ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 14. kolo

V tomto kole navýšil vedoucí celek SKK Primátor Náchod svůj náskok na druhý Slavoj Praha na čtyři body, který prohrál doma s KK PSJ Jihlavou. Z hostujících celků bodoval v tomto kole ještě Spartak Přerov na drahách posledního Spartaku Vrchlabí.

V ostatních utkáních se radovaly ze zisku bodů domácí celky. Z pohledu postavení družstev v tabulce si připisovaly na své konto celky z horní poloviny tabulky. Posledních pět družstev v pořadí v tabulce tentokrát vyšlo na prázdno.

Celkem byla v tomto kole třináctkrát pokořena šestistovka. Nejvíc výkonů nad šest set padlo na kuželně v České Třebové, celkem čtyři. Vůbec nejlepší výkon kola zaznamenal v Luhačovicích Theodor Marančák, když porazil 660 kuželek. Do vedení v pořadí jednotlivců se po dobrém výkonu v Luhačovicích, kde porazil 635 kuželek, propracoval dačický Jirka Němec. Na druhé místo klesl Jan Kotyza, který má v desetinách stejný průměr. Punc neporazitelnosti v pořadí dle získaných bodů drží již pouze dva hráči Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice a Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava.

Vedoucí celek tabulky SKK Primátor Náchod měl za soupeře celek z dolní poloviny tabulky Moravskou Slavii Brno. Domácí hráči nezaváhali a po dobrém výkonu poměrně hladce zvítězili. V utkání padly tři šestistovky. Nejlepší výkon tentokrát podal hráč hostujícího celku Miroslav Milan, který porazil 616 kuželek. Nejlepší výkon na straně domácích dosáhl Roman Straka 611.

Slavoj Praha hostil v tomto kole KK PSJ Jihlavu. Domácí hráči pokud chtějí pomýšlet na titul nesmí v domácím prostředí ztrácet body a to se tentokrát stalo. Domácí měli po celé utkání mírně navrch. Koncovku však neustáli. V závěru utkání přehrál Jan Kotyza Zdeňka Gartuse vůbec nejlepším výkonem v utkání 580. Domácí hráči v závěrečné části zápasu po dvou dráhách mohli stále pomýšlet na zisk bodů. Závěr zápasu vyšel lépe hostům. Daniel Braun uhrál na Antona Stašáka dva body, vyhrál i na kuželky. Zdeněk Gartus neuhrál ani bod a tak se mohli jihlavští hráči radovat ze zisku cenných bodů.

Celek Sokola Luhačovice hostil v tomto kole venku dobře hrající Centropen Dačice. Domácí zahráli v tomto kole třetí nejlepší výkon sezóny a na to hosté neměli. Dačice sice držely s domácími v úvodu i ve střední části krok. Luhačovice při shodném zisku bodů na obou stranách žily z náskoku, který vytvořil po výborném výkonu Theodor Marančák, který porazil 660 kuželek. V letošním ročníku soutěže to je nejlepší výkon na kuželně v Luhačovicích. Závěr utkání vyzněl jasně pro domácí. Michal Markus s Pavlem Kubálkem získali oba body a dovedli utkání do vítězného konce.

Dramatické utkání se hrálo v Husovicích, kde domácí hostili Jiskru Kovářskou a body, pokud chtějí pomýšlet na ligovou příslušnost i v příštím ročníku, si již nemohou dovolit rozdávat. Ve vyrovnané úvodní části zápasu získala obě družstva po bodu. Kovářská vedla o jednu kuželku. Ve střední části zápasu získala opět obě družstva po bodu, Jiskra Kovářská navýšila náskok v poražených kuželkách na 34. O výsledku se rozhodovalo v závěrečné části utkání. Jiskra Kovářská udržela náskok pouze na první dráze. Pak převzali iniciativu domácí hráči. Hosté po polovině přistoupili ke střídání, ale ani tento tah nepomohl. Husovice závěr utkání ustály a získaly důležité body.

Na výborně připravených dráhách ve Vrchlabí hostili domácí hráči celek Spartaku Přerov a pouze zisk bodů jim mohl dát naději na udržení se ve hře o záchranu v soutěži. Hned úvod utkání ukázal, že to nebude mít domácí celek lehké. Hostující Jiří Staněk nejlepším výkonem v utkání s 625 poraženými kuželkami ukázal, jakým směrem se bude utkání ubírat. Druhý bod uhrál Roman Goldemund. Hosté měli hned po úvodní části 86 kuželek a to nebylo pro Vrchlabí vůbec dobré. V dalších částech zápasu získali shodně hráči na obou stranách po dvou bodech a to znamenalo při výhře Spartaku Přerov o 68 kuželek jejich jasnou výhru.

Hráči České Třebové bodovali naposled 14. 11. 2009 v 9. kole doma proti Husovicím, pak již vyšli vždy naprázdno. Proti KK Zábřeh potřebovali zvítězit a to se jim konečně podařilo. V utkání bylo celkem čtyřikrát dosaženo výkonu přes šest set. Vůbec nejlepší výkon dosáhl Pavel Vymazal 636 poražených kuželek. Z domácího celku šli přes šest set ještě Jiří Hetych 630 a rovnou šestistovku uhrál Pavel Jiroušek. Z hostujícího celku byl nejlepší Ondřej Pospíšil 606. Jediný bod pro KK Zábřeh získal až v samotném závěru Josef Sitta, který přehrál Domácího Miloslava Hýbla 3:1.

Datum: 7. 2. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa