ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 13. kolo

Stejně jako v minulém kole získala domácí i hostující družstva shodně po dvou výhrách. Výhry celků z čela tabulky SKK Primátoru Náchod a Slavoje Praha se očekávaly. Výhra předposledních Husovic v Jihlavě patří mezi největší překvapení kola.

Domácí nenavázali na zápas v České Třebové a po svém nejslabším výkonu v letošním ročníku soutěže zcela zaslouženě prohráli. Pouze Moravská Slavia Brno byla v letošním ročníku výkonem 3400 horší.

V pořadí družstev na čele tabulky se nic nezměnilo. Stále vede SKK Primátor Náchod s náskokem dvou bodů na Slavoj Praha, který navýšil náskok na Sokol Luhačovice na tři body díky jejich prohře v Brně. Na pořadí jednotlivců se na čele rovněž nic nezměnilo. Vedení v pořadí jednotlivců i po tomto kole stále drží Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava před Jiřím Němcem z Dačic a Zdeňkem Vymazalem ze Sokola Husovice. Jedinou změnou tak je skutečnost, že všem třem se po tomto kole snížil průměr o jednu kuželku. Po devatenácti šestistovkách v minulém kole to bylo tento týden podstatně horší. Výkonů přes 600 bylo docíleno pouze osm. Nejlepší výkon kola zahrál Dalibor Matyáš v Přerově 629, nejlepší výkon z hostujících hráčů předvedl v Zábřehu Martin Kovář z SKK Primátor Náchod. Na nejlepší výkon Jana Kotyzy z podzimní části sice nedosáhl, ale 627 poražených kuželek je rovněž vynikajících. Šestistovku v Zábřehu rovněž překonal jeho spoluhráč Roman Straka výkonem 614 kuželek.

Hráči Centropenu Dačice hostili poslední celek tabulky SKK Spartak Vrchlabí a početná návštěva v publiku očekávala, zda jim domácí hráči připraví drama do posledního hodu tak jako v již odehraných domácích utkáních. Tentokrát byl opak pravdou. Hostující celek pozlobil domácí pouze na úvodních třech dráhách, kdy měli hostující hráči navrch. Pak se jakoby mávnutím kouzelného proutku po výkonu hostujícího Vlado Žiška, na čtvrté dráze 110, vše otočilo. Jirka Malínek v koncovce nezaváhal a uhrál důležitý bod. Hosté zásluhou Jiřího Bartoníčka bodovali po výhře o 10 kuželek výkonem 601. Střední část utkání byla rovněž vyrovnaná. Domácí v této fázi utkání navýšili náskok na 49 kuželek. Závěr utkání tentokrát vyzněl zcela jasně ve prospěch domácího celku. Karel Novák s Jirkou Němcem po výborných výkonech své soupeře jasně přehráli a zajistili tak domácím první přesvědčivé vítězství na domácí dráze v tomto ročníku soutěže. Výkonem 3527 zaostali pouhých 15 kuželek za nejlepším výkonem na dačické kuželně.

Moravská Slavia Brno hostila Sokol Luhačovice vědoma si toho, že každá další ztráta bodů v domácím prostředí může být kritická. Domácí hráči měli od úvodních hodů mírně navrch a stále postupně zvyšovali svůj náskok. V úvodní části utkání vybojoval bod pro hosty Theodor Marančák, ale výrazná výhra Pavla Paliána o 58 kuželek nad Františkem Svobodou přinesla do řad domácího celku potřebný klid. Ve střední části utkání získala opět obě družstva po bodu. Domácí hráči zásluhou výborného výkonu Miroslava Milana 625 navýšili náskok v poražených kuželkách na 88. Duely v závěru zápasu byly hodně vyrovnané. Svaťa Krejčí se Štěpánem Večerkou nezaváhali, uhráli dva body a pečetili tak jasnou výhru domácího celku.

Úvod utkání v Zábřehu, kde domácí celek hostil SKK Primátor Náchod vyzněl jasně pro domácí. Získali plný počet bodů a šli do vedení o 76 kuželek. Ve střední části se situace otočila. Hostující hráči Martin Kovář s Romanem Strakou zahráli výborně a po dvou výkonech přes šest set vyrovnali stav utkání na 2:2 při náskoku 80 kuželek. Závěr utkání byl hodně dramatický. Domácí již na výhru dosáhnout nemohli, ztráta v poražených kuželkách zůstávala v průběhu závěrečných duelů stejná a tak na bod pro domácí mohl dosáhnout Josef Sitta. Před závěrečnou dráhou bylo jasné, že Pavel Hrdlička se již nenechá o bod připravit. Jeho náskok v poražených kuželkách při vedení 2:1 byl dostatečný. Josef Sitta vedl před závěrem 2:1 a po výpadku Petra Holého ve třetí položce i na kuželky o sedm. Závěr však neustál, náskok prohrál již v plných a po vyrovnané dorážce se ze zisku bodu a celkového vítězství radoval hostující hráč.

Utkání družstev ze středu tabulky skončilo dle papírových předpokladů. Vyrovnané utkání s dramatickou koncovkou nakonec domácí ustáli a zcela zaslouženě vyhráli. Hráči České Třebové se tak opět nedočkali zisku bodů. Naposledy bodovali v 9. kole doma proti Husovicím. V každé části utkání získala obě družstva po bodu a tak nakonec rozhodovaly poražené kuželky a těch měli v závěrečném účtování o 47 více domácí hráči, ale ještě dráhu před koncem vedli o pouhou kuželku. Hosté mohli před závěrem pomýšlet i na výhru, oba hostující hráči vedli 2:1. Závěr zápasu neustáli. Karel Zubalík prohrál poslední dráhu o 39 a Pavel Jiroušek o 8 a bylo rozhodnuto.

Slavoj Praha zajížděl k dalšímu utkání do Přerova. Hostující hráči si byli vědomi skutečnosti, že pokud chtějí bojovat o mistrovský titul nesmí venku ztrácet body. Utkání v Přerově bylo hodně vyrovnané. Hned v úvodu utkání se potvrdilo, že to bude boj o každou kuželku. První čtverka se vešla do sedmi kuželek v rozpětí výkonů 558–665. Oba týmy získaly po bodu. Střední část utkání opět skončila nerozhodně a hosté vedli o jedinou kuželku. V této fázi byly dosaženy i nejlepší výkony v utkání. Domácí Dalibor Matyáš 629 a hostující Stanislav Březina 606. Závěr utkání měl neuvěřitelný průběh. Domácí hráči začali náhozy ve velkém stylu. Vlastimil Bělíček 163 a Jiří Staněk 180 a domácí družstvo rázem vedlo v celkovém součku o 82 kuželek. V dalším průběhu to již šlo s domácími s kopce. Vlasta Bělíček sice vyhrál i druhou dráhu, ale to bylo vše. Pak již na kuželně kralovali hosté. Anton Stašák i Igor Búrik své duely vyhráli. Domácí hráči nedosáhli ani na remízu. Hosté porazili v celkovém součtu o 17 kuželek víc.

Překvapení kola se odehrálo v Jihlavě, kde domácí hostili předposlední Husovice. Utkání nezačalo pro domácí nejlépe. Robin Parkan sice uhrál bod díky výhře o jednu kuželku nad Liborem Škoulou, ale Jan Ševela nestačil na Zdeňka Vymazala a tak domácí v celkově poražených kuželkách ztráceli. Střed utkání byl rovněž vyrovnaný. Domácí sice umazali z náskoku hostujícího celku 15 kuželek, ale Husovice jich měly na kontě stále 14 do plusu. Závěr utkání měl být pro domácí papírově lepší hráče bombonek, ale jak průběh ukázal nebyl. Domácí měli navrch pouze první dvě dráhy, kdy šli dokonce do vedení v celkově poražených kuželkách o 17 a Daniel Braun vedl 2:0. Závěr utkání domácí neustáli. Hostující hráči závěr ustáli a ani výkon Honzy Kotyzy na poslední dráze 170 již nemohl nic změnit na výhře Sokola Husovice.

Datum: 24. 1. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa