ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ze světa dopingu

Letošní mistrovství světa juniorů přineslo do našeho sportu jednu novinku: testování sportovců na doping.

Ona to až taková novinka zase nebyla. První vlaštovku jsme mohli zaznamenat již v roce 1997, kdy se na MČR mužů v Zábřehu objevil znenadání antidopingový komisař a vybral si trojici hráčů – pokud si dobře pamatuji, tak jimi byli: P. Hrubý, J. Malínek a T. Marančák. Tehdy naštěstí ještě alkohol nebyl v našem sportu považován za doping.

Od té doby se leccos změnilo. Především ve vztahu k alkoholu, který je během startu považován za zakázanou látku. Pokud by byl kuželkář testován na doping mimo období startu, je hladina alkoholu v jeho krvi pro výsledek testu nepodstatná. V období startu však musí být pod hranicí 0,1 ‰. A co se skrývá pod pojmem „období startu“. Podle definice WNBA začíná období startu 12 hodin před oficiálním začátkem celé soutěže a končí po vyhlášení oficiálních výsledků – kdy dotyčný hráč v tomto období uskuteční svůj start není rozhodující.

Na MSJ v chorvatské Rijece byli hráči poprvé testováni na alkohol. Prezídium NBC o tyto kontroly požádalo Chorvatský antidopingový výbor. Z našich hráčů se testu musel podrobit Filip Dejda. Ještě před mistrovstvím se musel podrobit antidopingové kontrole také Viktor Pytlík. V jeho případě však šlo o jiný případ. Viktor byl testován na základě jeho zařazení na seznam sportovců, kteří mohou být testováni i mimo období startu. Kontrolu provedl komisař Antidopingového výboru ČR a ke kontrole došlo v prostorech, kde je Viktor zaměstnán.

Problematiku dopingu není dobré příliš zlehčovat. Příště se to může týkat kohokoliv z nás. A nikdo z nás neví, kdy se tak stane. Během mistrovství vyšlo další číslo zpravodaje ADV ČR, které přináší celou řadu zajímavých informací z této oblasti. Zájemci v něm najdou odkaz, na kterém si ho mohou objednat.

Datum: 7. 6. 2010 | Sekce: Ostatní | Autor: Jiří Jančálek