ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Petr Vaňura – stanoviska

V poslední době jsem otevřel několik kontroverzních témat a očekával jsem, že moje názory budou kritizovány. Stalo se. Protože však v této souvislosti dochází ke zkreslování mého stanoviska, chtěl bych je veřejně sdělit.

Sekretariát

Největší nepravdy se šíří kolem mého údajného požadavku na zrušení sekretariátu ČKA bez náhrady. Ano, otevřel jsem toto téma a bylo již probíráno na minulém zasedání VV ČKA. Je to však velice citlivá záležitost, protože se týká zaměstnání lidí, kteří pro kuželky léta pracují. Ekonomická situace naší asociace je ale natolik vážná, že se musí řešit. K tomu dochází právě v těchto dnech, a tak bych na tomto místě nerad zabíhal do podrobností, protože situace v době vydání tohoto článku už může být zcela jiná. Určitě bude kuželkářská veřejnost o všem včas informována, a když bude potřeba, tak může být svolána i mimořádná valná hromada, neboť se jedná o peníze nás všech. Věřte však, že všechno velice citlivě posuzujeme a děláme vše pro to, aby nebyla narušena činnost naší asociace, a při tom jsme nezkrachovali.

Dorost

Dlouhodobě si myslím, jak jsem uvedl již ve svých dřívějších článcích, že pro mladé tělo jsou kuželky škodlivé. Jediné, co jsem schopen akceptovat, je provozování kuželek jako doplňkového sportu. Proto považuji dlouhodobé soutěže mládeže za nezodpovědný hazard se zdravím. Protože však vím, že je hlavně mezi rodiči – kuželkáři mnoho těch, kteří svoje ratolesti nadchli pro kuželky, udělal bych pro mládež několik turnajů na různých úrovních, nejlépe regionálních s postupem výš. Tím bych vygeneroval ty nejlepší právě v tom roce, kdy jsou opravdu nejlepší, a poslal bych je třeba i reprezentovat Českou republiku. S tímto tématem souvisí i další téma a to je povinnost dorostu.

Povinnost dorostu

Toto nařízení považuji za absolutní nesmysl. Přece oddíly, které myslí na svou sportovní budoucnost, toto nařízení vůbec nepotřebují a mládež si vychovávají automaticky. A oddíly, které si chtějí jen tak zahrát, toto nařízení stejně různě obcházejí a nanejvýš mládež učí podvádět, protože zápasů, kam jede jenom jeden se zápisem, nebo vůbec nikdo, a zatelefonují si, jaká napsat čísla, je myslím dost.

Ještě jeden aspekt vidím v této souvislosti jako problematický, a to výchovu talentů. Čas od času se opravdu objeví talent a nadšenec pro kuželky i v mládežnickém věku a tímto nesmyslným nařízením dojde k situaci, že si jej nechá oddíl, který ho musí mít, místo toho, aby ho dal do oddílu, kde jsou kvalitní trenéři, parta stejně nadšených mládežníků a kvalitní zázemí.

S tímto nesmyslem bojuji už několik let a stále prohrávám. Poprvé před pár týdny se mi však podařilo prosadit alespoň kompromis v naší Jihomoravské divizi, a to možnost vykoupit se. Kdo nechce mít dorost, zaplatí 10 000 Kč do divizní pokladny, a tyto peníze budou rozděleny pro oddíly, které vychovávají dorost dobrovolně. V příštím roce to bude pro finalisty kvalifikace o 1. ligu v poměru vítěz 50 %, druhý 30 % a třetí 20 % částky. Podobný model budu navrhovat i na celostátní úrovni.

Kombinace 100 hs a 120 hs

Ještě si přihřeji polívčičku s regionálním problémem. Pro sezonu 2009/2010 se mi podařilo prosadit pro Jihomoravskou divizi model, ve kterém se hraje na dvoudrahách 100 hs a čtyřdrahách 120 hs. Celá sezona proběhla bez jediného problému a oficiálního protestu. Byl to zkušební ročník a zatím nevím, jak se k tomu družstva vyjádří v oficiálním dotazníku po skončení sezony. Slyším ohlasy z obou pólů. Od pozitivních, kde jsou hráči rádi, že i v divizi si mohou zahrát 120 hs, což je disciplina daleko sportovnější, než monotónní hra na 100 hs, až po ty negativní, jejichž argumenty jsou například tyto: „uměl jsem hrát svoje dvě dráhy a teď musím hrát na všech čtyřech“ nebo „celý zápas jsou to nervy, zatímco u 100hs je to pohoda“. Já osobně doporučuji tento model i v ostatních divizích, i když naše družstvo z ní letos sestoupilo.

Náhradníci

S Jindrou Svobodou navrhujeme úpravu STP v části týkající se čerpání náhradníků. Navrhujeme, aby hráč, který je na soupisce nižšího družstva, mohl dělat náhradníka ve vyšším družstvu pouze 3× za půlsezonu. Potom by ale zůstal členem družstva, na jehož soupisce byl, nikoliv, že by se stal členem družstva, za které odehrál třetí start. Hráč, který by na soupisce na začátku půlsezony nebyl, by se stal členem družstva, za které by odehrál první start, a dále by platilo výše uvedené. Tím by se zamezilo zneužívání nyní platného ustanovení a znehodnocování nižších soutěží.

Petr Vaňura

Datum: 14. 4. 2010 | Sekce: Ostatní | Autor: Petr Vaňura