ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Poslední kolo ligových soutěží

Je dobojováno, titul získali muži KK PSJ Jihlava a ženy Slavie Praha. Z 1. KLM sestupují Hagemann Opava a Lokomotiva Tábor, nahradí je KK Zábřeh a Spartak Vrchlabí. Z 1. KLZ sestupují Jiskra Rýmařov a Lokomotiva České Velenice, nahradí je KC Zlína a TJ Neratovice.

1. KLM

Před posledním kolem bylo jasné, kdo získá mistrovský titul a které týmy opustí nejvyšší soutěž a tak se v podstatě již o nic nehrálo. Mistrovský titul získali poprvé v historii hráči KK PSJ Jihlava. Druhou příčku obsadil loňský přeborník družstvo SKK Náchod a třetí stejně jako v minulém roce Slavoj Praha. Ten se na bronzovou příčku vyhoupl až v hodině dvanácté, když v posledním kole po výborném výkonu zvítězil v Dačicích. Nejvyšší soutěž opouští družstva Hagemannu Opava a Lokomotivy Tábor. Vystřídají je vítězové druhých lig KK Zábřeh a SKK Spartak Vrchlabí.

SKK Náchod zakončil soutěž na kuželně v Táboře. Domácí Lokomotiva Tábor zahrála svůj nejlepší výkon sezóny, ale na Náchod to nestačilo a to hostům v úvodu utkání nezahrál Roman Straka a ani střídající hráč již číslo nespravil. Ondrovi Sobčákovi se rovněž nedařilo a tak z toho bylo překvapivé vedení domácích 2:0 při náskoku 175 kuželek. Ve střední části zápasu předvedl vynikající výkon hostující Martin Kovář. Porazil vynikajících 657 kuželek a spolu s Jaroslavem Beránkem otočili vývoj utkání. Srovnali stav na 2:2, smazali náskok domácích ve svůj prospěch čtyřech kuželek. Závěr utkání již dotahováci Náchoda Jaroslav Hažva s Petrem Holým zvládli i když domácí hráči jim nenechali nic zadarmo. Jaroslav Hažva s Jaroslavem Mihálem svůj nához zremizovali, když oba zůstali o jednu kuželku pod šestistovkou. Výhru Náchoda pečetil Petr Holý výkonem 610, když podstatný náskok si vytvořil výkonem na druhé dráze. Výkon hostujícího týmu je nejlepším na kuželně v Táboře v této sezóně.

Hráči Sokola Husovice přivítali na své kuželně Slavoj Praha. Hostům šlo stále o zisk bronzových medailí. V případě prohry Přerova v Jihlavě a jejich vítězství by se Slavoj posunul na třetí příčku. Po vyrovnaných dvou třetinách utkání nakonec pečetili hosté výhru výbornými výkony svých dotahováků. Igor Búrik porazil 601 kuželek a Stanislav Březina 599. Na to domácí hráči neměli.

Moravská Slavia Brno hostila Jiskru Kovářskou. Moravská zahrála svůj domácí standardní výkon a na to hosté neměli. Jejich nejlepší hráč Milan Hrouda sice udržel Kovářskou výkonem 620 v úvodu ve hře, ale to bylo ze strany hostů vše. V dalším průběhu utkání již bodovali pouze domácí hráči a to znamenalo jasnou výhru Brna v poměru 7:1. Nejlepší výkon domácích zahrál opět Pavel Palián výkonem 628 poražených kuželek.

Hráči Centropenu Dačice hostili v posledním kole Sokol Luhačovice. Domácí nasadili do úvodu náhradníka v podobě Vaška Zajíce a Jirky Malínka. Hosté postavili na Zajíce Theodora Marančáka. Na Jirku Malínka hrál František Svoboda. Zajíc držel s Marančákem krok a o zisku bodu se rozhodlo až na závěrečné dráze, kde dominoval hostující hráč. Oba hráči překonali šestistovku. Marančák byl výkonem 609 o tři kuželky lepší. Jirka Malínek proti Františkovi Svobodovi nezaváhal a po nejlepším výkonu 626 jasně zvítězil. Střední část utkání opět skončila dělbou bodů a tak se rozhodovalo v závěru a ten měli Luhačovice lepší. Pavel Kubálek s Michalem Markusem uhráli oba body a zajistili tak Luhačovicím i celkové vítězství.

KK PSJ Jihlava vybojovala titul již kolo před koncem a tak se proti Spartaku Přerov hrálo jen o prestiž a uhájení neporazitelnosti v domácím prostředí. Utkání mělo dramatický průběh a domácí se o zisk bodů museli obávat až do samotného konce. Po vynikajícím úvodu, kde Honza Kotyza a Filip Dejda své soupeře převálcovali měla střední část zcela opačný průběh. Hosté srovnali stav utkání na 2:2 a stáhli náskok v poražených kuželkách na 19. V závěru se bojovalo o každou kuželku. Podle výkonu hráčů bylo jasné, že každá strana získá bod a budou rozhodovat poražené kuželky. Hosté již na první dráze smazali náskok domácích a vedli o 9, po druhé dráze o 6 a před závěrečnou dráhou rovněž o 6 kuželek. Na poslední dráze dominovali domácí. Hned v plných stáhli 12 kuželek. Náskok v dorážce udrželi a to znamenalo zisk dvou bodů a udržení domácí neporazitelnosti v sezóně.

Lokomotiva Česká Třebová hostila již sestupující Hagemann Opavu. Utkání nakonec skončilo dle papírových předpokladů vítězstvím domácích, ale Opava je hodně potrápila. Ještě dvě dráhy před koncem hosté na poražené kuželky vedli o 24. Domácí hráči v závěru neuvěřitelně zabrali, nahráli na soupeře 108 kuželek a zajistili Lokomotivě těsnou výhru 5:3. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal právě v závěru Jiří Hetych, který porazil 613 kuželek.


1. KLZ

Titul putuje již po třinácté do rukou hráček Slavie Praha. Nejvyšší soutěž opouští družstva Jiskry Rýmařov a Lokomotivy České Velenice. Nahradí je vítězové druhých lig KC Zlín a TJ Neratovice.

V posledním kole soutěže se hrálo již jen o další medailové posty. ČKD Blansko mohlo stále dosáhnout při dobré konstalaci hvězd na druhou příčku. Remíza z utkání KK Zábřeh „A“ – Slavia Praha a bod, který získala Marie Vojtková v utkání ČKD Blansko – KK Zábřeh „B“ po výhře 4:0 na pomocné body způsobilo to, že nakonec druhou příčku uhájil KK Zábřeh „A“ a na třetím místě skončily hráčky Blanska.

Poslední kolo svedlo proti sobě dva nejlepší týmy soutěže. KK Zábřeh hostil Slavii Praha. Souboj, ve kterém nebyly dosaženy žádné oslnivé výsledky skončil nakonec spravedlivou dělbou bodů 4:4. Domácí hráčky uhrály 4 body ze hry. Slavia pečetila remízu na celkové číslo, když nahrála o sedm kuželek víc jak její soupeřky. Nejlepší výkon v utkání zahrála domácí Jitka Killarová 545, z hostujícího celku byla nejlepší Daniela Žďárková výkonem 541 poražených kuželek.

SKK Jičín hostil SKK Náchod a jeho hráčky mohly stále pomýšlet na medailový post. Hostující hráčky, které si vybojovaly ligovou příslušnost již v minulém kole působily v Jičíně odevzdaným dojmem a odváží si kanára po prohře 8:0. Pouze Eva Majerová se výkonem 508 dostala přes pětistovku. Ostatní její spoluhráčky na tuto metu nedosáhly. Domácí hráčky tak měly úlohu hodně usnadněnou. Nejlepší výkon v utkání podala Martina Hrdinová, která porazila 538 kuželek. I přes toto jasně vítězství nakonec zůstala pro Jičín v tabulce pouze bramborová medaile.

KK Šumperk hostil v posledním kole Slovan Jirkov. Domácí hráčky nenechaly v posledním kole nic náhodě. Hostující hráčky uhrály v Šumperku tři body ze hry. V poražených kuželkách na tom byly podstatně lépe domácí a to hlavně díky výbornému výkonu, který nahrála Andrea Tatoušková 570 a nevýraznému výkonu, který předvedla hostující Iva Černá.

Poslední kolo svedlo proti sobě oba sestupující týmy Lokomotivu České Velenice a Jiskru Rýmařov. Utkání bylo hodně vyrované. Při zisku tří bodů obou družstev ze hry rozhodovaly o vítězi poražené kuželky a těch měly nakonec o šest více domácí hráčky. Nejlepší výkon v utkání zaznamenala Renata Navrkalová, když porazila 569 kuželek. Z celku Rýmařova byla nejlepší Věra Tomanová výkonem 560 poražených kuželek.

ČKD Blansko hostilo Zábřeh „B“ a hrálo o druhou příčku v tabulce. Blansko mohlo počítat s posunem na druhé místo jedině v případě zaváhání KK Zábřeh „A“ doma proti Slavii Praha. To se jim nakonec splnilo jen částečně. Při remíze v Zábřehu nakonec rozhodovalo skóre a to mělo Blansko horší o zisk jediného bodu. O ten je připravila Marie Vojtková, která jako jediná v Blansku za Zábřeh bodovala. Výkonem 567 přehrála 4:0 Danu Musilovou. Vynikající výkon předvedla v utkání domácí Kamila Šmerdová, která porazila 608 kuželek.

Datum: 26. 4. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa