ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Vždy, když něco končí, něco nového začíná

Čtrnáctý ročník Poháru mladých nadějí je dobojován a stal se tak minulostí. V neděli 11. dubna hostila krásná olomoucká osmidráha nejmladší adepty kuželkářského sportu, kteří přijeli změřit své síly a také navázat nové kontakty se svými vrstevníky.

Zažil jsem již několik finálových turnajů v Olomouci a musím říct, že ta atmosféra je vždy až neskutečně skvělá, hlediště plné a fandí se na „plný pecky“. Obzvlášť děti z Dačic bylo tuto neděli hodně slyšet. Ale nejen je.

Na dobře připravené olomoucké kuželně byly k vidění velice kvalitní výkony. Ten nejvyšší předvedla mladší žákyně Natálie Topičová a měl hodnotu rovných 290 kuželek. Mezi staršími děvčaty zahrála výborně Michaela Stříteská, když porazila 277 kuželek. V mladších žácích kraloval Ladislav Erben s výkonem 276 kuželek a ve starších žácích porazil Božetěch Zdražil výborných 281 kuželek.

Celkovými vítězi 14. ročníku se stali František Kráčmar (SKK Hořice), Eliška Kubáčková (KK Kroměříž), Petr Hendrych (KK Hagemann Opava) a Natálie Topičová (TJ Valašské Meziříčí). Všem blahopřeji a přeji hodně zdaru na jejich další cestě kuželkářským sportem.

Nejen o celkové vítězství v poháru se vedl boj. V případě starších žáků a žákyň šlo také o postupová místa na mistrovství republiky, které se bude hrát 1. května v Kutné Hoře (hoši) a Kroměříži (dívky). Právo účasti si vybojovalo 13 nejlepších chlapců a 14 dívek podle celkového pořadí. Proč o jedno děvče víc? Pardubický kraj nepřihlašuje žádnou žákyni, a proto to jedno místo navíc. Všem postupujícím přeji hodně štěstí a ať si na republice dobře zahrají. V této souvislosti chci apelovat na všechny postupující, aby mě v případě, že se mistrovství nebudou moci z jakéhokoliv důvodu zúčastnit, okamžitě informovali, a já tak mohl neprodleně oslovit dalšího hráče či hráčku v pořadí.

Rád bych ještě jednou touto cestou poděkoval pořadatelskému oddílu HKK Olomouc a zejména jeho členům, kteří se na hladkém průběhu celé akce podíleli. V letošním ročníku si však pochvalu zaslouží všichni, kteří nějaký turnaj organizovali. Zejména zpracování výsledků a jejich zasílání bylo opravdu na jedničku. Díky i za řadu fotografií, které jsem mohl použít při vydání zpravodaje, a tak zcela jistě oživit suchou řeč čísel.

A nyní jedna zpráva, která zcela jistě nepotěšila. Prezident ČKA Jiří Jančálek při zahájení finále uvedl, že svazu hrozí totální nedostatek financí na reprezentaci. To by pochopitelně ohrozilo také financování účasti vítězů v kategorii starších žáků a žákyň na Světovém poháru jednotlivců v chorvatském městě Rijeka, jak uvádí rozpis soutěže. V podobné situaci by však byla i kategorie dorostenecká. Jasno by mělo být snad již v průběhu tohoto týdne. Proto sledujte web ČKA, kde se jistě objeví podrobné informace.

Nebude od věci zmínit několik čísel ze statistiky. Soutěže se zúčastnilo celkem 326 jedinců z jedenasedmdesáti oddílů. Nejvíc dětí se objevilo v dresu SKK Jičín (14), SKK Rokycany (14), SK Baník Ratíškovice (13) a SK Kosmonosy (12). Nejvyšší výkony v jednotlivých kategoriích podali Jakub Ouhel 287, Josef Šálek 300, Eliška Kubáčková 280 a Natálie Topičová 290.

Vždy, když něco končí, něco nového začíná. Už dnes se připravuje další ročník. Potěšitelné je, že se ozval dostatečný počet oddílů, s jejichž pomocí bude možné pořádat v každém termínu turnaje na pěti místech. Náklady svazu vzrostou zanedbatelně a účastníkům se významně zkrátí dojezdové vzdálenosti, což bude jistě kvitováno s povděkem, a to zejména vzhledem k nedostatku financí, který se může v budoucnosti projevit i tím, že na příspěvky na dopravu pro účastníky poháru už nezbyde. Málo peněz ve svazové kase (na talentovanou mládež) je také jediná věc, která by mohla zkomplikovat pořádání poháru. Takže zatím vyčkáme a uvidíme, co přinese tento týden.

Všechny zdravím a těším se, pokud bude zdraví sloužit, na další úspěšnou spolupráci v příštím soutěžním ročníku.

Jiří John, vedoucí soutěže

Datum: 13. 4. 2010 | Sekce: Mládež | Autor: Jiří John