ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Čtvrté kolo ligových soutěží

Výkony v nejvyšší soutěži mužů mají klesající tendenci. Poprvé jsme se dostali pod hranici 40 000 poražených kuželek. Toto kritérium je velmi ovlivněno tím, jestli hrají Loučovice doma. V tomto týdnu se naše nejlepší ženská družstva zúčastnila mezinárodních pohárů. Výtečně si vedly ženy KK Slavia Praha v Evropském poháru a KK Zábřeh ve Světovém poháru.

První liga mužů

Výkony v nejvyšší soutěži mají klesající tendenci. Poprvé jsme se dostali pod hranici 40 000 poražených kuželek. Toto kritérium je velmi ovlivněno tím, jestli hrají Loučovice doma. Průměr na jejich domácí kuželně v Českém Krumlově je téměř o 300 kuželek nižší, než na druhé nejméně „padavé“ kuželně v Opavě. Na čele je stále bez ztráty bodu Jihlava, která bez problémů zvládla utkání i po návratu z Poháru NBC. To samé už nelze stoprocentně napsat o Slavoji (Evropský pohár), který podlehl doma dalšímu účastníku Náchodu (Světový pohár). Ani ve čtvrtém kole nezískali první ligové body hráči Husovic.

V první polovině utkání byla Moravská Slavia domácí Jihlavě vyrovnaným soupeřem. Zasloužil se o to Petr Mika doposud nejlepším výkonem letos hostujících hráčů a také slabším výkonem Martin Švorba. Druhá polovina patřila už zcela jasně domácím. Těsně nejlepším byl Stanislav Partl.

Dramatické utkání, které vyústilo v udělení dvou karet za nesportovní chování, se hrálo v Luhačovicích. Česká Třebová získala v úvodu, zásluhou nejlepšího výkonu kola Pavla Vymazala, náskok více než 100 kuželek. Částečně z něj umazala prostřední domácí dvojice. Posledních 30 hodů utkání se začínalo od nuly. Výborně to zvládl, stejně jako celý svůj start (myslím tím po sportovní stránce), za podpory Pavla Kubálka, nejlepší hráč soutěže Theodor Marančák.

S náročným týdnem, ve kterém se obě soupeřící družstva zúčastnila Světového resp. Evropského poháru, se v jeho závěru lépe vypořádal hostující Náchod. Slavoj šel s výkonem oproti minulému domácímu utkání o 176 kuželek dolů a to na mistra nestačilo. Utkání bylo po dvě třetiny vyrovnané, v závěru rozhodl letošním maximem na kuželně Slavie Michal Jirouš.

Opava se po slabším začátku rozjíždí. Přesvědčili se o tom v Přerově. Hned v úvodu se střetli nejlepší hráči svých družstev, Roman Goldemund a Martin Vaněk. Nejlepší hráč utkání Roman Goldemund nezískal bod, když soupeře přehrál až poslední dráhou. Před ní už ale prohrával 0:3. Hosté se v polovině poslední části dostali k náskoku až 82 kuželek. Přerov stahoval, ale rozdíl byl už příliš velký.

I v tomto kole jsme se dočkali jednoho rekordu. Ten ale asi v rekordních tabulkách uváděn nebude. Poprvé v historii sto dvaceti hodové 1. ligy zvítězilo družstvo, které nedosáhlo 3000 bodů. Na kuželně v Českém Krumlově to k tomu ale už dlouho směřovalo. Pouze tři hráči překonali hranici 500 bodů. Všechny duely, s výjimkou toho, ve kterém hrál nováček družstva Tábora Marcel Pouznar, byly velmi vyrovnané. Všechny však skončily ve prospěch domácích Loučovic a tak se dá říct, že porážka byla pro Tábor až příliš krutá.

V Rokycanech se střetli nováčci. V prvních dvou třetinách získal bod z hostujícího družstva pouze Tomáš Baranyi výhrou o dvě kuželky. Michal Šilhavý přehrál Jana Machálka až poslední dorážkou. V závěru Pavel Honsa otočil pro něj nepříznivě se vyvíjející duel s oporou hostujícího družstva, Zdeňkem Vymazalem, a bylo rozhodnuto.

První liga žen

V tomto týdnu se naše nejlepší družstva zúčastnila mezinárodních pohárů. Výtečně si vedly ženy KK Slavia Praha v Evropském poháru a KK Zábřeh ve Světovém poháru. Gratuluji jim oběma k finálovým účastem. Jejich odložených utkání využil Jičín a Blansko ke smazání bodové ztráty. Ani ve čtvrtém kole nebyla úspěšná družstva Kolína a Neratovic.

Jičín hostoval v Kosmonosech na domácích drahách Neratovic. Domácí družstvo se nedostalo přes hranici 3000 kuželek a tak jičínské ženy neměly s výhrou žádné problémy. Pouhou kuželku za nejlepším zdejším výkonem zaostala Dana Viková a dvě kuželky Lenka Hrdinová.

Blansko to mělo v Kutné Hoře s domácím Kolínem podstatně složitější. I zde se nakonec hostující družstvo radovalo z vítězství. Nepříliš vydařený start Lenky Kalové ji stál prvenství v tabulce jednotlivkyň.

Třetí a poslední utkání tohoto kola se hrálo v Přerově. Zde si domácí hráčky až překvapivě snadno poradily s Jirkovem, i když se po dvou třetinách, v úvodu vybudovaný náskok, rozplynul. V závěrečné části se nedařilo hostující Ivě Černé. Naopak o druhou šestistovku v soutěži se postarala domácí Zuzana Pěchová a ta ji vynesla až na čelo pořadí jednotlivkyň.

Datum: 8. 10. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda