ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Slavnostní otevření rekonstruované olomoucké osmidráhy

Olomoučtí kuželkáři prožili doslova hektické prázdniny. Během 2 měsíců se jim podařilo zafinancovat a zrekonstruovat kompletně všech 8 drah.

Slavnostní otevření rekonstruované olomoucké osmidráhy

V Olomouci tak od nové sezony najdete namísto původní muzeální kuželny největší a nejmodernější kuželnu v České republice, na níž se letos odehrálo MSJ v chorvatském Zadaru. Ti, co pamatují původní dráhy, mohou potvrdit, že se jedná doslova o skok z 20. do 21. století. Existenční starosti o budoucnost kuželek v Olomouci se „ze dne na den“ změnily v možnost zahrát si na špičkovém sportovišti. Olomoucká kuželna je však pýchou nejen olomouckých kuželkářů, ale českých kuželek vůbec, když naše republika konečně získala moderní osmidráhové sportoviště, přímo předurčené k pořádání významných tuzemských a mezinárodních akcí. Česká republika se tak konečně může ucházet o nejvýznamnější mezinárodní akce a může tak konkurovat zbytku kuželkářského světa.

Investiční akce za téměř 4 miliony korun se mohla zrealizovat zejména díky ČKA, která zařadila rekonstrukci olomoucké kuželny již v roce 2007 mezi své priority a získala na ni i státní dotaci, která nastartovala běh dalších událostí. Nejvýznamnějším investorem se však stal s příspěvkem 2,5 milionu korun Olomoucký kraj.

Kuželnu vybavenou firmou PRO TEC připravila firma Reiner Rost z Německa. Kromě standardního špičkového vybavení se diváci i hráči mohou těšit na jmenné ukazatele hráčů nebo na 2 velkoplošné projekce s aktuálním průběhem hry na drahách a vývojem utkání.

Slavnostní otevření rekonstruované olomoucké osmidráhy

V pátek 5. září 2008 se kuželna dočkala slavnostního otevření, které bylo pro olomoucký klub velkou společenskou událostí. Celá akce sloužila jako poděkování těm, kteří se nejvýznamněji podíleli na financování rekonstrukce. Olomoucký kraj reprezentoval osobně hejtman Dr. Kosatík, který ve svém krátkém projevu uznal, že olomoučtí kuželkáři si po tolika letech výraznou podporu Olomouckého kraje a nové sportoviště zaslouží.

Vyzdvihnout je třeba také práci a trpělivost generální sekretářky ČKA Ivanky Palánové. Předseda ČKA Ing. Jiří Jančálek ve svém projevu potvrdil zájem ČKA na využití olomoucké kuželny k mezinárodním klubovým i reprezentačním akcím. Všechny přítomné překvapil a potěšil zprávou, že na nedávném zasedání NBC získal pro Olomouc příslib pořádání finále Champions league v dubnu 2010. Jako ocenění práce klubu předal Ing. Jančálek předsedovi klubu Radku Havranovi děkovný list ČKA.

Slavnostní otevření rekonstruované olomoucké osmidráhy

Slavnostního otevření se zúčastnili i zástupci nejvýznamnějšího sponzora klubu ze soukromého sektoru SKANSKA DS, a.s., který již několik let významně podporuje olomoucké kuželky.

Novou kuželnu pokřtilo 8 českých reprezentantů a reprezentantek (Michal Markus, David Machala, Robin Parkan a Honza Kotyza za muže a sestry Wiedermannovy, Lucka Vaverková a hrající kuželkářská legenda Naďa Dobešová za ženy), kteří se hostům a přítomným divákům představili v krátké exhibici na 60 hodů sdružených. Zvědavý byl na novou podobu olomoucké kuželny také reprezentační trenér mužů Jaroslav Slabák.

O celé akci informovaly již na druhý den nejvýznamnější regionální noviny – na 1. straně regionální příloha MF DNES (článek najdete zde) a Olomoucký den (článek najdete zde). Tato publicita doufejme zvýší popularitu našeho sportu a přiláká další adepty.

Slavnostní otevření vytvořilo důstojný začátek nové éry olomouckých kuželek.

Další informace a fotografie z rekonstrukce kuželny a slavnostního otevření najdete na webových stránkách HKK Olomouc www.hkk.unas.cz.

Radek Havran, předseda HKK Olomouc

Datum: 9. 9. 2008 | Sekce: Ostatní | Autor: Radek Havran