ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2012/13 – 15. kolo soutěže

Po patnáctém kole na čele tabulky jasno, velká tlačenice na konci. Výborný nához Michala Markuse v Luhačovicích. Nejlepší výkon letošního ročníku soutěže má hodnotu 650 poražených kuželek.

Neúplné patnácté kolo přineslo na konto hostujících celků pouze jedinou výhru, když Jiskra Kovářská překvapivě porazila Slavoj Praha. Ve zbývajících utkáních měly navrch domácí celky.

V pěti utkáních byly pokořeny čtyři šestistovky. Dařilo se hráčům Sokola Luhačovice v utkání proti Sokolu Husovice. Michal Markus porazil 650 kuželek a Pavel Kubálek výborných 642 kuželek. Rovněž výkony Radima Metelky v Třebíči a Standy Partla v Jihlavě ozdobily toto kolo. Oba porazili shodně 622 kuželek. Vedení v pořadí jednotlivců i po tomto kole drží Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha před Jaroslavem Hažvou z SKK Náchod a Zdeňkem Vymazalem ze Sokola Husovice. V pořadí jednotlivců dle získaných bodů pro družstvo opustil po tomto kole bronzovou příčku Jiří Mrlík ze Sokola Luhačovice. Na medailový post se posunul Radim Metelka z TJ Valašského Meziříčí. Po tomto kole je druhý. Vedení stále drží Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice. Třetí místi udržel Martin Kovář z SKK Náchod.

Čelo ligové tabulky nedoznalo po tomto kole i přes odložený zápas SKK Náchod – SKK Vrchlabí žádných změn. TJ Třebíč po domácí výhře nad TJ Valašským Meziříčím a Spartak Přerov, který rovněž doma zvítězil na Sokolem Kolín, udržely posty, které měly po minulém kole. Pozice SKK Náchod je i po tomto kole neotřesitelná. Vedení o šest bodů hovoří za vše. O co je jasnější situace na čele, o to více je nepřehledno na konci. Situace se po tomto kole ještě více zamotala. Mezi sedmým v pořadí Sokolem Luhačovice a předposledním TJ Valašským Meziříčím je rozdíl pouhé dva body. Poslední SKK Vrchlabí ztrácí na předposlední místo tři body.

Hráči Sokola Luhačovice hostili Sokol Husovice. V utkání zopakovali výborný výkon z minulého kola a nedali soupeři nejmenší šanci na případný úspěch. Velkou měrou k úspěchu domácího celku přispěli dva nejlepší hráči v utkání. Michal Markus s Pavlem Kubálkem. Oba dva vysoko překonali šestistovku, když porazili 650 resp. 642 kuželek.

Na kuželně v Třebíči se bojovalo tentokrát do posledních hodů. TJ Valašské Meziříčí drželo po celé utkání s domácím celkem krok a dlouho drželo šanci na získání bodu. Domácí zaskočil hned v úvodu výborným výkonem Radim Metelka, který zahrál nejlépe v utkání. Porazil výborných 622 kuželek a Jirkovi Mikolášovi nedal žádnou šanci na případný úspěch. Střed utkání byl hodně dramatický. Robert Pevný uhrál pomocný bod nad Vladimírem Výrkem již po třech dráhách. Hostující hráč zahrál poslední dráhu na jedničku a díky tomu zůstalo na kontě hostujícího celku 12 kuželek do plusu. Nebýt zbytečného extempore hostujícího Vlastimila Bělíčka, který měl Karla Uhlíře na lopatě, mohl být náskok hostujícího celku ještě výraznější. V závěru měli hostující hráči mírně navrch. Pak se začali prosazovat domácí, kteří nakonec dovedli utkání do vítězného konce.

Hráči Slavoje Praha v tomto kole doma nepřesvědčili a díky tomu přenechali oba body hostujícímu celku. Ve vyrovnaném utkání, kde v každé části získala obě družstva po bodu, rozhodovaly poražené kuželky a těch měli v konečném součtu o 29 víc hráči Jiskry Kovářská. Nejlepší výkon v utkání zahrál hostující Martin Pejčoch, když porazil 571 kuželek.

V Jihlavě spolu bojovala dvě družstva ohrožená sestupem. KK PSJ Jihlava hostila Centropen Dačice. V nervózním utkání si byli domácí hráči hodně vědomi toho, že další domácí prohra by pro ně mohla hodně znamenat. Úvod utkání i přes vynikající výkon Stanislava Partla vyzněl pro hosty. Opět se nedařilo Jakubovi Zdražilovi a střídající Roman Tvrdý to již nevytrhl. Dačice po úvodu držely náskok 39 kuželek. Střed utkání vyzněl lépe pro domácí, kteří zásluhou Jiřího Partla a Daniela Brauna uhráli oba pomocné body. Dačice měly na svém kontě stále plus šest kuželek. V závěru drželi hosté stále naději na zisk minimálně bodu až do samého závěru. Domácí nakonec díky výraznějšímu vítězství Václava Rychtaříka uhráli celkový náskok patnácti kuželek a mohli se radovat z cenného vítězství.

Spartak Přerov hostil v tomto kole hráče Sokola Kolín. Domácí hráči se jako mávnutím kouzelného proutku uzdravili a odehráli utkání, ve kterém nedali hostujícímu celku žádnou šanci na případný úspěch. Kolín držel s domácím celkem krok pouze v úvodu utkání, kde jediný bod pro hosty získal Filip Dejda (594) po výhře nad Ondřejem Topičem. Nejlepší výkon v Přerově tentokrát předvedl domácí Petr Pavelka, který porazil 595 kuželek.

Datum: 10. 2. 2013 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa