ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Stříbro ze SP pro Lucku Vaverkovou

Od pátku 6. do neděle 8. února se v chorvatské Rijece konal Světový pohár jednotlivců v kategoriích junioři a dospělí. Česká reprezentantka Lucka Vaverková vybojovala stříbrnou medaili!

Českou republiku zastupovali mezi ženami Dana Wiedermannová ml., mezi muži Igor Búrik a v juniorské kategorii Jana Račková, obhájkyně zlaté medaile z loňského roku Lucie Vaverková a Vlastimil Bělíček. Součástí reprezentační výpravy byli také trenéři Jaroslav Slabák a Růžena Smrčková.

V mužské kategorii získal první místo Mario Mušanic (CRO), mezi ženami Barbara Fidel (SLO), v juniorech Vilmoš Zavarko (SRB) a v juniorkách Nada Savic (SLO). Česká výprava si zásluhou juniorky Lucky Vaverkové odvezla stříbrnou medaili.

Čtvrtek 5. 2.

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Dnes proběhlo rozlosování soupeřů. V pátek jsou na programu souboje juniorské kategorie, v sobotu potom dospělí a v neděli semifinále a finále všech kategorií. Známe soupeře naší reprezentace – Jana narazí na německou zástupkyni Saskiu Seitz, zápas se hraje v 10.10, a Lucka nastoupí ve 12.30 proti domácí Marijaně Liovic. Ve stejný čas bude hrát Vlasta Bělíček s hráčem z Bosny a Hercegoviny Perem Petričem. V sobotu sehrají svoje souboje dospělí – Dana dopoledne v 8.30 bude hrát s Maďarkou Anitou Mehesz a Igor ve 12 s hráčem z Bosny a Hercegoviny Djordje Pastarem.

Pátek 6. 2. – juniorská kategorie

Odehrány jsou již první souboje. Dál překvapivě nepostupuje Slovinka Rada Savic, které se asi nedařilo dle představ (528). Na úkor ní jde dál rakouská reprezentantka Lisa Schumergruber (559). Téměř o 100 kuželek zvítězila Slovenka Lubica Listoferová nad hráčkou Makedonie Katerinou Jolevskou (566:467). A z třetího souboje prvních náhozů po napínavém souboji postoupila srbská reprezentantka Jasmina Andelkovic nad Maďarkou Dorou Soros (552:545). V další šestici se již představí česká hráčka Jana Račková proti Němce Saskii Seitz.

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Přestože Jana porazila méně kuželek než soupeřka (569:581), vyhrává na dráhy 3:1! Ve čtvrfinále narazí na Rakušanku Lisu Schumergruber a tento souboj se bude hrát ve 13.40. Druhá ze sester Savic, Nada, postupuje výkonem 573 ku 540 Srbky Livie Santo. Další Slovinka Anja Kozmus postoupila přes fracouzskou hráčku Clemence Oudot (528:519) a podobně slabé výkony byly k vidění i v souboji Italky Marion Thaler (516) s Polkou Justynou Cholewinskou (532).

V juniorech předvedl skvělý výkon Srb Vilmoš Zavarko – 658 poražených kuželek a nedal šanci Lukasu Huberovi (AUT). Dál postoupil také Anthony Rabier (FRA) vítězstvím nad Polákem Jakubem Osiewiczem. Vyrovnaný byl duel mezi Makedoncem Bojanem Vlakevskim a Srbem Nikolou Lakovicem. Štastnější byl nakonec makedonský hráč, když vyhrál o dvě kuželky (550:548).

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Do čvtrfinále postoupil i náš Vlasta Bělíček! Bosenského soupeře Pere Petricu porazil 3:1 o 8 kuželek – 566:558 a příštím soupeřem mu bude Francouz Rabier.

I třetí česká zástupkyně, Lucka Vaverková, v prvním kole zvítězila! Soupeřku Marijanu Liovic (CRO) porazila doposud nejlepším výkonem mezi juniorkami 584 kuželek. Čtvrtinálový souboj s polskou hráčkou Justynou Cholewinskou sehraje v 17.10.

V dalších soubojích postoupil Slovinec Davor Sobočan přes Francouze Juliena Schmitta (584:563) a Rakušan Phillipp Vsetecka přehrál v kvalitním duelu o pět kuželek německého reprezentanta Fabiana Seitze (611:606). Podobně pěkné výkony předvedli i domácí hráč Matja Mance a zástupce našeho východního souseda Slovák Jan Jasenský. Janko porazil 613 kuželek, soupeř o 6 méně. Posledním postupujícím juniorem je maďarský reprezentant Sandor Keri, který výkonem 549 porazil italského soupeře Patricka Pfitschera (533).

Česko-slovenské semifinále bohužel nebude. Naopak – Jana Račková i Slovenka Lubica Listoferová jsou vyřazené a v neděli od 10 hodin proti sobě nastoupí rakouská hráčka Lisa Schumergruber a zástupkyně Slovinska Nada Savic.

Do semifinále se také podívají srbský hráč Vilmos Zavarko, Rakušan Phillipp Vsetecka a i druhá slovinská zástupkyně Anja Kozmus si zajistila postup. Na své soupeře zatím čekají, doufejme, že v případě Anjy to bude naše Lucka a v případě Vilmose Vlasta!

Tak pro dnešek je dobojováno! Známe všechny semifinálové dvojice juniorské kategorie. Vlasta Bělíček bohužel nestačil na Francouze Rabieryho a prohrál po výkonu 529 o 30 kuželek. Rabier tak nastoupí proti skvěle hrajícímu Vilmosi Zavarkovi, který ve čtvrfinále porazil opět výborných 654 kuželek. Druhou dvojici juniorů tvoří Phillip Vsetecka (AUT), který porazil na body 3:1 Davora Sobočana ze Slovinska, ač nahrál o 2 kuželky méně. Proti němu nastoupí rovněž v dobré formě hrající Jan Jasenský (ve čtvrfinále porazil opět „šestistovku“).

V juniorkách nám udělala radost Lucka Vaverková, která porazila Polku Justynu Cholewinskou jednoznačně 4:0 (561:525)! Gratulace! V neděli ji tedy od 10 hodin čeká slovinská hráčka Anja Kozmus.

Sobota 6. 2. – kategorie dospělých

V sobotu nastoupí naši reprezentanti v 8.30 Dana Wiedermannová a ve 12 Igor Búrik.

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Dana po napínavém souboji postoupila do čvtrfinále. Porazila 573 kuželek, o 2 méně než její soupeřka Anita Mehesz (HUN), ale na body zvítězila 3:1. Ve čtvrtfinále ji čekala silná slovinská reprezentantka Barbara Fidel, na kterou již bohužel nestačila. I přes pěkný výkon 585 dál nepostoupila, když Fidel shodila 611 kuželek. Byla to její druhá „šestistovka“ na SP, když v prvním kole v kvalitním utkání porazila 618 proti 610 německé hráčky Daniely Kicker.

Z dalších zajímavých soubojů ženské kategorie: do semifinále se dostala slovenská reprezentantka Katarina Valigurová. Ta nejprve porazila Francouzsku Chantal Adler a v semifinále poté Němku Dianu Seberkste. Další její soupeřkou bude rakouská reprezentantka Gabrielle Bürger. Ta v prvním kole sehrála napínavý souboj s Chorvatkou Orehovec, když ji porazila o 3 kuželky (577:574). I čtvrtfinálový souboj byl dramatický, když s Italkou Adelle Ainhauser prohrála na číslo (539:547), ale zvítězila 3:1. Čtvrtou ženskou semifinalistkou je Nevenka Jokovic (SRB), která porazila Marianu Saar z Estonska a Beatu Wlodarczyk z Polska.

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Český reprezentant Igor Búrik skončil v prvním kole. Jeho výkon 574 kuželek nestačil na Dorde Paštara (BIH), který porazil o 20 kuželek více.

V semifinále si zahraje Chorvat Mario Mušanic, který v prvním kole vyřadil Itala Franze Höllera (601:582) a ve čvrtfinále si poradil s kolegou z reprezentace Matko Bulkou, když porazil vynikajících 664 kuželek. V semifinále ho čeká Srb Daniel Tepša. Ten nejprve porazil slovenského reprezentanta Ondreje Kyselicu (614:575) a ve čtrtfinále přemožitele našeho Búrika (615:556). Vyrovnaný byl souboj mezi třetím semifinalistou Thomasem Schneiderem (GER) a Gertem Piksarem (EST) v úvodním kole. Němec postoupil těsně, když porazil jen o 4 kuželky více než soupeř. Ve čvrtfinále pak vyřadil Chorvata Branislava Bogdanovice (621:603). Posledním semifinalistou je Maďar Norbert Kiss, který hladce přešel přes Trpkovskiho (MKD) a Omana (SLO).

Neděle 7. 2. – semifinále a finále

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Jedinou českou zástupkyní v závěrečných bojích je juniorka Lucie Vaverková. V semifinále porazila Slovinku Anju Kozmus 3:1 a výkonem 571! Soupeřka porazila 538 kuželek. Ve finále Lucku čeká další slovinská hráčka – Nada Savic. Ta v druhém semifinále porazila Rakušanku Lisu Schumergruber, přemožitelku naší Jany Račkové, 589:570. Finále se hraje ve 12.20, tak držme palce!

V juniorech je znám první finalista. Je jím famózní Srb Vilmoš Zavarko, který nepřestává podávat fantastické výkony. Tentokrát v semifinále předvedl 662 a rozdrtil svého francouzského soupeře téměř o „kilo“! A již známe i jeho soupeře – bude jím Rakušan Phillipp Vsetecka, který porazil Jana Jasenského ze Slovenska (592:562).

Složení ženského finále: Barbara Fidel ze Slovinska a Gabrielle Bürger z Rakouska. Fidel porazila Srbku Jokovic skvělým výkonem 627 a Bürger přehrála poslední slovenskou naději na finále Katarinu Valigurovou 589:560.

Světový pohár jednotlivců 2009 (Rijeka, CRO)

Lucka bohužel zlatou medaili z loňského roku neobhájila. Ve finále zopakovala svůj výkon ze semifinále a porazila 571 kuželek. Na slovinskou reprezentantku Nadu Savic to ale nestačilo a ta zvítězila výkonem 591 a 3,5:0,5 na body. I tak je stříbrná medaile velice cenný úspěch a česká reprezentace tak neodjede s prázdnou.

V juniorech se z celkového triumfu radoval zcela po zásluze Vilmoš Zavarko ze Srbska, když postupně předvedl výkony 658, 654, 662 a 623. Druhý skončil Phillip Vsetecka (AUT) finálovým výkonem 576 poražených kuželek.

Mezi ženami kralovala Barbara Fidel ze Slovinska, když ve finále nedala šanci Rakušance Gabrielle Bürger (608:555). A v mužích si zlato vybojoval Chorvat Mario Mušanic, který porazil Thomase Schneidera z Německa (633:607).

Hodnocení národů

V tabulce pořadí národů se počítají spolu výkony juniora a juniorky, potažmo muže a ženy. V juniorské kategorii Česká republika skončila na čvrtém místě za výkon 1149. První je reprezentace Srbska (1202), díky vynikajícímu Zavarkovi, druzí potom Němci (1187) a třetí Slovensko (1179). Celkem je hodnoceno 12 národů. V kategorii dospělých je česká reprezentace až na osmém místě ze 14 států společným výkonem Dany a Igora 1159. První jsou Němci (1253), druzí Srbové (1245) a třetí Chorvati (1238).

Datum: 5. 2. 2009 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Streubel