ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Konference WNBA – Petr Vaňura zvolen viceprezidentem

V sobotu 22. května 2021 proběhla konference WNBA. Z důvodu současné epidemiologické situace se konala online formou. Celkem se jí zúčastnili zástupci 22 národních svazů. Nezúčastnili se zástupci Itálie, Severní Makedonie, Černé Hory, Polska a Rumunska.

Z důvodu použité formy byly vynechány zprávy členů prezídia. Ze standardních bodů byl projednán protokol z minulé konference, zpráva o hospodaření a zpráva kontrolní komise. Tyto materiály konference po projednání schválila. Také byla schválena výše členských příspěvků na roky 2021 až 2023.

Na jednání konference se z hotelu v Dubai připojil Andrew Oram, zástupce IBF (International Bowling Federation). Ve svém obsáhlém příspěvku konstatoval, že se za poslední rok hodně naučil – kuželky jsou skutečný sport a bowling se musí ještě hodně učit. V posledních letech byla řada pokusů dostat se na olympiádu. I když se proto vždy hodně udělalo, zatím z toho nic nebylo. Nyní se spustí platforma, která bude propagovat bowling i kuželky. Důležité jsou peníze, proto již 6 měsíců probíhá intenzivní jednání s leteckou společností Arabian Emirates. Jednání by měla být dokončena do 3 až 4 měsíců. Snahou IBF je rekonstruovat svoji strukturu tak, aby kuželky a bowling spolu více spolupracovaly (v současnosti má IBF 110 členů a v rámci WNBA je 30 svazů). Některé věci by byly společné (např. antidoping). Pokud se IBF dostane na olympiádu, budou na tom spolu s bowlingem profitovat také kuželky.

Důležitým bodem jednání konference byla volba členů prezídia na další čtyři roky. Zvoleni byli: prezident Thomas Berk (GER), viceprezidenti Petr Vaňura (CZE) a Bernd Bock (GER).

V rámci různého se hovořilo o Světových hrách, které bude v roce 2022 hostit Birmingham (USA). Snahou je, aby se jich zúčastnily také kuželky. Zatím nebylo rozhodnuto o tom, kdo se jich zúčastní. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

Sídlo WNBA zůstává ve Vídni. Proto prezídium na svém prvním zasedání zvolí generálního sekretáře WNBA z Rakouska.

Datum: 22. 5. 2021 | Sekce: WNBA | Autor: Jiří Jančálek