ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Kuželkáři roku 2010 Lucie Vaverková a Jan Kotyza

V sobotu 11. prosince se v Zastávce u Brna uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků anket o nejlepší kuželkáře a kuželkářky končícího roku 2010. Aktualizováno!

V hlavní kategorii o nejlepšího muže obhájil loňské vítězství Jan Kotyza. Na podzim tohoto roku vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství světa, je úřadujícím mistrem České republiky v kategorii jednotlivců a s týmem KK PSJ Jihlava sbíral kolektivní úspěchy – stříbrný stupínek v naší nejvyšší soutěži a zlato v Poháru ČKA. V minulé sezoně obsadil třetí místo v tabulce průměrů 1. KLM. Druhý v anketě skončil českotřebovský Pavel Jiroušek, který patří ještě do kategorie juniorů. Letos si tak mohl zahrát na dvou světových šampionátech – s juniory v Chorvatsku a s muži v Rakousku. I když nedovezl žádný cenný kov, svými výkony na sebe upoutal pozornost. V probíhající sezoně se mu navíc daří v první lize mužů – tabulce jednotlivců vévodí s průměrem 606,4 kuželek a první je také v zisku bodů pro družstvo (10 z 11). Třetí příčku obsadil Viktor Pytlík, který hájí barvy německého SKC Staffelstein. I on se zúčastnil MS jednotlivců 2010 a v německé lize na 120 HS patří k absolutní špičce – v sezoně 2009/10 byl třetí s průměrem 621,6 a i letos se prozatím pohybuje na stejné pozici.

Nejlepší ženou byla pro rok 2010 zvolena členka KK Slovan Rosice Lucie Vaverková, která hraje rakouskou ligu za KSV Wiener Linien. Stejně jako Honzovi v mužské kategorii, i Lucce k vítězství pomohla stříbrná medaile z letošního mistrovství světa, kde navíc ve finále jen těsně podlehla Slovince Fidel. Stejný kov získala i v květnu na mistrovství České republiky jednotlivkyň. S týmem BBSV Wien získala v sezoně 2009/10 bronzovou medaili. Na druhém místě se v ženské kategorii umístila věkem stále ještě juniorka Hana Wiedermannová ze Zábřeha. Ta také hraje již druhou sezonu v Rakousku za BBSV Wien. Je letošní dvojnásobnou mistryní světa, na juniorském šampionátu získala zlato ve finále jednotlivců a mezi dospělými uspěla v disciplíně sprint. Mezi juniorkami navíc skončila na MS na třetím místě v kombinaci a na stejné pozici se umístila i na mistrovství republiky juniorek. Bronzová v anketě pak skončila zlatá z MČR žen 2010 Kamila Barborová hrající za KK Slavia Praha. Ta dokázala na republikovém mistrovství jednotlivkyň obhájit loňské prvenství. V naší nejvyšší soutěži žen pak minulou sezonu získala s družstvem KK Slavia Praha titul a skončila třetí v průměru jednotlivkyň (550,8).

Oba dva stříbrní z kategorie dospělých – Pavel Jiroušek a Hana Wiedermannová – se v kategorii hráčů a hráček do 23 let dostali ještě o stupínek výše. Na druhém místě pak mezi juniory skončil Jan Endršt z TJ Sokol Duchcov, který získal zlato na Světovém poháru v soutěži smíšených dvojic. Další úspěchy sbíral také na domácí scéně v dorostenecké lize – byl nejlepší jak na průměr, tak na zisk bodů a to v základní části skupiny „A“ i následného finále. Druhá nejlepší juniorka pro letošní rok je Honzova zlatá spoluhráčka ze SP – Nikola Tatoušková z Šumperka, momentálně hrající v KSV Wiener Linien (AUT). Ta dále získala stříbrnou medaili na MČR dorostenek a v základní části první ligy dorostenek skupiny „B“ skončila první na průměr a třetí na zisk bodů pro družstvo. Bronzoví v anketě pak skončili hráč TJ Spartak Přerov, účastník mistrovství světa juniorů, Vlastimil Bělíček a Simona Koutníková z TJ Sokol Duchcov. Ta je úřadující mistryní republiky dorostenek a ve skupině „A“ nejvyšší soutěže dorostenek byla nejlepší hráčkou na průměr a druhá na zisk bodů.

Talenti roku byli zvoleni Petr Hendrych z KK Hagemann Opava a Eliška Kubáčková z KK Kroměříž. Petr zvítězil v Poháru mladých nadějí v kategorii mladších žáků, s průměrem 273 kuželek a povedlo se mu obhájit loňské vítězství. Eliška k prvenství v PMN mezi staršími žákyněmi přidala ještě vítězství na MČR žákyň a bronz na Světovém poháru.

Titul trenér roku získal Jaroslav Jiránek z SKK Jičín. Tato kategorie se od letošního roku řídila jinými kritérii než v předchozích ročnících. Dříve ji vyhrávali především trenéři reprezentace, kteří byli odměňování za úspěchy svých svěřenců. O jejich zásluhách není sebemenších pochyb, nicméně Výkonný výbor ČKA se od tohoto roku rozhodl vybírat trenéry, kteří s mládeží pracují v oddílech. Nejsou tolik viditelní, nicméně o to je jejich práce cennější.

Letos také přibyl jeden člen do kuželkářské síně slávy a to Ivo Blaževič, člen TJ Lokomotiva Liberec.

Na závěr vyhlašování byla zvolena Kuželkářská hvězda České republiky 2010 – zvolili ji sami oceňovaní ze svých řad. Stala se jí vítězka ženské kategorie Lucka Vaverková.

Spoluorganizátorem letošního večera byl KK Slovan Rosice, především jeho předseda Pavel Mecerod, kterému tímto patří dík. Ten patří i skvělému moderátorovi celého vyhlášení Františku Majerovi a také hudební kapele Tremolo, která neúnavně provázela celým večerem. V přestávkách ji skvěle doplňoval na klavír hrající pan Milan Vaňura.

Velké poděkování směřuje také ke sponzorům, konkrétně jde o – VB Leasing, restaurace Rebio, společnost Aminostar, rodinný pivovar Bernard, Vaňura s.r.o., pekárny Penam a Rosické těstoviny, společnost Veba Broumov, grafická dílna Svida, Region Kamera, Kulturní informační centrum Rosice, Mikroregion Kahan a společensko-sportovní centrum Harmonie, kde se celý slavnostní večer konal. Děkujeme!

Výsledky kuželkářských anket 2010

Kuželkář roku 2010
1. Jan Kotyza KK PSJ Jihlava 193 bodů
2. Pavel Jiroušek TJ Lokomotiva Česká Třebová 69 bodů
3. Viktor Pytlík SKC Staffelstein (GER) 28 bodů
Kuželkářka roku 2010
1. Lucie Vaverková BBSV Wien, KSV Wiener Linien (AUT) 145 bodů
2. Hana Wiedermannová BBSV Wien (AUT) 109 bodů
3. Kamila Barborová KK Slavia Praha 58 bodů
Junior roku 2010
1. Pavel Jiroušek TJ Lokomotiva Česká Třebová 177 bodů
2. Jan Endršt TJ Sokol Duchcov 110 bodů
3. Vlastimil Bělíček TJ Spartak Přerov 22 bodů
Juniorka roku 2010
1. Hana Wiedermannová BBSV Wien (AUT) 179 bodů
2. Nikola Tatoušková KK Šumperk, KSV Wiener Linien (AUT) 79 bodů
3. Simona Koutníková TJ Sokol Duchcov 41 bodů
Talent roku 2010
chlapci Petr Hendrych KK Hagemann Opava 16 bodů
dívky Eliška Kubáčková KK Kroměříž 17 bodů
Trenér roku 2010
Jaroslav Jiránek SKK Jičín
Síň slávy
Ivo Blaževič TJ Lokomotiva Liberec
Hvězda roku 2010
Lucie Vaverková BBSV Wien, KSV Wiener Linien (AUT)
Datum: 11. 12. 2010 | Sekce: Kuželkářské ankety | Autor: Petr Streubel