ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohár ČKA – 2. předkolo

Skončila „krajská část“ Poháru ČKA. Druhé kolo základní části bylo posledním, ve kterém mezi sebou soupeřila vždy družstva stejného kraje. V následujících kolech se už všechna družstva podívají za hranice svého kraje. Denně aktualizované výsledky najdete na www.poharcka.wz.cz.

Do soutěže se v tomto kole už zapojilo jedenáct třetiligových a dvě druholigová družstva. Favoritům se vcelku dařilo. Všechna ligová družstva postoupila do dalšího kola a deset z nich dokázalo vyhrát nejen domácí utkání, ale i zápasy na kuželně soupeře. Plaston Šluknov doma pouze remizoval s divizní Lokomotivou Ústí nad Labem „A“, ale vše si vynahradil na kuželně soupeře. Kovohutě Příbram musely tvrdě bojovat o postup s divizním áčkem Neratovic. Doma sice vyhrály 4:2, ale už prohrávaly 0:2 a ani poměr dílčích bodů nevyzněl pro Příbram příznivě. V odvetě v Neratovicích prohrávala Příbram 3:0 (9:3) a v její postup už věřil jen nezdolný optimista. Tím se ukázal být Oldřich Hendl, který na posledním místě příbramské sestavy smazal ztrátu a zajistil Příbrami potřebnou remízu. Jednoduché to neměl ani Krnov s „B“ družstvem Bohumína. V prvním utkání na bohumínské kuželně prohrál 1:5 a měl pro odvetu nůž na krku. V Krnově se však Bohumínu nepodařilo získat ani bod, i když ve dvou duelech k němu neměl daleko, a tak přece jenom slavil postup třetiligový Krnov.

Postoupila i všechna divizní družstva, která neměla za soupeře družstva ligová. A postoupila poměrně hladce, až na Trutnov „A“. Ten zvítězil nad Červeným Kostelcem tím nejmenším možným rozdílem dle pohárových pravidel. Při rovnosti bodů, skóre i dílčích bodů rozhodla jediná kuželka v „náhlé smrti“. Hodně práce měla Jiskra Nova Bystřice „A“. Vyhrála sice oba zápasy 4:2, ale venku zachraňoval výhru poslední hráč Jan Baudyš a doma dokonce dvojice Zdeněk Hrbek, Jan Baudyš na poslední dráze. O vyrovnanosti svědčí i to, že na dílčí body vyhrál Písek. Ani Kobylisy nedaly Vršovicím postup zadarmo, když doma Vršovice porazily 4:2 a ve Vršovicích o definitivním postupu domácích rozhodl až poslední duel.

Nejnapínavější jsou asi utkání, ve kterých se střetla družstva z nižších soutěží. „B“ družstvo druholigové Plzně nestačilo na Újezd sv. Kříže. V újezdu prohrála Škodovka 1:5, ale šance na postup ještě byla a žila i po polovině odvetného utkání. Jenomže závěrečná dvojice Plzně odvetné utkání nezvládla. Dramatickými zápasy byla i utkání obou otrokovických družstev. Obě postoupila na skóre 6:6. Větším překvapením je to u „B“ družstva, které vyřadilo Zlín, když první utkání na domácí kuželně vyhrálo 6:0 (15:1) a Zlín byl prakticky bez šance. Sice doma vyhrál také 6:0, ale jenom 11:5 na dílčí body. Áčko Otrokovic prohrálo v Kroměříži 1:5 (7:9) a muselo doma vyhrát minimálně 5:1 (9,5:6,5) a přesně to se stalo. Po dvou párech vedlo družstvo Otrokovic 2:0. Na třetím postu hrající Ivo Ovčáček jasně prohrával s Tomášek Kejíkem a až na poslední dráze se mu podařilo remizovat a získat půl bodu. Jak důležitý půlbod to byl se ukázalo v závěru. Poslední hráč Ladislav Palička musel vyhrát 4:0 a to také bez problémů splnil. V utkání béček rozhodla o remíze Nové Bystřice v Českém Krumlově jediná kuželka. O postupujícím musela rozhodnout odveta. Ve velmi vyrovnaném utkání byl šťastnější hostující Český Krumlov.

Pro připomenutí uvedu v tomto zpravodaji i výsledky žen, přestože jejich soutěž se teprve pomalu rozbíhá. V úvodním kole se střetnou pouze čtyři páry a odehraná jsou tři utkání a hrálo se už i jedno osmifinále. První kolo končí za necelé tři týdny 20. prosince 2009.

Zasílání zápisů z utkání je, až na jednu výjimku, až neuvěřitelně skvělé. Několik málo družstev si stále nemůže uvědomit další podmínku Rozpisu soutěže a tou je hlášení dohodnutých termínů předem.

Všechno, co přečtete v dnešním zpravodaji najdete i denně aktualizováno na webu www.poharcka.wz.cz. Zatím jsem poměrně překvapen dosavadními výsledky ankety, kterou jsem na web vložil. Podle průběžných výsledků polovina respondentů (46 % „někdo jiný“ + 5 % Konstruktiva) nevěří tomu, že Pohár vyhraje některé z prvoligových družstev, která se letošního ročníku účastní (je jich přihlášeno celkem 8). Myslím, že až se začne hrát nadstavbová část, tak se začnou výsledky ankety měnit.

Příjem zpravodajů je třeba si zajistit na webu ČKA. Zpravodaj je možné si stáhnou také z výše uvedené adresy (www.poharcka.wz.cz).

Datum: 30. 11. 2009 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Jindřich Svoboda