ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Mistrovský Náchod nestačil v Táboře

Už ve druhém kole I. KLM jsme se dočkali výrazného překvapení, když mistr, Náchod, nestačil na výrazně oslabený Tábor. Na čele bez ztráty bodu je Jihlava. Mezi ženami vyznělo druhé kolo zcela jednoznačně pro hosty. Jediná Slavia dokázala doma zvítězit, zato však výrazně.

První liga mužů

Už ve druhém kole I. KLM jsme se dočkali výrazného překvapení, když mistr, Náchod, nestačil na výrazně oslabený Tábor. Na čele bez ztráty bodu je Jihlava. Ta měla v obou utkáních výhodu domácího prostředí. Bez bodové ztráty jsou i Luhačovice a Slavoj, kteří dokázali v 1. kole vyhrát venku. V tomto kole byla stoprocentně úspěšná domácí družstva. Tabulku uzavírají bez bodového zisku oba nováčci. Bod ještě nezískala Opava, která zatím hrála jen na kuželnách soupeřů.

Po podstatně zlepšeném výkonu bezpečně přehrála Jihlava Rokycany. Teprve další kola a silnější soupeři ukáží, jak si teoreticky velmi silné družstvo povede v praxi. Nejlepší byl opět Zdeněk Dvořák. Tentokrát se mu už další domácí hráči dokázali přiblížit.

Luhačovicím přiřkl los v úvodních kolech oba novice této sezóny. V Rokycanech rozhodl v závěru Theodor Marančák a tentokrát doma s Husovicemi to bylo dost podobné. Velmi výrazně ale pomohl Theodorovi Pavel Kubálek zatím nejlepším výkonem soutěže. Po dvou třetinách utkání ještě vedli hosté o 2 kuželky.

Po první části Moravská Slavia na Slavii se Slavojem vedla. Ve střední části zahrála dobře domácím dvojice „nováčků“ a vývoj utkání otočila ve prospěch domácího družstva. Myslím tím ligových nováčků, kdy zvláště u Jaroslava Procházky toto označení výrazně nesedí.

Náchod zavítal do Tábora a teoreticky to mělo být pro body. Po čtyřech hráčích ale prohrával 4:0 a téměř o 100 kuželek. V závěru rychle ztrátu snižovali dobře hrající Petr Holý a zvláště Michal Jirouš. David Kášek ale dobrým výkonem dokázal pro domácí udržet i druhý bod, když ten první za remízu měli jistý už před poslední čtveřicí. Kvalitně zahrál i Zdeněk Samec.

Přerov nastoupil proti České Třebové v pozměněné sestavě a vybojoval ve velmi vyrovnaném utkání, ve kterém se družstva střídala ve vedení jako na houpačce, body.

V Loučovicích se střetla dvě družstva, která v prvním kole na body nedosáhla. O tom, že v Českém Krumlově hostující družstva vyhrávají jen velmi sporadicky se znovu přesvědčila Opava. V úvodu zahrál velmi dobře Martin Vaněk. Jen dva hostující hráči zde byly v loňské sezóně lepší a svůj vlastní loňský výkon zlepšil o 3 kuželky. Při výpadku Jana Smoleny vedli hosté 0:2 a o 85 kolků. Potom získávali převahu domácí hráči a jejich výhru završil Miroslav Pešadík výkonem 5 kuželek za svým vlastním rekordem kuželny.

První liga žen

Druhé kolo vyznělo zcela jednoznačně pro hosty. Jediná Slavia dokázala doma zvítězit, zato však výrazně. Na čele tabulky se usadilo trio loňských medailistů doplněné překvapivě Náchodem. Bez bodů zůstávají oba nováčci, Kolín a překvapivě také Přerov.

Slavia bude letos hodně silná a tak Jičín, navíc stále oslabený o sestry Tomáškovy, neměl šanci. Domácí družstvo zahrálo velmi vyrovnaně a tak je těžké někoho vyzvednout. Nejblíže k bodu z hostujícího družstva měla Lenka Hrdinová. Přišla o něj až nevydařenou závěrečnou dorážkou. Škoda, mohla mít skalp jedné z nejvýraznějších postav našich ženských kuželek.

Blansko hostovalo v Přerově. Domácí družstvo dosáhlo druhého nejvyššího výkonu kola a přesto to na body proti dobře hrajícímu soupeři. Hned v úvodu se blýskla první šestistovkou sezóny Michaela Sedláčková a její skvělý výkon držel domácí družstvo ve vedení až do druhé dorážky závěrečné čtveřice. Zde prokázala pevné nervy Lenka Kalová a dovedla své družstvo k zisku bodů a sebe na čelo pořadí jednotlivkyň.

Zábřeh A po „povinné“ výhře doma s Kolínem bodoval i na kuželně nováčka Neratovic v Kosmonosech. Zvítězil sice těsně na body, ale vysokým rozdílem v kuželkách díky daleko větší vyrovnanosti družstva. Zatím znám jen málo výkonů z tamní přestavěné kuželny a tak jen těžko mohu odhadnout jejich kvalitu.

Výhra Náchoda o jedinou kuželku v prvním kole se mohla zdát náhodnou. O výsledku ze Zábřeha už to tvrdit nelze. V celé loňské sezóně zde jen jediné hostující družstvo (Konstruktiva) dosáhlo vyššího výkonu. Hostující družstvo bylo jednoznačně lepší v průběhu celého utkání. Paradoxem je, že nejlepší hráčka zápasu prohrála se soupeřkou.

Šumperk nedokázal zúročit venkovní výhru v prvním kole v domácím utkání s Jirkovem. Jirkov posílený o nejlepší hráčku utkání Olgu Bučkovou (Ollingerovou) bude asi i přes prohru v prvním kole v Náchodě tvrdým oříškem pro každé družstvo. Domácí družstvo nedokázalo využít vedení 4:0 a o 48 kuželek a propadlo ve střední části.

Petra Najmanová získala Konstruktivě výrazné vedení v Kutné Hoře s domácími ženami Kolína. Vedení ještě zvýraznily hostující hráčky uprostřed utkání. V závěrečné části domácí družstvo stahovalo ztrátu, ale vydrželo jim to jen prvních 60 hodů.

Datum: 23. 9. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda