ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Předposlední ligové kolo je minulostí

V nejvyšší soutěži zbývá sehrát poslední kolo. Mezi muži ubylo několik alternativ v boji o stříbrné a bronzové medaile i o sestup, přesto jich ještě několik zůstává. Liga žen se v posledních dvou kolech už zúžila jenom na boj o umístění mezi čtvrtým a desátým místem.

První liga mužů

V nejvyšší soutěži zbývá sehrát poslední kolo. Ubylo několik alternativ v boji o stříbrné a bronzové medaile i o sestup, přesto jich ještě několik zůstává. Na stříbrné pozici může Slavoj ohrozit ještě Opava a Luhačovice. Oba to ale budou mít velmi složité. Opava by musela venku porazit Jihlavu i Českou Třebovou a Luhačovice by musely vyhrát v Jihlavě nejméně 7,5:0,5. Jihlava na stříbrnou příčku už dosáhnout nemůže. Sadu těch nejméně ceněných, ale přece jenom medailí, bronzových má ve svých rukou. Musí ale porazit doma jak Opavu, tak Luhačovice. Rokycany sice ještě nemusí být poslední, ale sestup je už nemine. Loučovicím zajišťuje účast v příštím ročníku, bez ohledu na výsledek utkání Husovice – Přerov, jenom výhra. Při remíze by musel Přerov k jejich záchraně ve Vyškově s Husovicemi vyhrát. Prohra Loučovic pro ně znamená sestup. Vítěz duelu Husovice – Přerov má zajištěnu záchranu bez ohledu na ostatní zápasy. Přerovu stačí i remíza. Husovice při remíze a nebo poražený z tohoto duelu musí čekat na výsledek z Českého Krumlova.

Vlastimil Bělíček se zařadil na čelo sezónního jihlavského žebříčku nejlepším výkonem kola a sedmým nejlepším výkonem soutěže. Nejlepším družstvem v kole byla Moravská Slavia druhým nejlepším výkonem celé sezóny. Loučovice ztratily doma už sedmý bod. Aby se Náchod stal nejlepším družstvem i jara, musí v posledním kole v Českém Krumlově s Loučovicemi aspoň remízovat, jinak by tento dílčí úspěch připadl Slavoji.

Moravská Slavia potřebovala ještě buď s mistrovským Náchodem, a nebo v posledním kole s Táborem bodovat. Podařilo se to už v tomto kole proti staronovému mistru, Náchodu, po velmi dobrém výkonu. Náchodu tentokrát chyběl nejlepší hráč soutěže Michal Jirouš. Hned v úvodu přehrál poměrně těsně Michal Kratochvíl Romana Straku a Pavel Palian výrazně náhradníka Roberta Peteru. Ve střední části sice Miroslav Milan prohrál až v poslední dorážce s Martinem Kovářem, ale Miloš Švarcberger po kvalitním výkonu zvedl rozdíl ve prospěch domácích už na 106 kuželek. Výhru potvrdil skvělým výkonem Josef Něnička.

Slavoj ve svém posledním utkání hostoval v Luhačovicích. Případná výhra by mu zajistila stříbrné medaile už před závěrečným kolem. Nepodařilo se. Výkony u obou družstev byly pro tuto kuželnu spíše podprůměrné (domácí průměr 3496, hosté 3417) o to ale bylo utkání celků, které bojují o stříbrnou sadu medailí, zajímavější. V úvodu překvapivě nestačil nejlepší hráč hostí Igor Búrik na velmi dobře hrajícího Petra Kudláčka. Martin Kozel se rozehrál až na poslední dráze a tak přesto, že prohrál už po třech drahách, pomohl snížit ztrátu ze 76 na 43 kuželky. Střed utkání patřil hostům a Slavoj tak vedl před závěrem, za stavu 2:2, o 52 kolků. Dobře začal v závěru utkání Stanislav Tichý, na dalších drahách už to tak dobré nebylo. Petru Pavlíkovi vyšla jenom třetí dráha a to bylo na domácí „dotahováky“ Pavla Kubálka a Theodora Marančáka málo.

I v dalším utkání bylo o co hrát. Hostující Opava má ve hře medaile a domácí Husovice záchranu. Husovice začaly velmi dobře. Jak Zdeněk Vymazal, tak Libor Škoula své soupeře poměrně výrazně přehráli a vedení 2:0 s náskokem 108 kuželek bylo velmi slibné. Po druhé části to vypadalo pro domácí poněkud hůře. Petr Nečas prohrál s dobře hrajícím Radimem Markem a na poslední dráze nechal bod Jiří Radil Jiřímu Hendrychovi. Vedení domácích se za stavu 2:2 scvrklo na 53 kuželek. Závěr, to byl boj. Po třech drahách už vyhrál Michal Markus a o 5 kuželek vedl i Pavel Skopalík, přestože na dráhy prohrával 2:1. Domácí v té chvíli vedli už jen o 12. Pavlu Skopalíkovi poslední dráha nevyšla a když zabojoval Petr Pospíšilík, bylo rozhodnuto. Husovice si tak zachovaly dobrou šanci na záchranu. V případě prohry by byl jejich osud už v rukou Náchoda, Loučovic a Přerova. Druhý nejlepší prvoligový výkon sezóny ve Vyškově předvedl Michal Markus.

Přerov přijel bojovat o posílení šancí na záchranu do Jihlavy. A bojoval dobře, i když v závěru neúspěšně. Úvod vyšel lépe domácím hráčům. Jiří Partl porazil Václava Mazura už po třech drahách, v závěru však výraznou část ze svého náskoku ztratil. Výborně hrající Robin Parkan přehrál jednoznačně Romana Goldemunda. Uprostřed utkání se zaskvěl Vlastimil Bělíček a spolu s Daliborem Matyášem nepustili domácím hráčům ani jednu dráhu. Přerov tak vedl za stavu 2:2 o 98 kuželek. Závěr už hostujícím hráčům tak nevyšel a domácí Jan Kotyza s Jiřím Němcem po dobrých výkonech výsledek otočili. Vlastimil Bělíček, Robin Parkan a Jan Kotyza předvedli tři nejlepší výkony sezóny na kuželně v Jihlavě.

Loučovice hrály o body potřebné k zachování prvoligové příslušnosti s Českou Třebovou. Předvedly jeden ze svých nejslabších domácích výkonů. Hosté také příliš neoslnili, i přesto si odvážejí bod. Za ten druhý může domácí družstvo děkovat Miroslavu Pešadíkovi. Česká Třebová vedla už 0:4. Miroslav Pešadík v závěru smazal náskok hostí a Josef Sysel poslední dorážkou získal potřebný bod alespoň k remíze.
Rokycany hrály o poslední jiskřičku naděje na záchranu s Táborem. Podařilo se jim sice, po celkem jednoznačném průběhu utkání, zvítězit, ale vzhledem k výsledkům ostatních utkání už jim to nebylo nic platné a s nejvyšší soutěží se po roce loučí.

První liga žen

Liga žen se v posledních dvou kolech už zúžila jenom na boj o umístění mezi čtvrtým a desátým místem. Zde je to velmi vyrovnané a v posledním kole ještě určitě dojde k výměnám pořadí. V Kutné Hoře padl rekord kuželny v podání nového mistra, Slavie. Nejlepší výkon sezóny v Zábřehu předvedla Hana Wiedermannová. Toto kolo bylo průměrem 3092 nejslabší v sezóně, poprvé pod 3100 poražených kuželek na družstvo. Nejlepší v kole bylo Blansko a Vladimíra Šťastná. Slavia už nemůže přijít ani o dílčí prvenství v jarní části soutěže.

V utkání, ve kterém už šlo jenom o čest, bezpečně vyhrál nový mistr, Slavia, v Kutné Hoře se sestupujícím Kolínem téměř o 200 kuželek. Znamená to nový rekord kutnohorské kuželny. Na druhou a čtvrtou příčku kutnohorského žebříčku se zařadila nejlepší hráčka kola Vladimíra Šťastná a Daniela Žďárková.

Pro nezasvěceného diváka bylo po dvě třetiny oddílového derby v Zábřehu tajemstvím, které družstvo je A, a které B. Až teprve v závěrečné části sestry Wiedermannovy ukázaly na tu správnou stranu. Výkony jenom průměrné, až na dva. Lepší než Hana Wiedermannová v sezóně v Zábřehu nikdo nebyl a přísnější měřítko snese i výkon Jitky Killarová.

Šumperk má v posledních kolech problémy se sestavou. Projevilo se to v minulém kole na Slavii neoprávněným startem, i když neúmyslným a v tomto kole nejslabším domácím výkonem. Blansko tak mělo cestu za body usnadněnu. Tím nechci snižovat výkony hostujících hráček. Až na jednu výjimku zahrály hostující ženy vyrovnaně a nejlepší z nich byla Lenka Kalová.

Konstruktiva na jaře podruhé vítězí. Její výhra s Jirkovem se ale nerodila snadno. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou a nakonec přece jenom body zůstaly v Praze.

V nedělní dohrávce s Přerovem se už Konstruktivě třetí jarní výhru připsat nepodařilo, přestože Přerov porazil méně kuželek, než v sobotu Jirkov. Utkání bylo stejně dramatické, jako to sobotní. Ani jedno družstvo v jeho průběhu nevedlo více než o 25 kuželek. V závěru zahrála dobře Lenka Bukovská, ale spoluhráčka ji v cestě za body nepodpořila.

Přerov bodoval i v sobotu v Kosmonosech proti Neratovicím. Posunul se až na čtvrtou příčku tabulky. Letošní soutěž už ukončil a tak bude muset počkat na poslední kolo, jestli na čtvrté příčce zůstane, nebo ne. Druhý nejlepší výkon sezóny na kuželně v Kosmonosech předvedla Zuzana Pěchová. Konstruktiva je definitivně desátá.

Jičín hostil Náchod, kterému se v posledních kolech dařilo. Tentokrát se to ale napsat nedá. Skóre narůstalo rychle ve prospěch domácího družstva a nakonec si hostující ženy odváží kanára. Kvalitní výkon předvedla Lenka Hrdinová.

Datum: 21. 4. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda