ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

KK Slavia Praha a SKK Náchod mistry ČR

Mezi muži prokázal Náchod mistrovskou formu i v utkání tohoto kola. V lize žen už je definitivně rozhodnuto o všem. Mistryněmi republiky se předčasně staly po roční přestávce ženy Slavie Praha.

První liga mužů

Náchod prokázal mistrovskou formu i v utkání tohoto kola. Boj o stříbrné medaile se začíná poněkud vyjasňovat. Nejblíže k nim má Slavoj. Ohrozit ho může jen Opava, ale ta hraje všechna zbývající utkání venku. Ve hře o bronzové medaile jsou všechna tři zbývající družstva. Nejhůře je na tom zdánlivě Jihlava, hraje ale všechna tři utkání doma a mimo jiné i s Opavou a Luhačovicemi. Opava, jak už jsem napsal, hraje třikrát venku a Luhačovice, kromě utkání v Jihlavě, hostí Slavoj. O sestupujících rozhodnuto není a kombinací je ještě mnoho. Nejlepší výkony družstev v sezóně padly na kuželně v Táboře a na Slavii. V kole byli nejlepší Michal Jirouš a Náchod. Kartu za nesportovní chování obdržel Jiří Partl.

Skvělý výkon předvedl Michal Jirouš tentokrát hned v úvodu utkání Náchoda s Husovicemi. Výtečně mu sekundoval Roman Straka. Společně tak postavili základ další zcela jasné výhře. V jejich stopách pokračoval i Martin Kovář a když přidal bod i Petr Holý, bylo rozhodnuto. Prohru hostujícího družstva zmírnil Libor Škoula.

Slavoj v cestě za některou z medailí hostil Loučovice, které venku nebývají zpravidla příliš nebezpečné a potvrdily to i tentokrát. Skvěle začal Igor Búrik (nejlepší sezónní výkon domácího hráče na kuželně Slavie) a společně a Antonem Stašákem, který porazil už po třech drahách nejlepšího hráče hostí Josefa Gondeka, postavil základ zcela hladké výhře. Ani výpadek Martina Kozla cestě k jasným bodům Slavoji nezabránil.

Důležité utkání pro obě družstva se hrálo v Přerově. Domácí potřebovali body k záchraně, Luhačovice k posílení nadějí na zisk medailí. Důležitost utkání podtrhla i jeho dramatičnost. V úvodu zvítězili oba domácí hráči, Vladimír Mánek i Roman Goldemund, v součtu ale jen o 11 kuželek. Druhé dvojice už tak vyrovnané nebyly, ale v součtu celé čtveřice přidali domácí do rozdílu devět kolků. O všem rozhodoval závěr. Úvod závěrečné části vyšel lépe hostům a v polovině této části hry už vedly Luhačovice o 33. Třetí dráha nevyšla Pavlu Kubálkovi a už zase vedli domácí. Ve skvělém závěru podržel Václav Mazur Dalibora Matyáše a domácí tak získávají veledůležité body rozdílem pouhých devíti kuželek.

Pokud chce Jihlava získat medaili, musí vyhrávat. To se jí v Táboře nepodařilo. Udělala pro to vše. Byla jen o 2 kuželky horší než doposud nejlepší zde hostující družstvo v sezóně, Slavoj. Domácí ale byli proti a předvedli sezónní táborské maximum. Do poloviny bylo utkání vyrovnané. Po šedesátém hodu druhé části vedli dokonce hosté o 10 kuželek. Potom přišly chvíle domácích a ti po dalších sto dvaceti hodech vedli už o 102. Závěr patřil hostům, na smazání celé ztráty to ale nestačilo.

V úvodu utkání přehrála Česká Třebová Moravskou Slavii o 72 kolků díky nevydařenému startu Petra Míky. V první polovině druhé třetiny hosté ztrátu smazali. Velmi důležitý pro konečný výsledek byl skvělý výkon Pavla Jirouška ve druhé šedesátce (323). Získaný náskok už domácí udržovali a výbornou poslední drahou ho Miloslav Hýbl ještě zvýšil.

Ani v nedělní dohrávce 21.kola nedokázala Jihlava bodovat. Upřímně řečeno, ani se to příliš nečekalo. Kurzy sazkových kanceláří by určitě zněly ve prospěch domácího Slavoje. Utkání bylo velmi vyrovnané. Ještě 60 hodů před koncem byl rozdíl pouhé 4 kuželky ve prospěch Slavoje. Až teprve v závěru utkání získalo domácí družstvo převahu. Výbornou formu i v nedělním utkání prokázal Igor Búrik. Obě družstva předvedla dva nejlepší výkony na kuželně Slávie.

První liga žen

V lize žen už je definitivně rozhodnuto o všem. Mistryněmi republiky se předčasně staly po roční přestávce ženy Slavie Praha. Stříbrné medaile patří úřadujícímu mistru, Zábřehu, a bronzové stejně jako loni Blansku. Sestupují Neratovice a Kolín. Medailistům už dopředu blahopřeji a družstvům, která soutěž opouští přeji, aby se do nejvyšší soutěže brzy vrátila. Poslední dvě kola už budou rozhodovat jen o umístění na 4.–10. místě. V sobotním utkání dosáhla Slavia a Dana Žďárková sezónních maxim na kuželně Slavie, současně byly i nejlepšími v kole. Toto kolo bylo průměrem 3168 druhé nejúspěšnější ze všech odehraných.

Šumperk, z pohledu ostatních hostujících družstev na kuželně Slavie, i se dvěma náhradnicemi nehrál špatně, na nejlepší domácí výkon sezóny Slavie neměl. Rozdíl v kuželkách narůstal závratným tempem a nakonec si hostující ženy odváží kanára. O plných 17 kuželek překonala své sezónní slavistické maximum Daniela Žďárková. Nejlepší v družstvu hostí byla při svém prvním letošním prvoligovém startu Hana Likavcová.

V utkání Jirkova se Zábřehem A se nedařilo úvodní domácí dvojici. Se sestrami Wiedermannovými tato dvojice prohrála 150 kuželek. Přestože v dalším průběhu utkání už byly domácí ženy lepší, na smazání ztráty to ani zdaleka nestačilo. Nejlepší ve svých družstvech byly Jitka Jindrová a těsně před sestrami Wiedermannovými Jitka Killarová.

Blansko už nemůže být na jiném stupínku tabulky, než bronzovém. Přesto sehrálo v tomto utkání velké drama s družstvem Jičína. Svým způsobem k tomu dopomohl i nejslabší domácí výkon blanenských žen. V první polovině se Jičín ujal vedení 1:2 a o 50 kuželek. Před závěrečnou drahou zápasu se rozdíl ve prospěch hostujícího družstva zvýšil na 60 kolků. Až teprve zlepšené poslední dráhy Lenky Kalové a Kamily Šmerdové, při vyrovnaných výkonech nejlepší hráčky utkání Zdeňky Ševčíkové, znamenaly obrat ve výsledku, i když o jedinou kuželku. V hostujícím družstvu byla nejlepší Lenka Hrdinová.

Štika letošní sezóny, B družstvo Zábřeha, zaznamenala další zřetelné vítězství a patří mu už příčka těsně za medailovými posty. Soupeř tentokrát domácí ženy příliš nepotrápil. Neratovice byly v Zábřehu nejhorší v celé sezóně a dokonce i 85 kuželek za svým zdejším výkonem proti zábřežskému áčku. Dobrou úroveň měla jen úvodní část utkání, potom už šly výkony dolů. Nejlepší v zápasu byla Miloslava Hlavová.

Přerov, po kvalitním výkonu, zbavil kolínské ženy i té maličké teoretické šance na záchranu. Nejlepším výkonem v utkání se zaskvěla Michaela Sedláčková, zvláště její poslední dráha byla excelentní (do té doby ji hostující Michaela Moravcová dost trápila). Protože utkání postrádalo dramatičnost, bylo to jediné, co mohlo diváky zvednou ze sedadel.

Boj o pozice ve spodní polovině tabulky se odehrál v Náchodě. Hostující Konstruktiva domácí ženy hodně trápila. Rozdíl v kuželkách se pohyboval neustále blízko nuly. Až teprve velmi dobré třetí dráhy poslední domácí dvojice, Evy Majerové a Milady Vostřezové, rozhodly. Čtvrtý nejlepší výkon sezóny v Náchodě předvedla Michaela Divišová.

Slavia potřetí v řadě uštědřila soupeřkám kanára. V nedělní dohrávce 21.kola to odnesly Neratovice. Utkání mělo zcela jednoznačný průběh a jen těžko se v něm hledá nějaká zajímavost. Stejně jako v sobotu byla nejlepší Daniela Žďárková, i když na výkon poněkud nižší.

Datum: 13. 4. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda