ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS dorostu – soutěž tandemů mix a sprinty – shrnutí

Krátké shrnutí čtvrtého hracího dne MS dorostu.

Čtvrtý den na MS dorostu, to je vždy jeden dlouhý maraton, který začíná za úsvitu a končí za soumraku. První hráči dnes k soutěži smíšených tandemů nastupovali už v osm ráno.

Tandemy mix

Česko reprezentovala dvojice Jan Mecerod, Štěpánka Vytisková. Los jim přiřkl do prvního kola slovenskou dvojici Matúš Červenec, Gabriela Hupčíková. První dráha vyzněla jasně ve prospěch naší dvojice. Slováci se výrazně trápili. Nevyšel ani úvod druhých plných. Postupně však převzali iniciativu, dostali se do mírného vedení, a to nepustili až do konce. Rozhodovala náhlá smrt. Tři čtyř hodů v ní byly sedmičky, ten poslední byla devítka, rozhodující. Hodili ji ale Slováci, kteří tak těsně postoupili do druhého kola. Zbytek soutěže se odehrál bez české účasti. Slováci v dalším kole narazili na Srby a přehráli je podobný způsobem jako českou dvojici. Německá dvojice překvapivě podlehla Francouzům, rakouská naopak Italům. Posledním semifinalistou byl pár z Chorvatska, který nedal šanci na medaili Rumunům. Semifinále poté ovládli favorité, tedy Slováci a Chorvati. Francouzům Enzo Kempfovi a Laetitii Hart a Italům Julianovi Huberovi a Sabrině Parigger patřila bronzové medaile. Finále bylo nejprve velmi nervózní. Přeci jen šlo o titul mistrů světa. Chorvati ale hráli o něco lépe. Druhá polovina naopak byla přehlídkou kvality. Hlavně Chorvat Mihael Grivicic hrál téměř dokonale. Nakonec spolu s Mateou Juricic dokráčel k druhému bodu a vytouženému titulu. Slováci slavili stříbro.

Smíšené tandemy
1. CRO Matea Juricic + Mihael Grivicic
2. SVK Gabriela Hupcikova + Matus Cervenec
3. FRA Laetitia Hert + Enzo Kempf
3. ITA Sabrina Parigger + Julian Huber
9.–16. CZE Štěpánka Vytisková + Jan Mecerod

Sprint dorostenky

Po chvilce pauzy zahájily svoji sprinterskou soutěž dorostenky. Česko reprezentovaly tři hráčky. První do hry šla Karolína Kovaříková proti Rumunce Melise Leonidě Ungureanu. Kovaříková začala výborně a první dráhu hladce vyhrála. Na druhé se dařilo více Rumunce. Rozhodovala náhlá smrt, ve které naše hráčka prohrála 21:18. Dál šla Rumunka. Druhá hrála Kristýna Bulfánová proti Polce Jagodě Dziamské. Bulfánová to také rozjela ve velkém a jasně vedla po plných. Dorážka ji ale vůbec nevyšla a dráhu nakonec prohrála. Druhé plné byly vyrovnané, Bulfánová však tentokráte měla lepší dorážku a srovnala. Ten si Češka pohlídala a postoupila. Poslední hrála Hana Stehlíková proti Rece Fekete z Rumunska. První dráha byla v podstatě vyrovnaná. O něco málo lepší však byla rumunská hráčka, a tak vedla 1:0. Stehlíková se nevyvedla druhá plná a ani dobrou dorážkou už manko nedotáhla a v soutěži skončila.

Do dalšího kola postoupila pouze Bulfánová, na kterou čekala Polka Nicoletta Dudziak. Ta měla lepší první plnou, a i přes některá zaváhání v dorážce si výhru uhájila. Druhou plnou o jednu kuželku vyhrála Češka. Souboj byl vyrovnaný až do samého závěru, Polka však porazila o kuželku víc a postoupila mezi nejlepších osm. Ve čtvrtfinále narazila Polka na Francouzku Rachel Simon, kterou rovněž porazila 2:0 na dráhy. Semifinále pak pro ni bylo ve znamení souboje s Rakušankou Majou Nikolic. Opět 2:0 a Polka již byla ve finále. V ní na ní čekala její krajanka Julia Brodziszewska, která v semifinále nedala šanci Slovince Julii Lisjak. Polky si to rozdali mezi sebou o zlato a byl to souboj napínavý. O mistryni světa nakonec musela rozhodnout náhlá smrt, kterou v poměru 22:14 ji ovládla Dudziak.

Sprint – dorostenky
1. POL Nicoletta Dudziak
2. POL Julia Brodziszewska
3. SLO Leila Lisjak
3. AUT Maja Nikolic
9.–16. CZE Kristýna Bulfánová
17.–32. CZE Karolína Kovaříková
17.–32. CZE Hana Stehlíková

Sprint dorostenci

Sprint absolvovali i dorostenci a taky ve trojici. První šel na dráhy Jaroslav Bulant. A začal opravdu famózně. Jeho soupeř, Němec Moritz Walz, mu vůbec nestačil. Přišla ovšem dorážka, Bulantovi se přestalo dařit, Němec jej začal stahovat a vývoj i málem otočil. Bulantovi však přálo i štěstí a náskok těsně uhájil. Podobně to bylo i na druhé dráze. Bulant měl lepší plnou. Němec v dorážce tlačil, ale v závěru mu došly hody, a tak Bulant opět těsně vyhrál a postoupil. V dalším náhozu hráli Ondřej Bína proti Marco Linzerovi z Rakouska a Ondřej Matula proti Martinovi Cserpnyákovi z Maďarska. Bína vyhrál první plné, Matula naopak výrazně prohrál. A v dorážce vývoj nezvrátil a prohrával 1:0. Bína naopak soustředěnou hrou náskok udržel a vedl 1:0. Druhá dráha byla opačná. Matulovi vyšly plné velmi dobře a mířil za vyrovnáním. I Bína hrál velice dobře, avšak i přesto těsně prohrával. Matula si dorážku pohlídal a mířil do rozstřelu. Bína neustále dotíral na Rakušana. Ten si však drobný náskok udržel, a i zde se konal rozstřel. Matula nezahrál zle, ale Maďar mu v něm nedal moc šancí. Bína naopak dal dvě hodovky, poslední smolný hod však nakonec postup přiřkl Rakušanovi.

Druhé kolo se tak týkalo pouze Bulanta. Ten hrál skvěle v prvních plných, kde si vybudoval solidní náskok. Jeho soupeř, Němec Tim Brachtel, však v dorážce výrazně zlepšil hru a i kvůli Bulantovým chybám nakonec dráhu vyhrál. Druhé plné naopak ovládl Němec, dorážku poté hráli oba de facto na stejno. Lepší závěr měl však Němec, a tak mohl slavit postup mezi nejlepších osm.

Ve čtvrtfinále se pak ani ne patnáctiletý Brachtel utkal s výborně hrajícím Zelislavem Jakabem ze Srbska. Nedal mu příliš nadějí na postup a sám mohl po výhře 2:0 slavit medaili. V semifinále poté mladý Němec nekompromisně smetl Rakušana Andrease Eisla rovněž 2:0. Ve finále mu soupeřem byl jeho krajan Lukas Funk, který v semifinále na náhlou smrt předčil dalšího Rakušana Lukase Temistokla. Finále poté rovněž vyvrcholilo náhlou smrtí, ve které byl lepší v poměru 23:16 Brachtel a stal se tak novým mistrem světa.

Sprint – dorostenci
1. GER Tim Brachtel
2. GER Lukas Funk
3. AUT Lukas Temistokle
3. AUT Andreas Eisl
9.–16. CZE Jaroslav Bulant
17.–32. CZE Ondřej Bína
17.–32. CZE Ondřej Matula

Poslední den šampionátu bude ve znamení finále dorostenek a dorostenců, spolu s kombinacemi. Česko bude mít ve hře 5 zástupců.

Datum: 18. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek