ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Vyjádření prezidenta ČKA k aktuální situaci

Po nedělním rozhodnutí VV ČKA se rozpoutala lavina nejrůznějších reakcí. V tomto článku shrnul prezident ČKA Jiří Jančálek myšlenky své a také prakticky všech členů VV, pro které to byly velmi těžké časy a nelehké bezprecedentní rozhodování.

Vyjádření k aktuální situaci

Všichni víme, v jaké situaci se nacházíme. Nikdo z nás si ji nepřál, nečekal a ani ji nezpůsobil. Je tady a my se s ní musíme vypořádat. Její zvládnutí musí vycházet z nařízení a doporučení vlády a dalších státních orgánů. Přihlédnout musíme i k vyjádření odborníků, i když ani oni se s podobnou situací v takovémto rozsahu zatím nesetkali.

Naše soutěže jsme přerušili v okamžiku, kdy do dohrání ligových soutěží zbývala 4 kola. V krajích je situace obdobná; pokud se však jedná o skupiny se 14 účastníky, zbývá dohrát více kol. V okamžiku přerušení jsme předpokládali, že po pár týdnech se vše vrátí do svých kolejí a soutěže se znovu rozeběhnou. To se evidentně nestalo.

V současnosti platí plán vlády ČR pro uvolňování jednotlivých aktivit, který však závisí na epidemiologickém vývoji. Podle něho se na kuželny podíváme nejdříve v pondělí 8. června. Tímto datem však nemůžeme spustit naše soutěže. Nejprve je třeba vyhradit minimálně 14 dní na rozehrání. Reálné zahájení se nám posouvá na konec června.

Termín je jedna věc. Ochota hrát soutěže tou dobou je věc druhá. V tom množství kuželkářů lze oprávněně očekávat, že někteří budou z nařízení epidemiologů mimo hru, další se budou cítit ohroženi na zdraví. Máme právo mít jim to za zlé?

Jaká bude ochota hrát naše soutěže v polovině července? Ti, kteří o něco bojují, se zřejmě podvolí. Co ti ostatní, kteří už o nic nehrají? Nejsme profesionální sportovci, kuželky jsou naše zábava. Je tedy reálné v našich podmínkách nařídit (třeba i s podporou většiny dotčených) pokračování soutěží v době dovolených? Pokud by se to nařídilo, odehrají to všichni? A jak budeme postupovat vůči těm, kteří to odmítnou? Budeme je tvrdě trestat? Máme právo je za této mimořádné situace trestat? Jak bude vypadat a jakou úroveň bude mít závěr soutěží, když se ho někteří nezúčastní?

To je celá řada otazníků, které jsou z našeho oboru. Existují i další, které nemáme šanci ovlivnit. Současný vývoj koronavirové situace je příznivý. Je to trvalý trend? Nevrátí se nám to za čas zpátky? Někteří odborníci na tuto problematiku to považují za reálné.

Zatím se nám zdá, že na podzim už bude vše relativně v pohodě. Možná by bylo možné soutěže dohrát na podzim. Díky koronaviru covid-19 bylo na podzim přesunuto letošní mistrovství světa. Prezídium NBC sice rozhodlo o zrušení Ligy mistrů 2020/2021, aby poskytlo národním svazům další termíny, ale ty my už dávno využíváme pro naše soutěže – protože se nám volných termínů nedostává. A díky dvěma MS v jednom ročníku jich bude ještě méně.

Hledání řešení této situace není jednoduché. Jinak to vidí člověk v plné síle, který nemusí brát ohledy na sebe a své nejbližší. A jinak k tomu přistupuje člověk, který tuto svobodu rozhodování nemá. Jiná situace je v nejvíce zamořené Praze a jiná např. na jihu Čech. Mění se to kraj od kraje, obec od obce, člověk od člověka. Tak, jak se rozhoduji sám za sebe, se liší od rozhodnutí, která přijímám v zastoupení skupiny lidí – v našem případě se jedná o poměrně velkou a pestrou skupinu osob.

Výkonný výbor celou situaci velice pečlivě zvažoval a rozhodl se, že ligové soutěže ročníku 2019/2020 již nebudou pokračovat. Rozhodl tak s vědomím, že ho čeká mnohem náročnější rozhodnutí: jak naložit s nedokončenými soutěžemi?

Existuje celá řada možností. Stačí se podívat, jak k tomu přistoupili v jiných sportovních svazech u nás či v zahraničí. S výjimkou některých extrémních případů, se aplikují dvě řešení. V prvém případě se pořadí, které platilo v okamžiku přerušení, považuje za konečné. Druhou možností je soutěž ukončit a pro letošní rok zmrazit postupy a sestupy. Ani jedna z těchto možností není ideální.

V případě první možnosti je nutné se vypořádat s nestejným počtem odehraných zápasů ve skupině. Větší problém nastane, pokud o vítězi či sestupujícím není ještě rozhodnuto. Známe případy, kdy ani 4 body náskoku před předposledním kolem neznamenají jistotu vítězství. Citlivé jsou však především případy, kdy nyní o pořadí rozhoduje skóre.

Varianta zamezení postupům a sestupům dopadá tragicky na ta družstva, která již nyní mají jistotu postupu. Naopak jistí sestupující tuto variantu mohou vnímat jako dar z nebes. Otázkou je, zda z toho mohou mít opravdu radost – přeci jen by zde měl zahlodat červík pochybností jménem Fair Play.

Řídící orgán soutěže musí za všech okolností dbát, aby všem účastníkům měřil jedním metrem. Jeho rozhodnutí musí být obecné a stejně spravedlivé vůči všem. Zdá se to jednoduché, ale realizace nebývá jednoduchá a někdy ani být nemůže. Typickým příkladem je rozhodnutí VV ČKA v otázce koronavirové situace. Od počátku muselo být každému zřejmé, že neexistuje řešení, které bude mít na všechny stejný dopad. Ze dvou špatných řešení bylo vybráno to, které svojí nespravedlností postihne méně subjektů.

Každý člen VV ČKA si plně uvědomuje, že pro některé účastníky našich soutěží se jedná o velmi tvrdé řešení. Chápeme jejich zklamání a pocit zmaru. Věřte nám, kdybychom měli lepší řešení, určitě bychom ho zvolili.

Určité zklamání prožívá nyní i VV ČKA a jeho STK. Celý rok jsme pro Vás zajišťovali servis, připravovali se na nové mistry, těšili se, že budeme spolu sdílet radost z vítězství. A teď je všechno jinak. Zasáhla vyšší moc a naše práce i vynaložené peníze přišly vniveč. Peníze lze oželet, hlavně když neztratíme něco cennějšího.

Přejme si, aby tohle složité období bylo již za námi. Čím dříve se vrátíme do běžného života, tím lépe. Výkonný výbor ČKA již nyní připravuje nový soutěžní ročník. I když se odehraje ve stejném složení, chystáme novinku, která by měla přispět ke zkvalitnění našich soutěží. Doufejme a věřme, že nám to už nic nezhatí.

Koronavirus nám opět ukázal, jakou cenu má zdraví, přátelství, pocit sounáležitosti. Tak si je nenechejme vzít.

Hodu zdar, covidu-19 zmar

Jiří Jančálek
Prezident ČKA

Datum: 21. 4. 2020 | Sekce: VV ČKA | Autor: Jiří Jančálek