Boj o záchranu graduje. Tři týmy na chvostu tabulky mají po tomto kole po osmi bodech.

Ve čtrnáctém kole si všechny výhry na své konto připsaly domácí celky. Většina utkání měla jednoznačný průběh. Nejblíže k výhře měli v Dačicích hráči SKK Primátoru Náchod. Domácí rozhodli utkání ve svůj prospěch až na poslední dráze. Celkově bylo v tomto kole dosaženo sedmnáct výkonů vyšších jak šest set. Osm šestistovek padlo v Brně na Moravské a pět v České Třebové. Nejlepší výkon kola dosáhl Vlastimil Zeman ml. z Jiskry Kovářská v Brně, kde porazil 629 kuželek.

V tomto kole se hrála dvě klíčová utkání. V souboji o čelo hostil Slavoj Praha vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlavu. Hosté by na tom v případě výhry byli hodně dobře. Překvapení se však nekonalo. Slavoj zahrál výborně. Nedal soupeři žádnou šanci na případný úspěch a získal zaslouženě oba body. Díky této výhře se Slavoj v tabulce na své soupeře z Jihlavy bodově dotáhl. Slavoji vyšla na 100 % střední část utkání, ve které získal plný počet bodů a díky šestistovkám Zdeňka Gartuse z první části utkání a Jaroslava Procházky vedli domácí před závěrem o 111 kuželek. V závěru Slavoj tento náskok postupně navyšoval. Po dvou dráhách na 162 a bylo v podstatě rozhodmuto.

Ještě zajímavěji to vypadá na konci tabulky. V tomto kole se hrály dva zápasy, které mohly do pořadí hodně promluvit a dopadlo to jak dopadlo. Tlačenice v závěru je ještě větší. TJ Valašské Meziříčí hostilo pražskou Konstruktivu a Moravská Slavia Brno Jiskru Kovářskou.

Ve Valašském Meziříči měli domácí hráči zásluhou Radima Metelky s Davidem Volkem lepší vstup do utkání. Oba získali bod a nahráli pro domácí celek 73 kuželek. Střed utkání byl hodně nervozní a to se projevilo na výkonech hráčů na obou stranách. Oba celky získaly po bodu. Pro domácí bylo podstatné, že navýšili náskok na 110 kuželek. Závěr utkání již nepustili. Opět se nedařilo Vladimíru Výrkovi, ale to již nemohlo nic změnit na jasné výhře domácích. Valašské Meziříči tak přeskočilo v tabulce své soupeře a je s náskokem jednoho bodu na své pronásledovatele na devátém místě.

V Brně viděli diváci vynikající utkání, ve kterém nebylo znát, že se utkala dvě družstva, která bojují o záchranu. Konečné výkony obou celků vysoko překračují zatím dosažené výkony na kuželně Moravské Slavie v tomto soutěžním ročníku. Lepší byli pouze hráči KK PSJ Jihlavy v prvním kole. Domácí přehráli své letošní maximum o 88 kuželek. Hned v úvodu utkání padly tři šestistovky. Petr Mika zahrál své letošní maximum 615 a přehrál na kuželky Radka Hejhala a to bylo pro domácí hodně dobré. Ve druhé dvojici přehrál Vlastimil Zeman ml. po nejlepším výkonu hostujícího celku 629 Štěpána Večerku, který porazil 604 kuželek. Hostující hráč si po výkonech 174 a 158 na prvních dvou dráhách vytvořil dostatečný náskok a z toho žil až do konce. Střed utkání byl hodně dramatický a nakonec z něho vyšli vítězně domácí hráči, kteří získali oba body. 3:1 a 13 kuželek navíc bylo pro Moravskou hodně nadějných. Domácí hráči měli podstatně lepší vstup do závěru zápasu. Stanislav Žáček s Pavlem Paliánem vyhráli jasně první dráhy po výkonech 161 a 168, díky tomu navýšili náskok na 67 kuželek a ten již nepustili. Hostující Miroslav Jelínek zahrál druhý nejlepší výkon v utkání, když porazil 622 kuželek, ale to již němělo podstatný vliv na konečný výsledek utkání.

Ve druhém brněnském utkání v Husovicích se představili hráči Sokola Luhačovice, kteří mohli ještě v případě výhry pomýšlet na boj o špici. To se nestalo, a tak Luhačovice ztrácejí po tomto kole na vedoucí duo již pět bodů a domácí díky této výhře se na ně v tabulce bodově dotáhli a jsou po tomto kole čtvrtí. Luhačovice zásluhou výkonu Jiřího Staňka držely s domácími hráči v úvodu utkání krok. Ve střední části se již tolik nedařilo. Husovice uhrály zásluhou Zdeňka Vymazala a Michala Šimka oba body. Domácí celek šel před závěrem poprvé do vedení na kuželky o 32. V závěru utkání na první dráze vykřesala hostující dvojice Pavel Kubálek s Michalem Markusem naději pro hostující celek, když oba dráhu vyhráli a smazali náskok domácích na plus 1 ve svůj prospěch. V dalším průběhu již získali navrch domácí hráči. Postupně nahrávali body i kuželky až na konečných plus 72.

Dačice hostily před početnou diváckou kulisou loňského mistra SKK Primátor Náchod. Na kuželně se sešlo rekordních 70 diváků a měli se na co dívat. Domácí nasadili hned do úvodu náhradníka v podobě Petra Vojtíška, který je v průměrech v divizní soutěži na druhé příčce průměrem 460. V domácích utkáních dosahuje většinou výkony kolem pěti set. Ve své premiéře za áčko nezklamal. Nahrál 583 kuželek a nedal svému soupeři žádnou šanci na případný úspěch. Ve druhé dvojici se již tolik nedařilo Jiřímu Malínkovi. Nezopakoval domácí výkon z minulých utkání a přenechal bod svému soupeři. Ve střední části se bojovalo o to, které družstvo bude mít lepší pozici do závěru. Michal Jirouš překonal o jedinou kuželku šestistovku a Pavla Kabelku jasně přehrál 4:0. Druhý duel byl podstatně vyrovnanější. Martin Kovář, který na tom byl v pořadí jednotlivců dle získaných bodů velmi dobře, hrál na Karla Nováka. Oba dva hráči získali po dvou pomocných bodech, a tak o výhře domácího hráče rozhodla skutečnost, že dráhy, na kterých bodoval, vyhrál podstatně větším rozdílem než jeho soupeř. Zavěr utkání byl hodně dramatický. Domácí sice vedli na body, ale jejich soupeř měl 16 kuželek k dobru v poražených kuželkách. Závěr utkání vyzněl lépe pro domácí. Zásluhou Jiřího Němce zíslali cenný bod, když nejlepším výkonem v utkání 603 přehrál Jaroslava Hažvu a nahrál na něj důležité kuželky. Ve druhé dvojici Milan Blecha po rozpačitém začátku, kde přenechal oba body svému soupeři, zabojoval, druhé dvě vyhrál a nakonec bral o dvě kuželky bod. Na kontě domácích tak zůstalo plus pět kolků a cenné domácí body.

Utkání v České Třebové se díky závadě na automatech mírně protáhlo. Domácí hráči hostili Spartak Přerov a nedali jim žádnou šanci na případný úspěch. V utkání padlo pět šestistovek. Z toho čtyři uhráli domácí. Za Přerov uhrál šestistovku hned v úvodu utkání Jiří Kudela, když porazil 606 kuželek. Ani tento výkon mu však nepomohl k zisku bodu. Jeho soupeř Karel Zubalík zahrál o kuželku lépe. Druhý bod přidal Pavel Vymazal po nejlepším výkonu v utkání 619 a s hostujícím celkem to šlo s kopce. Na jediný bod, který nahrál v jejich prospěch Dalibor Matyáš výhrou nad Miroslavem Hýblem, museli čekat až do závěru utkání. 

Datum: 30. 1. 2011 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa