ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 17. kolo

Domácí družstva v tomto kole zcela propadla. Výhodu domácího prostředí uhájily pouze celky SKK Primátoru Náchod a Moravské Slavie Brno. Ve zbývajících čtyřech utkáních se ze zisku bodů radovaly hostující celky.

V tabulce vedoucí SKK Primátor Náchod po prohrách svých největších rivalů Slavoje Praha a Sokola Luhačovic opět odskočil  na rozdíl tří bodů. Na jediný bod na medailový post se po prohrách Luhačovic a Slavoje Praha dotáhli hráči KK PSJ Jihlavy. O sestupujících je po další prohře KK Zábřehu v domácím prostředí s největší pravděpodobností  rozhodnuto. Dohnat ztrátu pěti bodů ve zbývajících pěti kolech bude hodně těžké. Spartak Vrchlabí na posledním postu ztrácí na záchranu již sedm bodů.

V tabulce jednotlivců se po tomto kole mění pořadí. Po podprůměrném výkonu Jana Kotyzy v Chomutově se na vedoucí příčku posunul Jiří Němec z Centropenu Dačice. Jiří Němec je po tomto kole jediný hráč, který drží průměr vyšší jak šest set. Jan Kotyza rovněž opustil i první příčku v pořadí hráčů dle získaných bodů. Po tomto kole tak zůstává se 100% ziskem již jen Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice. V tomto kole bylo dosaženo patnáct šestistovek. Nejvíce na kuželně v Luhačovicích a v Brně na Moravské po čtyřech. Nejlepší výkony dosáhli Vlasta Bělíček ze Spartaku Přerov na kuželně v Zábřehu, kde porazil 627 kuželek a Libor Škoula ze Sokola Husovice v Dačicích, který porazil 626 kuželek.

Vedoucí celek tabulky SKK Primátor Náchod měl za soupeře v tomto kole poslední Spartak Vrchlabí. Utkání se vyvíjelo podle předpokladů. Domácí si udržovali po celé utkání mírný odstup a zcela zaslouženě zvítězili. Nutno podotknout, že prohra 7:1 je pro hostující celek příliš krutá. V úvodu Zdeněk Pecina porazil stejný počet kuželek jako jeho soupeř, ale na body prohrál. V závěru David Hobl při shodném zisku setových bodů jako Petr Holý prohrál o jedinou kuželku.

Slavoj Praha zajížděl k dalšímu utkání do Brna na Moravskou. Hosté pokud chtějí promlouvat do boje o mistrovský titul musí vyhrávat a to se jim v Brně nepodařilo. V dobře rozehraném utkání zcela propadli v závěru, kde domácí uhráli oba body. V utkání padly čtyři šestistovky. Vůbec nejlepší výkon podal hostující Zdeněk Gartus, který porazil 619 kuželek.

Třetí v pořadí Sokol Luhačovice hostil Lokomotivu Českou Třebovou. Luhačovice měli problémy již v minulém kole doma, kdy utkání vyhráli až díky dobrému závěru. Tentokrát se již utkání dotahovákům otočit nepodařilo. Před poslední dráhou to na chvíli vypadalo pro domácí dobře. To šli poprvé v utkání do vedení na poražené kuželky. Měli jich k dobru 17.  Na poslední dráze exceloval hostující Pavel Jiroušek. Výkonem 170 zajistil pro hostující tým výhru na kuželky o šest kuželek a tím i celkovou výhru a zisk dvou bodů. Lokomotiva Česká Třebová tak po sérii proher otočila a pokračuje v sérii vítězství. Uvidíme jak si při stávající formě povede v příštím kole proti vedoucímu celku tabulky.

Čtvrtý celek v pořadí, KK PSJ Jihlava, zajížděl do Chomutova. Hostům nevyšel úvod utkání. Zcela propadl Jan Kotyza. K němu nasadili jihlavští mladého Jana Korbela, který zahrál výborně v pátek koncovku v utkání krajského přeboru v Třebíči. V Chomutově se mu již tolik nedařilo, i když nahrál o 14 kuželek víc jak Jan Kotyza. Celkově oba prohráli a pro hosty to nevypadalo dobře. O výsledku rozhodl střed utkání, kde domácí zcela propadli. Jihlava prohrávala po prvních dvojicích 104. Po odehrání druhých dvojic již vedla o 60 kuželek. Závěr již jihlavští ustáli. Robin Parkan sice zůstal hluboko za svými možnostmi, ale vše jistil dobrým výkonem Daniel Braun.

Centropen Dačice hostil v tomto kole jarní části výborně hrající Sokol Husovice, který naposled prohrál ve 12. kole. Skvělou formu potvrdili hráči i v Dačicích. Naplněné hlediště na kuželně vidělo nový rekord kuželny, který má po tomto kole hodnotu 3555 poražených kuželek. Domácí celek neměl na výborně hrající hostující družstvo nejmenší šanci. Od úvodních hodů měli hráči Husovic navrch. Libor Škoula v úvodní dvojici zahrál nejlepší výkon utkání, když porazil 626 kuželek a s domácími to šlo s kopce. Naději ještě vykřesal Pavel Kabelka ve střední části, ale závěr utkání již patřil hostům, kteří dovedli utkání do vítězného konce.

KK Zábřeh hostil v dalším existenčním utkání Spartak Přerov. Domácím bylo jasné, že v případě prohry se šance na záchranu v soutěži sníží na minimum a posune se do oblasti zázraků. To se také stalo. Před početnou diváckou kulisou se neprosadili. Ještě po úvodní části to vypadalo pro domácí dobře, to když Martin Sitta výkonem 614 porazil svého soupeře a držel Zábřeh ve hře. V dalším průběhu to již šlo s domácími s kopce. Jejich prohru pečetil v závěru utkání vynikajícím výkonem Vlasta Bělíček, který porazil 627 kuželek.

Datum: 28. 2. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa