ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Překvapení v Neratovicích

K výraznému překvapení kola došlo ve čtvrteční předehrávce I. KLZ v Neratovicích. Domácí družstvo získalo teprve druhé vítězství v soutěži a to s Konstruktivou, která měla ambice na zisk jedné z medailí.

První liga mužů

Pouze Náchod dokázal v tomto kole, po nejlepším ligovém výkonu historie na přerovské kuželně (hodnotu rekordu kuželny neznám), vyhrát venku a opět se přiblížil obhajobě titulu. Za mírné překvapení kola lze označit snad jenom prohru Opavy v Táboře. V tomto utkání poprvé v soutěži prohrál se soupeřem Martin Vaněk a tak s čistým štítem zůstal jen Michal Jirouš. Nejlepší v kole byl Náchod a Roman Goldemund. Druhý nejnižší výkon soutěže, za který byly body, byl k vidění v Českém Krumlově.

Kvalitní výkon a vysokou výhru Romana Goldemunda nad Romanem Strakou v úvodu utkání Přerova s Náchodem eliminoval Ondřej Sobčák proti Vladimíru Mánkovi. Ve druhé části šli hosté do mírného vedení a po třetích drahách poslední části již bylo o jejich vítězství prakticky rozhodnuto. Michal Jirouš zde získal bod pro družstvo a náskok 84 kuželek při kvalitách náchodského dua se dá těžko ztratit.

Velká většina luhačovických utkání se hraje podle stejného scénáře. Dvoutřetinová přetahovaná a potom drtivý nástup dvojice Theodor Marančák – Pavel Kubálek. Na luhačovické poměry se ale jednalo o podprůměrné utkání. Druhý nejslabší výkon domácího družstva a nejslabší výkon Moravské Slavie spolu s výkony v minulém domácím utkání Luhačovic napovídají, že v tom může být i změněná padavost kuželek.

Ani Jihlava se v prvním jarním domácím utkání příliš nepředvedla. Nejslabšího domácího výkonu jihlavského družstva nedokázaly Husovice využít. Na jejich obhajobu je třeba uvést, že vyššího výkonu, než je tento nejslabší jihlavského týmu, zde dosáhl jen Náchod. Do poloviny utkání to vypadalo pro hosty nadějně (vedli o 33 kolků) a ještě v polovině poslední části zápasu bylo stále o co hrát. Potom se velmi nevydařila dráha Petru Nečasovi a bylo rozhodnuto. Kvalitní výkon předvedl Jan Kotyza.

Opava hraje o některou z medailí a tak se očekávalo, že z Tábora, který na tom nebyl doposud příliš slavně, doveze body. Jenomže domácí hráči byli proti. Táborské družstvo opět překonalo sezónní táborské maximum z minulého utkání a tak Opavě nepomohlo ani to, že zde byla po České Třebové druhá nejlepší. Domácí družstvo po celé utkání vedlo. V jeho průběhu to bylo i o 72 kuželek. Před poslední třicítkou už ale jenom o 8. Poslední dráha ale nevyšla Pavlu Skopalíkovi a hodně slevil i nejlepší hráč utkání Michal Markus. Domácí se tak mohli radovat z bodů, které je vyčlenily z pásma sestupu.

Souboj loňských medailistů, Slavoje a České Třebové, na kuželně v Edenu nepostrádal dramatičnost ani kvalitu. Slavoj předvedl svůj druhý nejlepší domácí výkon a hosté zde byli ze všech soupeřů nejlepší. Domácí se ujali vedení 2:0, ale o pouhých 9 kuželek. Po druhé části, za stavu 3:1 pro Slavoj už vedli hosté o 4 kuželky. Po třech drahách poslední části zajistil Petr Pavlík domácímu družstvu bod a na poslední dráze i ten druhý.

Na nejméně padavé prvoligové kuželně se utkala družstva, která ještě nemají zajištěnu účast v příští nejvyšší prvoligové sezóně. Loučovice jsou na tom přece jenom o poznání lépe a tak se očekávala jejich jasná výhra. Rokycany ale po celé utkání vzdorovaly a tak domácí museli o body až do konce utkání bojovat.

První liga žen

K výraznému překvapení kola došlo ve čtvrteční předehrávce v Neratovicích. Domácí družstvo získalo teprve druhé vítězství v soutěži a to s Konstruktivou, která měla ambice na zisk jedné z medailí. Toto kolo bylo průměrem 3166 na družstvo druhé nejlepší v soutěži. Nejlepší v kole byl Přerov a Zuzana Pěchová. Bez prohry v jarní části soutěže je Zábřeh A a také Slavia, ale ta má dohrávat odložené utkání v Jičíně. Bez jarních bodů je Kolín a Náchod.

Blanenské ženy se na Slavii snažily. Předvedly nejlepší výkon z hostujících družstev, na sezónní maximum slavistické kuželny v podání domácího družstva to ale bylo málo a průběh utkání byl zcela jednoznačný. Hned v úvodu předvedla nejlepší výkon na kuželně Slavie v tomto ročníku soutěže Daniela Žďárková. I další dva výkony ve slavistickém žebříčku patří této hráčce. Hned za ně se zařadila Lenka Kalová a Blanka Mizerová.

Dobrou úroveň mělo derby utkání v Šumperku, ve kterém domácí ženy hostily úřadujícího mistra, zábřežské áčko. Po dvě třetiny bylo utkání vyrovnané. Definitivně o výhře Zábřeha rozhodla Dana Wiedermannová starší třetím nejlepším výkonem sezóny na šumperské kuželně. Družstvo Zábřeha zde bylo druhé nejlepší po pražské Slavii.

O výrazné překvapení se postaraly ženy Neratovic, když získaly teprve podruhé dva prvoligové body, po svém výrazně nejlepším domácím výkonu, v utkání s Konstruktivou. Konstruktiva v podstatě v celém utkání vedla. Ještě před poslední šedesátkou o 39 kuželek. Závěr ale patřil domácím ženám a to především Evě Dvorské.

Přerov hostil Náchod a získal body i přesto, že Náchod patřil v Přerově k těm lepším hostujícím družstvům. Domácí ženy se ujaly vedení 2:0. Náchod srovnal na 2:2. 47 kuželek náskoku dávalo do závěrečných bojů více klidu domácím hráčkám Zuzaně Pěchové a Michaele Sedláčkové. Dobře jim sekundovala nejlepší náchodská hráčka Dana Adamů.

Kolín nezopakoval kvalitní výkon z minulého kola. Naopak, stal se prvním družstvem, které v Kutné hoře nedosáhlo na hranici 3000 bodů. Tak hostujícímu družstvu Jičína, ve kterém vynikla především Lenka Hrdinová, nečinilo velké potíže dovézt si podruhé v sezóně body z kuželny soupeře.

Zábřeh B se rozehrál k solidním výkonům. Na jeho nejlepší domácí výkon nestačil Jirkov. Po vyrovnané úvodní části šly domácí ženy do vedení a svůj náskok v závěrečné části utkání ještě navýšily. Nic na tom nezměnily ani nejlepší výkony utkání Jitky Jindrové a Pavlíny Polcarové.

Datum: 18. 2. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda