ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

20. kolo ligových soutěží

Dvacáté kolo definitivně rozhodlo o obou sestupujících z ligy žen. Minimálně na rok opouští nejvyšší soutěž družstva Ratíškovic a Rýmařova. Ze čtyř družstev, která bojují o dva tituly, dokázaly v tomto kole zvítězit jen ženy Zábřeha (Slavia vyhrála v nedělní dohrávce 17.kola). O mistrovských titulech v obou soutěžích musí rozhodnout závěrečná kola. Naději na záchranu si i nadále uchovávají olomoučtí muži.

Náchod hostoval v Táboře. Po první části to pro něj vypadalo dobře. Jenomže nejlepší hráč utkání Radek Holakovský byl prvním a také posledním náchodským hráčem, kterému se podařilo bodovat. Od poloviny utkání už vedlo domácí družstvo. Náchod byl, i přes prohru, v Táboře druhým nejlepším hostujícím družstvem. Jediný soupeř Náchoda v boji o titul, Slavoj, hrál v Luhačovicích. Domácí družstvo si vzpomenulo na výkony z úvodu sezóny a třetím nejlepším luhačovickým výkonem nedalo soupeři šanci. Theodor Marančák vyrovnal své domácí maximum (třetí nejlepší výkon v Luhačovicích a osmý v celé soutěži). Desítku luhačovických výkonů uzavírá Jiří Kudláček. Slavoj byl v Luhačovicích druhým nejlepším z hostujících družstev (za Náchodem). Moravská Slavia hostila jednoho z dvojice svých největších soupeřů v boji o bronzové medaile, Českou Třebovou. Nejslabší domácí výkon Moravské Slavie je lepší než nejlepší výkon hostů a platí to i po tomto utkání. Hosté zde byli ze soupeřů druzí nejlepší (za Náchodem), domácí družstvo ale předvedlo druhý nejlepší výkon celé soutěže. Pavel Palian předvedl třetí nejlepší výkon na Moravské Slavii (všechny první tři patří jemu) a pátý nejlepší výkon v soutěži. Opava zahrála kvalitní výkon a Zábřeh dokázal vzdorovat jen v první části zásluhou nejlepšího hráče utkání Martina Sitty (osmý nejlepší v Opavě). Opavské Top Twenty uzavírají Pavel Skopalík a Jiří Hendrych. V Přerově se utkala dvě družstva, která ještě nemají účast v příštím ročníku definitivně zajištěnu. Výkony byly ovlivněny nervozitou. Domácímu Přerovu nakonec stačil nejslabší domácí výkon sezóny, když Dačice ještě před poslední šedesátkou o 3 kuželky vedly. Družstvo, které má zatím „největší šanci“ na druhé sestupové místo, Olomouc, hostovalo na kuželně sestupujícího Vyškova. Olomoučtí zopakovali skvělý výkon z minulého kola. Byli na vyškovské kuželně druzí nejlepší ze všech družstev a stále drží šanci na záchranu. Druhý nejlepší vyškovský výkon Petra Pevného vyrovnal Petr Pospíšilík, sedmé a osmé místo patří Josefu Čapkovi a Jiřímu Mikolášovi a dvanáctku uzavírá Radek Havran.

Dvacáté kolo v lize mužů bylo daleko nejlepší ze všech dosud odehraných (41260 poražených kuželek, tj. průměr 3438 na družstvo a 573 na jednotlivce).

Také ženy hrály v tomto kole dobře. Průměr na družstvo zaostal jen 0,8 kuželky za hranicí 3100 a to je šesté pořadí ve dvaceti odehraných kolech. Padly i tři rekordy kuželen. Na Konstruktivě se o něj postaralo družstvo Šumperka (3186), v Chomutově Kroměříž (2972) a na stejné kuželně také kroměřížská Bohdana Jankových (547). Kuriozitou kola je výkon Lenky Kalové. Nejlepší výkon kola nestačil na výhru nad soupeřkou.

Až nečekaně hladce zvítězil v nejočekávanějším utkání kola domácí Zábřeh nad Slavií. Slavia zde byla druhá nejlepší po Šumperku, zatím co Zábřeh odvedl jen průměrný domácí výkon. I to však bohatě stačilo. Co výsledek tohoto utkání znamená? Pokud obě družstva už ve zbývajících utkáních neztratí bod, bude o mistru rozhodovat skóre. Desátý nejlepší výkon na zábřežské kuželně předvedla Šárka Marková. Také v nedělní dohrávce v Šumperku předvedla Slavia druhý nejlepší výkon z hostujících družstev (za Zábřehem). Protože domácí družstvo nenavázalo na sobotní rekordní výkon na Konstruktivě, odváží si body hosté. Růžena Smrčková předvedla třetí nejlepší šumperský výkon sezóny. Přerov si výhrou 8:0 nad Jičínem zajistil minimálně bronzové medaile bez ohledu na zbývající zápasy. Minimálně, protože má ještě mizivou šanci, téměř se blížící nule, získat medaile stříbrné. Jičín byl v Přerově ze všech družstev nejhorší. Desáté místo přerovského žebříčku patří Miroslavě Janulíkové. Kroměříž překvapila v Chomutově rekordním výkonem domácí Jirkov. Kromě rekordu družstev si odvezla Kroměříž i rekord jednotlivkyň zásluhou Bohdany Jankových. Sedmé místo v Chomutovském žebříčku patří Haně Dvouleté a desáté místo Jitce Jindrové. Stejně jako Kroměříž Jirkov překvapil i Šumperk Konstruktivu. Druhý nejlepší výkon na Konstruktivě vyrovnala Andrea Tatoušková. Páté místo patří Lence Bukovské a sedmé Petře Najmanové. Blansko lepším úvodem přehrálo Náchod. Hostující družstvo i přes prohru si třemi dílčími body definitivně zajistilo prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. V Ratíškovicích se představila dvě poslední družstva. Po nejslabším sezónním ratíškovickém výkonu přenechalo domácí družstvo body hostujícímu Rýmařovu. Ani body však už nestačí Rýmařovu k zachování alespoň teoretické šance na záchranu. Desáté místo ratíškovického žebříčku patří Věře Tomanové.

Datum: 27. 3. 2006 | Sekce: Výsledkový servis | Autor: Jindřich Svoboda